Cyfer : Color : Cuprins

Vot

Le-am spus prietenilor pe Facebook că nu votez și evident că a ieșit tămbălău mare. Zeci de comentarii dezaprobatoare, unii mi-au dat unfallow. E normal, lumea e entuziasmată și încălzită bine de febra alegerilor, iar neprezentarea la vot înseamnă un vot pentru PSD, pe ideea: „nu ești cu noi, ești împotriva noastră”. Am avut la fel de multe mesaje de aprobare și de susținere, unii chiar mi-au spus că n-au avut curajul să-și exprime public poziția. Vocea noastră, a celor pentru care sistemul politic este irelevant, trebuie auzită. Nu există doar retardați care votează cu PSD, intelectuali care votează cu alte partide și dezinteresați care votează cu PSD prin neprezentare.

Pentru a merge la vot, trebuie să știi cu cine votezi. Pentru a ști cu cine votezi, trebuie să știi ce oferă un candidat sau altul. Apoi trebuie să ghicești dacă acel candidat e serios și se va ține de cuvânt. Candidații oferă multe și trebuie să decizi dacă ofertele lor sunt în concordanță cu dorințele tale. Pentru a face aceste analize, trebuie să ai… dorințe, și așteptări de la clasa conducătoare. Eu n-am! Nu doresc nimic de la clasa conducătoare, nimic din ceea ce ea ar putea să schimbe. Dacă nu am astfel de dorințe, nu am nicio opțiune pentru un candidat sau altul. Dacă nu am opțiuni, nu merg la vot.

În parlament, votul e secret, cu bile. Asta înseamnă că nu ai de unde să știi dacă reprezentatul tău în parlament votează conform intereselor tale și conform promisiunilor electorale. Cu alte cuvinte, îi dai un vot în alb pentru ce va crede el că e bine pentru tine. Când mergi la vot, alegi o poveste, nimic concret.

O apreciere greșită este că „sunt 60% care nu s-au prezentat la vot. 60% care nu au ales. Dacă acești 60% se prezentau, era o mare diferență în rezultatul alegerilor”. Uitați-vă pe câteva sondaje de opinie dinainte de alegeri. PSD era tot acolo sus, la 40%. Sondajele de opinie n-au fost făcute doar pe cei prezenți la vot, au fost făcute pe toată populația. Dacă ceilalți 60% se prezentau la vot, nu înseamnă că rezultatul era altul. Ar fi fost aproape la fel.

N-am votat duminică, dar votez în fiecare zi. Noi toți putem vota în fiecare zi, schimbând ceva în comportamentul nostru și încercând să-i influențăm pe apropiații noștri să facă schimbări similare. Decizia schimbării stă în interiorul nostru și poate fi făcută în orice moment. Conduita noastră poate influența alți oameni și așa, schimbarea poate câștiga teren.

Iată câteva schimbări pe care le poți face, care ar putea avea un impact mult mai mare decât o simplă alegere a unui partid.

 1. Renunță sau redu considerabil consumul alimentelor de origine animală (carne, lactate, ouă). Aceste tipuri de alimente sunt o alegere proastă atât pentru mediu, cât și din perspectiva nutrițională. E nevoie de zeci de ori mai multă apă și mai mult pământ pentru a produce același număr de calorii din carne față de cereale. Renunțarea la carne ar reduce emisiile de carbon mai mult decât renunțarea la automobile. Suntem în secolul 21, nu mai trebuie să tai gâtul unor animale pentru a supraviețui. Există alternative viabile. Trebuie doar puțină considerație și compasiune.
 2. Renunță la automobil sau redu considerabil numărul de kilometri parcurși. Dacă nu ai nevoie să cari ceva greu, mergi pe jos sau cu bicicleta. Organismul nostru a evoluat în milioane de ani să se miște, nu să stea pe fund. Obișnuiește-te să te deplasezi cu forțele proprii, chiar dacă ai de parcurs 10-20-30 de kilometri. Distanțele vor deveni mai scurte în timp, pe măsură ce îți intri în formă.
 3. Renunță sau redu considerabil numărul obiectelor pe care le posezi. Nu l-ai mai folosit de un an? Vinde-l, donează-l, aruncă-l. Fă ordine în casă, te vei simți extraordinar fără obiectele care te posedă.
 4. Redu considerabil numărul acțiunilor pe care dorești să le faci într-o zi. Chiar trebuie să faci atâtea? Relaxează-te. Fă mai puține. Plimbă-te în natură. Trage un pui de somn. Visează cu ochii deschiși. Bucură-te de lucruri simple.
 5. Meditează. Ai nevoie de momente în care ești tu cu tine, fără să fii deranjat de alții pe telefon, televizor sau social media. Doar așa poți înțelege felul în care îți funcționează mintea. Habotnicii pot înlocui cuvântul „meditație” cu „rugăciune”. Nu mă deranjează.
 6. Concentrează-te pentru a-ți face treaba mai eficient. Nu știu ce faci, dar orice ar fi, poate fi făcut mai bine, mai repede, mai eficient, dacă ești total concentrat asupra muncii. Meditația ajută la concentrare.
 7. Consideră o mutare într-un oraș mai mic sau sat. Ceea ce obții în orașele mari este confortul. În timp devii sclavul acestui confort și vrei din ce în ce mai mult. Ești atașat de el și devii irascibil când începe să scadă. Atunci dai vina pe cei responsabili cu menținerea nivelului de confort. Nu se termină lumea dacă ai mai puțin confort, nu se duce o parte din tine odată cu el.

Schimbările de mai sus ar avea un impact major asupra vieții tale, mai mare decât orice alegere de partid. Acum trăim într-o lume liberală, caracterizată prin non-implicarea statului în economic. Schimbările tehnologice au devenit atât de mari încât statul se vede neputincios în încercarea de a reglementa ceva. Așa că se mulțumește să nu se implice și să lase legile pieței să funcționeze. Dacă e bine sau rău e subiectul unui alt articol. Cert e că guvernarea are din ce în ce mai puține pârghii asupra vieții tale, în comparație cu marile forțe economice.

Dar tu ești consumatorul, regele. Puterea ta politică stă în deciziile pe care le faci în fiecare zi.

Partidele acum caută nișe. Ele știu că nu mai sunt atât de relevante în contextul actual și încearcă să localizeze mici nemulțumiri ale populației, pe care să le adreseze în campanie. Una este sănătatea. Pe ideea că dacă nu alegem corect clasa politică, murim datorită corupției și a incompetenței din spitale. Ce-ar fi să încercăm întâi să avem grijă de noi și să nu ajungem în spitale.  Cea mai mare parte a bolilor cronice sunt legate de nutriție și sedentarism, deci ceva ce putem controla.

Dacă ne uităm pe cifre mortalitatea la nivel mondial nu este o problemă, dacă o privim dintr-o perspectivă istorică. Este o problemă atunci când noi credem că ar trebui să fie altfel. Să trăim mai mult și mai bine decât acum. Suntem prea mulți pe această planetă și prea agitați. Dacă privești situația din perspectiva celorlalte viețuitoare de pe planetă, suntem ca o boală.

Post scriptum:
Votul pentru mine ar fi însemnat un drum București – Brașov. Dacă ar fi însemnat câteva minute, aș fi mers să votez. Aș fi făcut-o pentru prieteni. Eu nu cred în povestea votului, dar am prieteni care cred că ar schimba ceva. Pentru ei, aș fi făcut un efort de câteva minute.27 de răspunsuri la “Vot”

 1. jtico spune:

  Cand te muti la tara?

 2. Andrei spune:

  Te apreciez foarte mult pentru ceea ce faci pentru tine si ca impartasesti din experientele tale cu noi toti. Nu sunt de acord cu toate ideile tale, dar multe sunt foarte bune si in general bine argumentate. Esti un om care a schimbat multe in interiorul sau si inspira pe altii sa faca la fel, inclusiv in acest post. Doar ca votul este despre cum poti influenta schimbarea in exteriorul tau, despre cum iti poti imbunatatii contextul. Ma mira ca multi oameni nu inteleg acest lucru, ca si noi putem avea lideri politici care sa duca tara si pe noi toti intr-o directie mai buna. La aceste alegeri, spre deosebire de celelalte, chiar au existat optiuni bune. Iti respect decizia de a nu vota, dar cred ca este o greseala. In cazul in care oferta nu era pe placul tau, puteai sa iti anulezi buletinul de vot, pentru ca si asta este o optiune. In cazul in care nu doreai sa te duci la Brasov, puteai sa iti iei viza de flotant, nu e usor dar se putea.
  Cand spui, intr-un comentariu, ca schimbarile sunt impuse de economic, gresesti grav, faptul ca nu avem autostrazi se datoreaza politicului corupt, iar construirea de autostrazi este justificabila economic de foarte multi ani. Vezi Bechtel, vezi cate companii mari au decis sa aleaga alte tari europene cu infrastructura mai buna pentru deschiderea de fabrici, vezi cate accidente sunt in tara noastra fata de tarile civilizate (pe autostrazi se moare mai putin). In ultimul an s-au facut progrese mari, dar nu cred ca va exista acelasi ritm in guvernarea PSD, nici nu cred ca va exista aceeasi directie.
  O sa prezint aici sistemul prin care s-a guvernat in ultimii ani (cu exceptia ultimului an). Totul este o directiva de partid. Foarte multe posturi cheie sunt numite politic si in general un partid incearca sa puna in toate posturile cheie oameni care pot sa ii serveasca interesele, asa se creeaza un sistem corupt. Un sistem corupt care vrea apoi sa isi mareasca puterea, vrea tot mai multe posturi cheie. Astfel, nimic nu se poate face in Romania fara sa profite sistemul sau sa fie in avantajul lui. Vreti autostrada, 20% la sistem, vreti scoli, 20% la sistem, vreti licente Microsoft, cateva milioane la sistem. O parte din bani se duc la oamenii din sistem, o parte la partid. Astfel de sisteme au existat si pe vremea PSD-ului si pe vremea PD-ului si asa o sa se intample si in anii ce vor veni. Desigur, exista si alte sisteme prin care se fura banii publici, exista si multi parlamentari care isi fac legi pentru a profita de pe urma lor, ei sau anturajul lor, vezi legea retrocedarilor.
  Asadar, daca votezi sau nu, asta are un impact direct asupra ta, dar mai ales un impact pe termen lung. Romania s-a intors cu cel putin 10 ani in urma intr-o singura zi, iar decalajul fata de tarile civilizate v-a creste in urmatorii 4 ani. Daca ar fi castigat dreapta, poate ca am fi vazut un progres considerabil in urmatorii 4 ani.
  Ca sa inchei, la aceste alegeri PSD ar fi castigat oricum, cu sau fara votul tau, cu sau fara votul tuturor tinerilor. Asta este un adevar trist si cred ca exista acolo o Romanie saraca cu o perspectiva ingusta, multumita cu putin din putina (sau fara) munca si care nu intelege cum poate progresa tara asta. Trebuie sa schimbam cateva generatii si poate vom schimba si aceasta mentalitate.

 3. Marius spune:

  Salutari Calin.
  Uite, se fac aproape 2 ani de cand sunt plecat din Romania si sincer iti spun, am mers la vot pt ca vreau sa ma intorc in tara. Am crezut ca mergand la vot voi putea schimba ceva. Din pacate momentul acesta s-a amanat cu inca 4 ani.

  Acum, sunt intru totul de acord cu ce ai scris referitor la cele 7 schimbari personale, dar nu sunt de acord cu: „Pentru a face aceste analize, trebuie să ai… dorințe, și așteptări de la clasa conducătoare. Eu n-am! Nu doresc nimic de la clasa conducătoare, nimic din ceea ce ea ar putea să schimbe.” Nu pot sa cred asa ceva.

  In mod direct nici unul din noi nu isi mai doreste sa aiba de a face cu clasa politica, numai ca e imposibil sa te feresti de deciziile luate acolo ‘sus’.
  De exemplu, imi amintesc ca tu erai un militant pentru interzicerea fumatului in baruri. Poate legea pe tema asta te-a afectat si pe tine, in sensul ca localurile in care dai concertele sunt mai aerisite sau poate esti in pozitia de a accepta mai multe concerte in mai multe spatii. Sau daca nu ar exista coruptie poate am avea drumuri mai bune, sau poate am avea autostrazi ca aici in vest, sau poate o mai buna infrastructura feroviara, sau o societate cu un sistem borocratic redus, etc.

  Poate sunt exemple puerile, dar absolut orice decizie pe care o iau oamenii ‘de sus’, ne afecteaza pe toti intr-un fel sau altul. De cele mai multe ori ne afecteaza indirect, dar vrem nu vrem ajung si la noi.
  Poate tu poti sa treci indiferent pe langa toate situatiile neplacute pe care le vezi sau pe care le intampini in jurul tau, numai ca nu toti oamenii pot sa fie atat de puternici. Daca am fi trait intr-o tara in care toti am fi fost indiferenti proababil politica ar fi fost inutila.

  Mai departe, cred si sper ca esti in asentimentul meu cand spun ca exista legaturi intre noi toti.
  De exemplu, munca pe care ai depus-o pentru a arata si altor oameni beneficiile unei vieti de vegan a schimbat perpectiva nutritionala a mai multor oameni. Eu ma numar printre ei, si iti mltumesc pentru asta. (Mai in gluma mai in serios daca as fi fost prim-ministru te-as fi numit ministrul sanatatii si al nutritiei.)

  De asemenea, cred ca esti in asentimentul meu cand spun ca deciziile politicienilor au afectat si afecteaza intreaga tara, inclusiv pe tine. In esenta, vrem nu vrem suntem pe langa multe altele si ‘produsul’ unui context politic sau altul, iar daca ne dorim un drum drept care sa lege Bucurestiul de Brasov sau o un tren de mare viteza care sa faca legatura intr-o ora sau mai putin, inseamna ca indirect ne dorim o decizie politica.
  De asemenea poate ca vrei un sistem educational mai bun, sau poate un trafic mai ok in Bucuresti sau poate un oras mai putin poluat pt toti cei care locuiesc acolo. Asta nu se poate intampla fara o decizie politica, iar daca nu doresti nimic de la clasa conducatoare inseamna ca ori nu ai empatie fata de oamenii care chiar au nevoie de decizii bune, ori esti realmente indiferent, iar asta nu poate sa fie adevarat. Articolul acesta demonteaza existenta indiferentei iar siteul a lipsei de empatie.

  Cu alte cuvinte inca nu am inteles,
  De ce nu ai votat?

  • Calin Cyfer spune:

   Schimbările despre care amintești sunt impuse de economic, nu de politic. Nu avem autostrăzi nu pentru că politicul e corupt și nu le face. Nu le avem pentru că economic nu sunt justificate. Nu avem atâta trafic, iar dacă este, oamenii nu vor plăti cât se plătește în Franța sau Italia pe autostradă de exemplu. Dacă e să analizezi ce s-a întâmplat în ultimii 27 de ani în România, majoritatea schimbărilor au venit din presiunea economică, iar cele politice au venit din afară. Prea puțin a contat că guvernul era făcut de PSD, PD sau PNL. Eu am trăit și cu patrulaterul roșu și cu CDR și cu PNL și cu PD… N-am remarcat diferențe în viața mea.
   Despre legea fumatului, aceasta a venit mai mult din zona civilă decât din zona politică. A fost o presiune a publicului pe care politicienii până la urmă nu au putut să o ignore. Inițiatoare legii anti fumat vine din PSD. Asta ar fi însemnat să votez cu PSDul, pe această logică, iar tocmai asta mi se impută cel mai mult. Că prin neprezentare aș fi votat cu PSDul.
   Nu am fost la vot pentru că nu îl văd relevant pentru mine. Prin neprezentarea mea la vot, voi cei care ați votat ați avut o putere mai mare de alegere. Să fie primit. 🙂

   • Marius spune:

    „Schimbările despre care amintești sunt impuse de economic, nu de politic.” Este clar ca unele decizii politice sunt dictate de un context economic, dar nu este o relatie unidirectionala, dimpotriva una biunivoca.

    „Nu avem autostrăzi nu pentru că politicul e corupt și nu le face. Nu le avem pentru că economic nu sunt justificate.” Eu cred ca e gresit ce spui tu. Romania, pe langa faptul ca exporta si importa produse, este in acelasi timp o tara de tranzit pt multe companii de peste hotare, in special Turcia.
    Apoi chiar daca nu exista justificare economica (ceea ce nu pot sa cred ca e adevarat), realizarea autostrazilor nu are cum sa nu atraga investitii din exterior. Incercari de a construi astfel de drumuri au tot existat in cei 26 de ani, iar cel mai dezatruos proiect, in care nici azi nu exista vinovati, esti cel cu Bechtel. Dupa un calcul simplu reiese ca statul roman a platit 23 milioane de euro per km in conditiile in care cea mai scumpa autostrada construita in Europa costa 11m/km (in Austria). Evident ca diferitele contracte pentru reabilitare sau constructie de drumuri publice acordate fara licitatii (vezi cazul fostului primar Oprescu, de altfel un expert in sensul acesta) luate individual sunt ‘gainarii’ pe langa afacerea Bechtel, dar adunate in timp poate fac mai mult decat perderea suferita cu autostrada Transilvania. Toate acestea, doar in zona transport/infrastructura, sunt exemple clare de coruptie venite din zona politicului.

    „Nu avem atâta trafic, iar dacă este, oamenii nu vor plăti cât se plătește în Franța sau Italia pe autostradă de exemplu.” Nu stiu cum este in Italia sau Franta, dar stiu ca in UK nu exista taxe pentru a intra pe autostrazi, iar sumele (daca e sa mergem pe minim) pe care le platesti pt masina aici sunt comparabile cu cele din RO. In UK sunt inregistrate aprox 35m de masini, in RO aprox 6m. In UK exista aprox 400k km de drum asfltat, din care aprox 12k autostrazi (asta include si dual carriageways), in RO aprox 80k de drum asfaltat din care aprox 0.7k autostrazi (date aprox luate de pe net). Un calcul simplu iti arata ca in UK, la fiecare 10 masini ai aprox 1 km de strada asfaltata, iar la fiecare 1000 de masini ai 3.5 km de autostrada. In RO la fiecare 10 masini ai 0,1 km strada asfaltata, si la fiecare 1000 de masini ai 0.1 km autostrada. Cu alte cuvinte stam de 10 ori mai prost la nivel de drumuri nationale si de 35 de ori mai prost la nivel de autostrazi. Apoi daca e sa luam in calcul calitatea drumurilor din RO comparativ cu aceea din UK o sa vedem ca stam mult mai rau decat raportul de mai sus. Calculele, chiar daca sunt super-aproximative, arata clar pt toti ca RO este in spatele UK intr-un raport de ordinul zecilor, intr-un context in care plata catre stat este similara/comparabila. Daca esti de acord cu asta, cum iti explici discrepanta daca nu adaugi factorul coruptie?

    „Prea puțin a contat că guvernul era făcut de PSD, PD sau PNL. Eu am trăit și cu patrulaterul roșu și cu CDR și cu PNL și cu PD… N-am remarcat diferențe în viața mea.” Nimeni nu a remarcat vreo diferenta majora. Eu cred ca toate aceste partide, care s-au perindat de-a lungul anilor au avut, in nimicnicia lor, o agenda comuna.

    „Despre legea fumatului, aceasta a venit mai mult din zona civilă decât din zona politică. A fost o presiune a publicului pe care politicienii până la urmă nu au putut să o ignore. Inițiatoare legii anti fumat vine din PSD. Asta ar fi însemnat să votez cu PSDul, pe această logică, iar tocmai asta mi se impută cel mai mult. Că prin neprezentare aș fi votat cu PSDul.” Cred ca a fost mai degraba o presiune venita de la Bruxelles, pentru ca toate statele intrate ulterior in UE sa se alinieze cu normele impuse de aceasta. Faptul ca initiativa a venit din sanul PSD-ului nu poate sa fie decat un fapt laudabil. De altfel este clar ca la fel ca in orice alt partid, si in acesta exista oameni competenti si oameni de buna credinta, numai ca per ansamblu activitatile din ultimi 26 de ani ai unor reprezentanti PSD umbresc orice raza de lumina care ar putea sa iasa de acolo. Mai departe eu cred ca daca votul in Romania ar fi fost obligatoriu, tu nu ai fi votat cu PSD, cel mut ti-ai fi anulat votul. Spun asta pt ca ma intreb: cum este posibil ca un om, care poate sa judece pentru el insusi, sa voteze partidul cu cei mai multi condamnati pt coruptie si cei mai multi suspecti de coruptie, daca nu e influentat de TV sau daca nu are interese care pot sa fie acoperite de reprezentantii acestui partid? Adauga la asta faptul ca Romania este una din cele mai sarace tari europene. De asemenea este una dintre tarile cu rata de imigratie dintre cele mai mari din UE, iar partidul PSD este unul din cele mai active partide politice din ultimul sfert de veac. Mi-e greu sa cred ca nu exista o legatura.

    „Nu am fost la vot pentru că nu îl văd relevant pentru mine.” Nu cred ca am inteles de ce nu este relevant. De exemplu, pentru mine omul care practica Zen politica este intradevar irelevanta, dar pentru mine omul care interactioneaza social politicul este un factor important in ceea ce inseamna bunastarea mea si a semenilor mei. Adica, nu stiu cum esti tu, sau nu stiu ce vezi/vrei tu, dar eu unu as prefera sa vad oamenii mai luminosi atunci cand merg pe strada. Este clar ca unii nu au nevoie de politic pt a se descoperii pe ei insisi, pentru a putea trai fericiti in orice context, numai ca nu toti sunt atat de puternici (?). Nu toti pot sa fie asa precum poate esti tu. Ei bine pentru acei oameni e nevoie de un pic de empatie, de un context politic/economic corespunzator, un context care se incapataneaza sa se arate.

    „Prin neprezentarea mea la vot, voi cei care ați votat ați avut o putere mai mare de alegere.” Cred, inca o data, ca e o afirmatie gresita. Aici nu e vb de noi cei care am votat, este vb de noi toti. Uneori, chiar daca nu par, deciziile acestea pot sa fie foarte importante, pot sa fie singularitati.

    Acum la final scuza-ma ca am scris atat de mult, dar nu pot sa imi ascund frustrarea legata de aceste nefericite alegeri.

    • Calin Cyfer spune:

     Filipine, o țară cu un scor al corupției considerabil mai prost decât al României, are 3517 km de autostrăzi. În Filipine nu numai că e corupție, dar poți fi de-a dreptul împușcat pe străzi. România are 385 km. Dacă oportunitățile economice există, băieții vin și fac. Nu contează corupția. Orice conducător corupt poate fi cumpărat ușor. Important e să fie profitul după, iar cum acesta încă nu se întrevede, construcția de autostrăzi a rămas la un nivel mic.

 4. animaloo spune:

  Cum stii ca un nene e vegan: stai calm iti zice el.
  Chiar si cand nu e din localitate

 5. Mihai spune:

  Bullshit de hipster. Cand vei gasi gunoaie in munte si te vei intreba de ce nu-si face treaba garda de mediu, sa iti aduci aminte ca pe 11 decembrie faceai pe desteptul pe internet. Te mananca comoditatea de a sta la tara in Bucuresti.

 6. Alexandru' spune:

  E perfect logică ideea de a alege zilnic ceea ce ți se potrivește și depunerea efortului necesar pentru atingerea scopului, dar întrebare: dacă sunt oameni pe care-i cunoști personal care se implică în politică, merită să te deranjezi întru votarea lor? Nu, nu-s perfecți, dar parcă-s mai apropiați ca mentalitate de a ta decât acele personaje bolnav-arogante. Te urmăresc și te apreciez atât ca om în căutare aproprie-i existențe cât și ca artist, dar printre eforturile pe care le depui pentru a fi cel de azi ar fi și cel de a cunoaște noii oameni din clasa politică (cu bune și rele), poate-ai depune și efortul necesar vizei de flotant și votului. Astfel, mesajul tău, care este unul corect-argumentat dar incomplet, ar face un pas în plus către tot și ar ajunge la mai mulți oameni. Acum depinde și de dorința ta :).

  P.S.: Asta cu promovarea nemersului la vot este tactică de manipulare/destabilizare utilizată în general de cei ce au siguranța unui anume electorat. Știi tu, ori ești cu mine, ori nu ești cu ei, eu câștig. 🙂

 7. Tudor spune:

  Cand pe tava ti se pune sa alegi mere mugegaite sau mere pline de pesticide sau mere bolnave de orice fel … mi se pare perfect valabil sa poti refuza. Si optiunea de a nu merge la vot poate fi o ALEGERE, nu o indiferenta. Daca ar fi fost obligatoriu votul atunci l-as fi anulat. Din 4 in 4 ani dupa 89 nu s-a schimbat nimic, de ce sa alegem mereu raul cel mai mic … ca X si Y au furat, ca V si W nu fura … am mai auzit. Voi nu?

  NU!!! … Nu vreau sa mai ingerez stricaciuni. Nici macar pt „credintele” apropiatilor nu fac asta (desi in trecut am facut-o). Schimbarea incepe cu constientizarea lucrurilor rele pe care le facem fiecare dintre noi, apoi cu punerea in practica a schimbarii.

 8. Ion Gruea spune:

  Bravo, predici schimbarea si renuntarea la confort dar nu ai renuntat la el pt a vota 🙂

 9. Adi spune:

  PS: mai ai si varianta sa nu platesti impozitele, pe haiduceala asa si atunci ei vin si te leaga…in felul asta se rezolva si dilema: nu mai votezi pentru ca oricum nu mai ai dreptul sa o faci :)).

 10. Magda spune:

  Pentru copilul dvs merita sa faceti efortul. Dar daca nu ati facut-o, nu are sens sa dati exemplu si la altii. Si eu am fost plecata multi ani, acum incerc sa tin pe picioare o mica scoala pentru adulti, si sa ajut si sa inspir si pe altii. Rezultatul catastrofal al alegerilor ma face sa ma gandesc sa-mi fac iar bagajele. Pacat, pacat ca exista atat de multi oameni care hranesc sistemul asta corupt, stand cu mainile incrucisate, cand o singura data la patru ani, li se cere doar atat, sa sacrifice daca trebuie o zi din viata lor, pentru a schimba ceva. Si poate nu s-ar schimba peste noapte, dar la fiecare patru ani ar fi un pic mai bine, nu sa ne trezim la atatia ani de la Revolutie tot cu aceiasi care au preluat puterea de la Ceausescu. Ar trebui votul sa fie obligatoriu, atunci, nu am mai depinde de alegerea pensionarilor care vor pensii un pic mai mari, sau cel putin nu reduse, si a marii mase de oameni saraci, spalati pe creier de televiziune.

 11. Adi spune:

  interesanta perspectiva dar are niste mici hibe logice. oamenii astia gestioneaza tai. e vorba de impozitele pe care le platesti. alegerea e intradevar la tine , sa-i consideri de buna credinta si sa le oferi votul sau sa pui la indoiala buna credinta a tuturor si sa nu le oferi votul.este exact aceeasi idee pe cu care esti de acord cateva randuri mai jos, adica relatia consumator- vanzator. cat despre non implicarea lor economica, sa ma scuzi, nu e chiar asa. tu daca primesti bani pentru un ebook, sau pentru ca organizezi o excursie, sau dai meditatii…pentru toate astea trebuie sa platesti INCA impozite, oricat de liberala e societatea.iar impozitele depind si de domnii de care tu crezi ca nu depinzi. 🙂

 12. Raluca spune:

  Parerea mea e ca bati campii grav. Vrei sau nu, parlamentul te influenteaza mai mult decat crezi. Da, ce spui tu sunt niste sfaturi de bun-simt de care ar trebui sa tinem cont, dar in contextul alegerilor esti complet rupt de realitate. Sondajele alea nu sunt facute la nivel de populatie, sunt facute tinandu-se cont de oamenii care voteaza. Iar asta cu „eu votez in fiecare zi” si-o spun doar naivii care cred ca pot sa fie apolitici intr-o lume in care si femeia de serviciu de la orice institutie publica e angajata pe criterii politice. Eu am trait crescut la tara, intr-un sat mic si, din ce spui tu, imi dau seama ca tu incurajezi lumea sa se mute la sat dar nu ai locuit acolo vreodata. In satul meu(si stiu multe exemple asemanatoare) primarul taie si spanzura, iar politicul dicteaza absolut ORICE. Si cand spui ca traim intr-o lume liberala, esti constient ca PSD-ul e la putere in tara asta de atata amar de vreme? PSD care numai liberal nu e. Legat de spitale, din nou, esti chiar naiv daca tu crezi ca in spital poti sa ajungi doar daca nu ai grija de tine. Daca da o masina peste mine maine, nu conteaza cat sport fac sau ce mananc, tot intr-un spital romanesc o sa ajung, unde coruptia e la ea acasa. In ultimul rand, legat de drumul de Brasov.

 13. Mircea spune:

  Ca sa votezi trebuie sa știi! Adevărat!

 14. Szabi spune:

  Problema pe care o vad eu cu mutatul la tara sau oras mic este ca in mediul rural se gasesc mult mai greu fructe, mai ales in timpul iernii. Eu sincer nu stiu daca as putea supravietui intr-un sat, unde, in singurul magazin disponibil, stocul de fructe pe o saptamana intreaga consta din 3 kg banane si 4 kg de portocale, toate de calitate inferioara, dar la pret dublu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +