Cyfer : Color : Cuprins

Nu citi nimic când faci caca

Te scoli dimineața. Îți iei telefonul să vezi ce mai e nou. La micul dejun, continui răsfoirea paginilor web sau a canalelor TV. Apoi mergi la muncă/școală și intri în vârtejul zilei. Tehnologia a înaintat în așa fel, încât în fiecare moment putem rămâne conectați cu fluxul de date mondial. Chiar și când te relaxezi în cadă, poți sta cu telefonul mobil în mână, dacă ești atent să nu-l scapi în apă.

Într-un interviu ACDC, frații Young spuneau că multe din ideile creative le-au venit când stăteau pe budă. Asta se întâmplă pentru că acela e singurul moment când stăteau singuri, relaxați, în deplină conexiune cu propria minte. Era modul lor de a medita.

În timpul meditației, mintea ta mică, copilul răzgâiat și infantil se conectează cu mintea mare. De aici pornește creația. Cu cât această conexiune va fi mai slabă, cu atât egoul tău va fi mai singur și paralizat de frică. Îngroparea noastră în tehnologie, pare o încercare disperată a egoului de a se separa de adevărata sa natură, de a nega ceea ce este de fapt.

Sunt oameni care nu suportă liniștea. Dacă le iei toate sursele de zgomot și îi închizi într-o cameră goală, înnebunesc. Mintea lor a ajuns într-o stare atât de critică încât nu suportă să o privească, să o analizeze, să stea ei cu ei.

Toaleta era printre ultimele bastioane în care omul mai putea medita în contextul modern. Acum oamenii au reviste și cărți în toalete, iar alții își iau telefonul. Constipația cronică de pe dieta standard ar fi putut folosi ca un catalizator pentru (re)descoperirea propriei minți, dar acum e și ea inutilă din cauza tehnologiei. Fumatul este un alt obicei nociv, dar care poate fi o meditație. Dacă atunci când vrei să fumezi o țigară, te scoli de pe scaun, te miști, mergi într-un loc în care ești singur, respiri lung și atent, e o meditație, e o deconectare a minții de la iluzia zilnică.

Dar nu e neapărat necesar să mănânci prostii, pentru a fi constipat, pentru a sta mult pe wc, sau să-ți arzi plămânii cu fum de țigară pentru a medita. Poți sta tu cu tine, singur, fără nicio distracție, măcar câteva minute pe zi. Poate la început acest timp ar trebui să fie mai mare, pentru a înțelege ceva din mecanismele minții. Un refugiu într-un loc liniștit, lipsit de tehnologie, dar complet nou, pentru a stimula atenția și focalizarea, ar fi benefic.

12480172_mlAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +