Cyfer : Color : Cuprins

Vot

Le-am spus prietenilor pe Facebook că nu votez și evident că a ieșit tămbălău mare. Zeci de comentarii dezaprobatoare, unii mi-au dat unfallow. E normal, lumea e entuziasmată și încălzită bine de febra alegerilor, iar neprezentarea la vot înseamnă un vot pentru PSD, pe ideea: „nu ești cu noi, ești împotriva noastră”. Am avut la fel de multe mesaje de aprobare și de susținere, unii chiar mi-au spus că n-au avut curajul să-și exprime public poziția. Vocea noastră, a celor pentru care sistemul politic este irelevant, trebuie auzită. Nu există doar retardați care votează cu PSD, intelectuali care votează cu alte partide și dezinteresați care votează cu PSD prin neprezentare.

Pentru a merge la vot, trebuie să știi cu cine votezi. Pentru a ști cu cine votezi, trebuie să știi ce oferă un candidat sau altul. Apoi trebuie să ghicești dacă acel candidat e serios și se va ține de cuvânt. Candidații oferă multe și trebuie să decizi dacă ofertele lor sunt în concordanță cu dorințele tale. Pentru a face aceste analize, trebuie să ai… dorințe, și așteptări de la clasa conducătoare. Eu n-am! Nu doresc nimic de la clasa conducătoare, nimic din ceea ce ea ar putea să schimbe. Dacă nu am astfel de dorințe, nu am nicio opțiune pentru un candidat sau altul. Dacă nu am opțiuni, nu merg la vot.

În parlament, votul e secret, cu bile. Asta înseamnă că nu ai de unde să știi dacă reprezentatul tău în parlament votează conform intereselor tale și conform promisiunilor electorale. Cu alte cuvinte, îi dai un vot în alb pentru ce va crede el că e bine pentru tine. Când mergi la vot, alegi o poveste, nimic concret.

O apreciere greșită este că „sunt 60% care nu s-au prezentat la vot. 60% care nu au ales. Dacă acești 60% se prezentau, era o mare diferență în rezultatul alegerilor”. Uitați-vă pe câteva sondaje de opinie dinainte de alegeri. PSD era tot acolo sus, la 40%. Sondajele de opinie n-au fost făcute doar pe cei prezenți la vot, au fost făcute pe toată populația. Dacă ceilalți 60% se prezentau la vot, nu înseamnă că rezultatul era altul. Ar fi fost aproape la fel.

N-am votat duminică, dar votez în fiecare zi. Noi toți putem vota în fiecare zi, schimbând ceva în comportamentul nostru și încercând să-i influențăm pe apropiații noștri să facă schimbări similare. Decizia schimbării stă în interiorul nostru și poate fi făcută în orice moment. Conduita noastră poate influența alți oameni și așa, schimbarea poate câștiga teren.

Iată câteva schimbări pe care le poți face, care ar putea avea un impact mult mai mare decât o simplă alegere a unui partid.

  1. Renunță sau redu considerabil consumul alimentelor de origine animală (carne, lactate, ouă). Aceste tipuri de alimente sunt o alegere proastă atât pentru mediu, cât și din perspectiva nutrițională. E nevoie de zeci de ori mai multă apă și mai mult pământ pentru a produce același număr de calorii din carne față de cereale. Renunțarea la carne ar reduce emisiile de carbon mai mult decât renunțarea la automobile. Suntem în secolul 21, nu mai trebuie să tai gâtul unor animale pentru a supraviețui. Există alternative viabile. Trebuie doar puțină considerație și compasiune.
  2. Renunță la automobil sau redu considerabil numărul de kilometri parcurși. Dacă nu ai nevoie să cari ceva greu, mergi pe jos sau cu bicicleta. Organismul nostru a evoluat în milioane de ani să se miște, nu să stea pe fund. Obișnuiește-te să te deplasezi cu forțele proprii, chiar dacă ai de parcurs 10-20-30 de kilometri. Distanțele vor deveni mai scurte în timp, pe măsură ce îți intri în formă.
  3. Renunță sau redu considerabil numărul obiectelor pe care le posezi. Nu l-ai mai folosit de un an? Vinde-l, donează-l, aruncă-l. Fă ordine în casă, te vei simți extraordinar fără obiectele care te posedă.
  4. Redu considerabil numărul acțiunilor pe care dorești să le faci într-o zi. Chiar trebuie să faci atâtea? Relaxează-te. Fă mai puține. Plimbă-te în natură. Trage un pui de somn. Visează cu ochii deschiși. Bucură-te de lucruri simple.
  5. Meditează. Ai nevoie de momente în care ești tu cu tine, fără să fii deranjat de alții pe telefon, televizor sau social media. Doar așa poți înțelege felul în care îți funcționează mintea. Habotnicii pot înlocui cuvântul „meditație” cu „rugăciune”. Nu mă deranjează.
  6. Concentrează-te pentru a-ți face treaba mai eficient. Nu știu ce faci, dar orice ar fi, poate fi făcut mai bine, mai repede, mai eficient, dacă ești total concentrat asupra muncii. Meditația ajută la concentrare.
  7. Consideră o mutare într-un oraș mai mic sau sat. Ceea ce obții în orașele mari este confortul. În timp devii sclavul acestui confort și vrei din ce în ce mai mult. Ești atașat de el și devii irascibil când începe să scadă. Atunci dai vina pe cei responsabili cu menținerea nivelului de confort. Nu se termină lumea dacă ai mai puțin confort, nu se duce o parte din tine odată cu el.

Schimbările de mai sus ar avea un impact major asupra vieții tale, mai mare decât orice alegere de partid. Acum trăim într-o lume liberală, caracterizată prin non-implicarea statului în economic. Schimbările tehnologice au devenit atât de mari încât statul se vede neputincios în încercarea de a reglementa ceva. Așa că se mulțumește să nu se implice și să lase legile pieței să funcționeze. Dacă e bine sau rău e subiectul unui alt articol. Cert e că guvernarea are din ce în ce mai puține pârghii asupra vieții tale, în comparație cu marile forțe economice.

Dar tu ești consumatorul, regele. Puterea ta politică stă în deciziile pe care le faci în fiecare zi.

Partidele acum caută nișe. Ele știu că nu mai sunt atât de relevante în contextul actual și încearcă să localizeze mici nemulțumiri ale populației, pe care să le adreseze în campanie. Una este sănătatea. Pe ideea că dacă nu alegem corect clasa politică, murim datorită corupției și a incompetenței din spitale. Ce-ar fi să încercăm întâi să avem grijă de noi și să nu ajungem în spitale.  Cea mai mare parte a bolilor cronice sunt legate de nutriție și sedentarism, deci ceva ce putem controla.

Dacă ne uităm pe cifre mortalitatea la nivel mondial nu este o problemă, dacă o privim dintr-o perspectivă istorică. Este o problemă atunci când noi credem că ar trebui să fie altfel. Să trăim mai mult și mai bine decât acum. Suntem prea mulți pe această planetă și prea agitați. Dacă privești situația din perspectiva celorlalte viețuitoare de pe planetă, suntem ca o boală.

Post scriptum:
Votul pentru mine ar fi însemnat un drum București – Brașov. Dacă ar fi însemnat câteva minute, aș fi mers să votez. Aș fi făcut-o pentru prieteni. Eu nu cred în povestea votului, dar am prieteni care cred că ar schimba ceva. Pentru ei, aș fi făcut un efort de câteva minute.Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +