Cyfer : Color : Cuprins

Centripetoluție

Sunt sceptic în privința revoluțiilor în stradă. Am participat la ultima în decembrie 2013 la rugămintea unei prietene. Atunci am reușit să ocupăm Piața Universității, apoi să mărșăluim spre guvern. Mi s-a părut fără niciun sens. Jandarmii erau foarte bine antrenați în controlul mulțimilor. Au jonglat foarte bine cu presiunea, au lăsat de la ei când a trebuit, au pus opoziție când situația a devenit prea nervoasă. Poliția probabil lucra la fluidizarea traficului, astfel încât ocuparea bulevardului să nu se lase cu blocaje. După ce am făcut un tur de oraș, ne-am felicitat în rondul Pieței Universității. E cu adevărat o realizare să stai acolo unde numai mașinile pot trece și doar polițiștii pot călca legal. Scenariul s-a repetat în mai multe zile, cu mai mult sau mai puțin succes.

Asta a fost tot. Doleanțele noastre au fost soluționate doar într-o mică parte.

Dacă nu s-au soluționat, ce variantă mai aveam? Singura era să intrăm peste ei în guvern și să-i obligăm. Dar asta era imposibil, având în vedere că eram doar o mulțime neorganizată, fără arme, într-o eventuală luptă cu niște profesioniști.

Suntem prea puțini, iar politicienii vor flutura tot timpul placa legitimității. „Voi sunteți câteva mii în stradă, dar eu am câteva milioane de voturi”.

Într-o seară, plecând de la protest, am intrat în târgul de Crăciun, aflat la câțiva metri de Piață. Aici, o altă mare de oameni se plimba voioasă printre tarabe, cumpărând suveniruri pentru sărbători și umplându-și mațul cu mici, bere, pâine, cozonaci și turtă dulce. Acești oameni fac parte și ei din calculele politice. Sunt cei pe care politicianul i-a mulțumit. Apropierea atât de mare între cele două mase de oameni, nemulțumiții și mulțumiții, mi s-a părut comică. Dar mai sunt milioane de oameni în sate, mult mai ușor de mulțumit, iar votul lor contează la fel.

Adevărata revoluție vine din interior. În zen se spune că dacă în interior ești ok, totul în jur e ok. Noi avem exact abordarea opusă. Vrem să rezolvăm totul în exterior, iar după, și doar după ce aceste treburi vor fi fost aranjate, ne vom putea așeza liniștiți, mulțumiți, să trăim în pace. Până atunci suferim și încercăm să facem schimbări.

Acest sistem social în care trăim este clădit pe slăbiciunile noastre. Până noi nu ne vom recunoaște aceste slăbiciuni, până nu vom lucra la ele, nimic nu se va schimba. Suntem fricoși, suntem lacomi, suntem egoiști, ne simțim vinovați, iar întreg sistemul este clădit pentru a specula aceste slăbiciuni. Dacă aceste slăbiciuni ar dispărea, sistemul nu ar exista. N-ar avea aderență.

Sistemul nu există pentru un om împăcat în interior. Cum pentru el nu există atașamente, nici sistemul nu ar avea de unde să-l agațe în cârlige.

Unii vor putere, unii vor bani, unii vor liniște, alții se mulțumesc cu un litru de ulei. Sistemul este acolo să umple aceste goluri iluzorii. Nu te saturi niciodată, pentru că apar alte și alte dorințe și nevoi. Aici nu e vorba de România. Este vorba de sistemele de conducere în general.

Așa că încercați o mișcare centripetă spre interior, prin adresarea mai multor întrebări:

 1. cum de acest sistem există?
 2. ce fac eu pentru a hrăni acest sistem?
 3. de ce fac acele lucruri?
 4. ce slăbiciuni din interior mă îndeamnă la acele acțiuni, care mențin sistemul?

cen_teen_final4 răspunsuri la “Centripetoluție”

 1. Razvan spune:

  De acord. Kafka avea o vorba, „Mesia va veni abia dupa ce nu va mai fi necesar”.

 2. Marius spune:

  Cred ca cei de la targul de Craciun nu erau in situatia sa nu aiba ce manca 😉

 3. Gonpo spune:

  Este justa observatia ta, dar nu poti vorbi unui om despre transformare interioara daca el are probleme care nu il pot lasa sa se focuseze pe ea. Daca un om nu a mancat de trei zile si este mort de foame, nu te apuci sa-i spui „Stii, in aceasta lumea, asa este suferinta, ea este si fizica, lasa foamea hai sa vorbim de transformarea ta interioara”. Sau daca ii moare copilul din cauza lipsei elementare de conditii in spitale sa-i vorbesti despre cum trebuie sa transceada el durerea. Empatizezi cu el, il ajuti pana ii trece, si cand este pregatit incepe si procesul transformarii interioare…

  • Calin Cyfer spune:

   Nu există momente speciale  Oricând e momentul să te focalizezi și să înțelegi ce ți se întâmplă în minte. Momentele de suferință cumplită apar tocmai atunci când nu înțelegi ce ți se întâmplă și crezi că e ceva personal.
   Jurământul lui Bodhisattva:
   Sunt nenumărate ființe conștiente în univers
   Făgăduiesc să le ajut să se trezească
   Imperfecțiunile mele sunt interminabile
   Făgăduiesc să le înving pe toate
   Dharma e de neînțeles
   Făgăduiesc să o înțeleg
   Iluminarea este de neatins
   Făgăduiesc să o ating

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +