Cyfer : Color : Cuprins

Mai e mult până sus?

Când merg pe drumurile de munte, întâlnesc drumeți mai puțin experimentați. Mă văd echipat ca un alergător, mergând rapid și hotărât, nu se pot stăpâni să-mi adreseze celebra întrebare: „mai e mult până sus?”. Întrebarea asta m-a pus în dificultate de fiecare dată. Nu știu ce să le răspund, de unde să-i iau, cum să le explic. Am avut mai multe tipuri de răspunsuri.

La început, îi analizam din priviri, în ce formă fizică sunt, cum arată după drumul străbătut până atunci și estimam un timp. Dar era doar o apreciere subiectivă, nu putea fi corectă. Apoi m-am gândit să le spun că eu, subliniat eu, fac un anumit timp. N-au decât să decidă ei, ce înseamnă asta în experiența lor proprie.

Ulterior, le-am dat cifre exacte, adică „mai aveți 5,4km și 450m urcare”. Dar distanțele sunt relative pe munte. Terenul poate fi accidentat, cu copaci căzuți pe drum, stâncos, sau poate fi un simplu drum forestier. N-aveau cum să estimeze timpul rămas.

Aș fi putut să le spun să se bucure de fiecare moment pe munte, să admire pădurea, sunetele ei, păsările sau florile. Să se bucure de fiecare inhalare de aer proaspăt venit direct de la sursă. Timpul n-ar mai exista în acest fel. Ar exista doar momente…. dar aș fi sunat ca un predicator de new age, blah blah.

Așa că am decis să răspund altfel la întrebarea:

„Mai e mult până sus?”

„Mai este.”

Dacă trebuie să pui întrebarea, înseamnă că deja mai este mult până sus.

Ceea ce este, este.

deacolovinAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +