Cyfer : Color : Cuprins

Cântă-i la chitară de Dragobete – Mai ai 100 de zile să înveți

Știu, o iubești și vrei să-i arăți asta. Vrei să fii disponibil pentru ea, să o ajuți, să o susții, să o protejezi, dar ceva te împiedică să-i transmiți. Ești rigid și nu te poți expune. Cuvintele nu-ți pot ieși pe gură. Poate ea este deja partenera ta, poate încă nu este, poate încă nici nu ai întâlnit-o. Blocajul e același.

Și vin sărbătorile alea de primăvară: Valentines Day, Dragobete, Mărțișor, 8 Martie. Se topește zăpada, iese soarele, apar ghioceii, toate animalele sunt gata de împerechere după o scurtă astenie. Presiunea crește exponențial. Acum nu mai poți amâna. Trebuie să-i arăți cumva sentimentele tale. Dar n-ai nicio idee, nu poți trece de blocaj, nu poți trece peste ego și atunci totul se transformă într-o presiune financiară. Trebuie să compensezi financiar lipsa ta de comunicare. E cadoul ăsta potrivit? Hm, parcă e prea ieftin. Dar ăla? Ah, ăla e prea scump!

Charles Darwin concluzionează că „notele muzicale și ritmul au fost dobândite de strămoșii omenirii (bărbați sau femei) pentru a fermeca sexul opus. Astfel, notele muzicale au devenit asociate ferm cu unele dintre cele mai puternice pasiuni pe care un animal e capabil să le simtă, și astfel sunt folosite instinctiv”.

Daniel Levitin consideră că „muzica, în special muzica memorabilă se va insinua în mintea potențialului partener, ea urmând să se gândească la pretendent, când el este la o vânătoare lungă, fiind predispusă să-l întâlnească atunci când se întoarce. Multiplele replici consolidate dintr-un cântec bun (ritm, melodie, contur) fac muzica memorabilă. Este motivul pentru care miturile, epopeile, și chiar Vechiul Testament au fost puse pe muzică, pentru a fi transmise de la o generație la alta.”

Limbajul vorbit este util pentru transmiterea unor gânduri specifice sau idei. Dar pentru a stârni sentimente și emoții, e nevoie de muzică. Vorbele trebuie aranjate într-un context ritmic și melodic. Nu e de mirare că acele cuvinte grele, culminând cu fatidicul „te iubesc”, nu-ți ies pe gură. Ele sunt menite să fie puse pe muzică.

Te-ai întrebat vreodată de ce femeile sunt atrase de muzicieni? Starul ăla rock care pentru tine arată nașpa, probabil o poate avea oricând pe oricare dintre tipele alea care țipă disperate la el la concert. Cum de ele se pot bate pe tricoul lui plin de transpirație? Uh, oribil!

Probabil femeile simt că acel individ este un specimen extraordinar, un mascul alfa. Nu contează că starul în discuție poate fi un puști de 18 ani, anorexic, cu diverse adicții și care e sigur pe el doar aparent și doar pe scenă. Cum spuneam într-un articol anterior, activitatea care activează cea mai mare parte a creierului este muzica. Asta înseamnă că pentru a face muzică, ai nevoie de o serie de abilități fizice și cognitive, ceea ce înseamnă o clară expunere a sănătății individului. Specimenul în cauză, nu doar că a fost capabil să aibă grijă de el, să se alimenteze și să se ferească de prădători, dar a putut investi timp și pasiune în dezvoltarea unei abilități atât de inutile supraviețuirii, cum este muzica.

Dar oamenii sunt animale sociale. Muzica ar fi putut încuraja coeziunea socială a tribului, dezvoltând sentimente de apartenență și sincronie. Cântând împreună, oamenii ar fi putut sta treji, alunga prădătorii și dezvolta o coeziune socială în grup. Cei cu abilități muzicale ar fi putut fi văzuți ca niște lideri.

De ce nu te-ai apuca și tu să înveți să cânți la un instrument? Ai timp 100 de zile până la Dragobete. E bine să-ți setezi un obiectiv clar în timp. Știu. N-ai talent, n-ai ureche, n-ai voce, n-ai instrument. Nu contează. Nu cred în talent. Orice abilitate se poate învăța. Ai nevoie de focalizare, pasiune și tenacitate.

Chitara e accesibilă. Poți cumpăra una ieftină de ocazie, sau chiar să împrumuți una de la un prieten. Dacă vrei ceva mai mic și mai ieftin, te poți orienta către ukulele. Nu trebuie să fii vreun Santana. În 100 de zile ai timp să înveți câteva acorduri, să ții un ritm și să-ți acompaniezi vocea. Dacă auzi și poți vorbi, înseamnă că poți cânta. Corzile vocale, degetele, auzul, toate se pot antrena.

Te pot ajuta cu lecții de chitară. Am o experiență ca profesor de 12 ani. Sute de elevi au învățat cu mine, mulți dintre ei începând de la zero. Lecțiile se țin în București în zona Eroilor, la domiciliul elevului sau pe Skype.  Mai multe informații se pot obține la pagina următoare.

Ce se întâmplă dacă nu farmeci fata?

Dacă după atâtea săptămâni de studiu asiduu, capacitățile tale muzicale sunt încă rudimentare? Ești stresat, iar asta se simte când îi cânți. Totul devine stânjenitor. Ei bine, poți continua să înveți, fără presiunea unui scop anume. Poate fără să realizezi, ai o serie de beneficii în urma studiului muzicii:

Dar uite, cei de la Université de Bretagne-Sud și Université de Paris-Sud, au concluzionat că muzica joacă un rol major în selecția sexuală. Într-un studiu, 300 de tinere au fost abordate de tineri pentru a li se solicita numărul de telefon. Tinerii aveau asupra lor un rucsac sport, o chitară sau nimic. 33% dintre femei au oferit numărul de telefon celor care aveau asupra lor o chitară, 14% au răspuns pozitiv celor cu mâna goală, iar 9% au oferit numărul celor cu sacul sportiv.

Să fie oare corectă prezumpția că femeile asociază abilitățile muzicale cu un avantaj genetic?

983683_652787584795822_3893738204931174555_n

foto: George Grădinaru; model: Ela Grădinaru

Călin Cyfer – muzician
albume: Color; Blues La PrimaAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +