Cyfer : Color : Cuprins

Nu sunt român

Nu sunt român. Nu sunt nici maghiar, sârb, bulgar sau francez. Nu mă identific ca fiind european. Naționalismul este un cancer, o exacerbare maximă a fricilor noastre lăuntrice.

Ce este națiunea, dacă nu un grup de oameni ce trăiesc împreună pentru a-și proteja un mod de viață și niște valori materiale comune? Naționalismul construiește ziduri imaginare între grupuri de oameni, iar lăcomia și expansivitatea duc la violență. Altfel nu se pot rezolva conflictele între națiuni. Aproape fără excepție, sărbătorile naționale reprezintă comemorarea unor conflicte atroce inundate în sânge.

Patriotismul este cultivat inteligent de cei ce-și doresc noi achiziții materiale sau de putere. Fricile noastre sunt speculate pentru ca aceste scopuri să fie atinse. Oameni reci și fără scrupule îi gâdilă la vanitate pe cei impresionabili.

Am călătorit în multe zone ale lumii. Am cunoscut oameni de naționalități, rase și religii diferite. Văd mai multe asemănări între noi decât diferențe. Ne apropie natura comună, ne despart concepte abstracte.

În această zi de 1 Decembrie se sărbătorește un eveniment extrem de violent, primul război mondial, în urma căruia națiunea română a avut parte de o expansiune teritorială. Sigur, se găsesc cuvinte mai frumoase în loc de război, sânge, lăcomie, achiziții, expansiune sau cucerire. Acestea sunt unire, eliberare, independență sau revoluție. Bine ghidați de clasa conducătoare, azi căutăm toate motivele de mândrie că suntem români. Căutăm toate amănuntele ce ne separă de celelalte națiuni. Încercăm să ne izolăm și mai tare de restul oamenilor, în loc să găsim motive de apropiere.

Viața umană ar trebui să fie mai importantă decât ideile și conceptele abstracte. Apărarea acestor idei și falsul sentiment de securitate nu duc decât la ură și violență.

În această zi ar trebui să facem inversul. Să ne gândim la ce ne apropie de un maghiar, un austriac, un mongol sau un african. Să călătorim cât mai mult. Să remarcăm că nu avem rădăcini. Să privim străini în ochi și să observăm că nu avem nevoie de limbă pentru a comunica. Să le zâmbim, iar ei să ne zâmbească înapoi.

ensteinpatriotismAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +