Cyfer : Color : Cuprins

Ne putem opri din vorbit? aș dori să comunicăm

Te întâlnești cu un prieten și parcă o presiune nevăzută vă determină să umpleți un gol prin rostirea unor cuvinte. „Ce faci?”, ”ce mai faci?”. Discuția continuă cu câteva linii absolut neinteresante de conversație ieftină, iar apoi unul dintre voi începe să se plângă. Vorbește despre o problemă pe care o are în viață și cum Universul a complotat împotriva lui. Rar, discuția începe să pară utilă, ping pongul frazelor propunând o rezolvare a problemei expuse. Și mai rar, rezolvările au o finalitate practică.

Dacă v-ați opri din vorbit, comunicarea/conexiunea ar începe cu adevărat.

În vara anului 1996 am experimentat o astfel de conexiune non verbală cu un prieten. Noi doi aveam următorul program zilnic: Ziua începea la ora 13, cu mine ajungând la el acasă. Ne uitam la filmul The Doors. Apoi mâncam de prânz și mergeam pe terasă La Motoare. Acolo ascultam muzică și beam bere până spre dimineață, când mergeam la mine, unde ne făceam niște cartofi prăjiți. În tot acest timp, rosteam doar câteva cuvinte.

În 2013, s-a întâmplat ceva similar, deși experiența pare total diferită. Am stat 10 zile în Refugiul Buddhist de la Suan Mokkh. Una dintre reguli era că nu aveai voie să vorbești. Totuși am simțit că s-a creat o conexiune mai importantă între noi cei care am participat la acel refugiu. Erau suficiente o privire sau o mișcare din corp pentru a-l înțelege pe celălalt.

Care este asemănarea între cele două perioade și de ce lipsa vorbitului ar facilita comunicarea?

În afară de lipsa vorbelor, cele două perioade au în comun existența unei rutine zilnice. Fie că e vorba de doi pierde vară din București, sau niște călugări zen, programul zilnic de tabieturi este important pentru calmarea mentalului. Cu toții putem avea opinii și idei despre cum să ne facem ziua mai bună, iar când ne întâlnim, putem dezbate la nesfârșit pe marginea lor, dar dacă am conveni pe un program comun și l-am urma împreună, mintea ar deveni calmă.

O minte calmă reflectă orice adevăr, fără a-l distorsiona. O minte calmă devine observabilă. O minte calmă înseamnă un ego controlabil. O minte calmă înseamnă o conexiune între ego și adevărata sa natură (mintea mare, Dumniezo, TOT, sau cum vrei să-l numești).

Odată ce stabilești această conexiune, în același timp cu cel care se află lângă tine în această viață, comunicarea prin vorbe este de prisos, pentru că e duală. Este falsă din start.

shh_by_zaratops

sursă foto: http://zaratops.deviantart.com/art/Shh-111513250Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +