Cyfer : Color : Cuprins

De ce vei suferi etern dacă nu vii la lecțiile de chitară cu Călin Cyfer?

Venim în lumea asta și în scurt timp aflăm că la un moment dat vom muri. Acum existăm, iar în viitor nu mai existăm. Așa că încercăm să înțelegem ceva din scurta noastră experiență pământeană. Creierul este unealta pe care o avem la dispoziție pentru a procesa semnalele venite din exterior. Adunăm informații bucată cu bucată și apoi încercăm să punem puzzle-ul cap la cap, să dăm un sens nebuniei.

Creierul e pe bază de relații. Are o sută de miliarde de neuroni și posibilități practic nelimitate de conexiuni între aceștia. Sunt diverse zone în creier cu diferite specializări: funcții motorii, înțelegerea limbajului, menținerea tonusului muscular, interpretarea senzațiilor.

Societatea în care trăim ne face să fim din ce în ce mai specializați. Să ne folosim doar mici părți din creier. Conexiunile formate în timp în alte părți ale creierului se pierd. Devenim înguști la minte, incapabili să înțelegem pe de-a-ntregul, ci doar să răspundem la stimuli, să fim roboți, programați să repetăm la nesfârșit aceleași sarcini. Toate părțile din creier ar trebui să lucreze ca o orchestră. Creierul este o uriașă mașinărie de calcul paralel. Zone multiple conlucrează, rezultând gânduri, concluzii, decizii, idei, percepții.

Chiar dacă procesele din creier funcționează în paralel, prezumpția că noi am putea funcționa în sistem multisarcină e o iluzie. Chiar dacă în aparență facem mai multe treburi în același timp (de exemplu lucru la un proiect, răsfoit Facebook și privit la TV), în realitate nu facem decât să ne mutăm rapid focalizarea de la o treabă la alta. Iar acest transfer costă. Rezervele de glucoză ale creierului sunt consumate. Creierul este nevoit să elibereze hormonii cortizol și adrenalină. Corpul intră în modul „pericol”, iar în această situație nu e nevoie de gândire analitică, ci de acțiune cât mai rapidă. Gândirea devine încețoșată.

Combinația periculoasă de unispecializare și defocalizare pune creierul într-o stare artificială. Creierul nostru a evoluat într-un cu totul alt mediu decât cel în care trăim acum. Omul preistoric își folosea creierul și organismul într-un mod diferit de cel al unui funcționar bancar din ziua de azi. Această situație duce la o disonanță cognitivă.

Activitatea care activează cea mai mare parte a creierului este muzica, mai precis, cântatul la un instrument. În ultimii zeci de ani, neurologii au monitorizat activitatea creierului cu ajutorul tomografiei prin emisie de pozitroni (PET) sau a rezonanței magnetice funcționale (RMNf). Atunci când ascultăm muzică, multiple regiuni din creier sunt activate, iar dacă am cânta la un instrument, creierul nostru ar arăta ca un foc de artificii. Spre deosebire de un ascultător, la un muzician sunt activate abilitățile motorii, controlate în ambele emisfere ale creierului. Sunt îmbinate abilitățile matematice și lingvistice din emisfera stângă, cu abilitățile creative și imaginative din emisfera dreaptă. Crește volumului activității din corpul calos (corpus colossum), podul dintre cele două emisfere, ce permite ca informația să fie transportată între emisfere într-un mod mai rapid și pe rute diverse.

Se poate spune că a cânta la un instrument este un antrenament complet pentru creier. Muzicienii pot rezolva creativ și eficient probleme de natură organizatorică, ce necesită planificare, atenție la detalii și viziune strategică. Muzicienii dau dovadă de abilități crescute de memorare, fiecare memorie primind mai multe etichete conceptuale, emoționale, contextuale și audio.

Cântatul la un instrument exersează concentrarea. Un muzician trebuie să fie atent la ritm, la înălțimea notei, la durata notei, iar când cântă într-o formație, trebuie să fie atent la ceilalți muzicieni. În timp, toate aceste procese de calcul complicat pe care creierul le face, se îndreaptă către subconștient. Mintea se poate detașa. Poate urmări focul de artificii de pe o poziție obiectivă. Cântatul devine o meditație.

Această combinație de focalizarea adâncă și activitate extinsă a creierului este revelatoare. Ne poate face să înțelegem ce căutăm noi în viața noastră. Altfel, vom fi prinși în continuare în ciclul Samsara, de nesfârșite inițializări și suferințe.

Lecțiile de chitară au loc în București (zona Eroilor) sau pe Skype. Mai multe detalii se găsesc la adresa http://www.cyfer.ro/Meditatii-Chitara-in-Bucuresti.html.

Despre Călin Cyfer:
biografie muzică
alte detalii (meditație, dietă, sport, nomadism, etc.)

Referințe articol:
Daniel Levitin – This is Your Brain on Music
Daniel Levitin – The Organized Mind

Foto – George Grădinaru

1376605_314679048682444_5521148379410389857_nAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +