Cyfer : Color : Cuprins

Ce bine scrie Topolog

În 1990, imediat după revoluție, am intrat la liceu. Șaguna era cel mai vechi liceu din oraș. Atmosfera era super cool. Curtea interioară era plină de rockeri cu plete lungi. Stăteam toată ziua pe acolo, jucând basket, cântând la chitară, iar după program mergeam la bere. În fiecare zi făceam și dezlegam trupe, scriam texte, compuneam piese. Asta a durat un trimestru.

După primul trimestru, directorul Țuțuian a fost schimbat de un tip dur: Ion Topolog. Tipul ăsta a devenit super zelos, impunând în liceu o ordine și disciplină de fier. Se pare, așa era pe vremuri. Personal, a trecut prin fiecare clasă, pentru a ne cere să ne tundem. „Doar nu vrei să faci pe vedeta încă de acum, din clasa a 9-a”, mi-a zis mie. „Tunde-te!”. Aveam părul până la umeri atunci. Lui Horia Brenciu i-a zis că arată ca un țigan zlătar. Brenciu avea atunci păr lung. Și-l ținea dat pe spate, cu o cordeluță.

Problema mai mare a fost că de la 250 de absențe nemotivate posibile, a scăzut cifra la 40. Eu aveam deja 38. Așa că pentru următoarele trimestre, dacă făceam mai mult de două absențe nemotivate, puteam fi exmatriculat. Era ușor să fiu intimidat să mă tund, chiar dacă în regulament nu scria asta.

Zelul acesta, în a impune disciplina în liceu nu era deloc bine văzut în acea perioadă de după revoluție. Acțiunile lui Topolog erau văzute de noi ca o întoarcere la autoritarismul din timpul comunismului ceaușist. Topolog devenise simbolul și ținta luptei noastre, a elevilor liceului, pentru a readuce liceul la libertate.

Începuseră să circule tot felul de zvonuri în liceu, despre acțiuni de rezistență. Se pare că la o oră de seară, într-o clasă au rămas doar câțiva băieți. Au stins lumina și l-au așteptat pe Topolog la ore, în întuneric. Când a intrat, l-au pasat și îmbrâncit de la unul la altul, după care au fugit. În același an, Topolog a intrat în politică, consilier local. Ședințele consiliului erau transmise în direct la televiziunea locală. Mailat, un coleg de-al meu, l-a felicitat ironic pe coridor, pentru singura propoziție rostită în ședință. Puteai deveni erou cu orice gest de sfidare la adresa directorului.

Directoratul lui la Șaguna a durat 2 ani, iar perioada dură a fost în primul an. În perioada de final, devenise mai relaxat. Peste ani, mi-a devenit chiar simpatic. Ne-am întâlnit și am fost uimit că mi-a reținut numele, deși nu am fost elevul lui.

Soră-mea are o carte scrisă de el „Tatăl și fiul”. A primit-o acum aproape 20 de ani pentru merite deosebite la învățătură. Luase premiul I. Ani de zile am văzut cartea asta în biblioteca ei, fără să mă uit măcar puțin peste ea. Mi s-ar fi părut culmea să citesc o carte de Topolog, în mintea mea el semnificând opusul viziunii mele liberale.

Azi dimineață am luat cartea în mână și am citit un paragraf. Wow… M-a prins de la primele dialoguri. Am dat câteva pagini: același rezultat. Am mai dat câteva pagini și efectul a fost similar. Orice propoziție te prinde, este meșterită parcă să fie un cârlig pentru a te ține în poveste. Este un fel de „Ion”, numai că „Ion” este plictisitoare, cu multă descriere și multe pagini în care te întrebi „ok, care e subiectul și când începe acțiunea”. „Tatăl și fiul” e tăioasă, vie, iar acțiunea pare că se desfășoară chiar lângă tine. Nu poți să o ignori.

Revin cu alte păreri, după ce o citesc. 🙂

Precizare: O colegă mi-a amintit că Topolog a fost director mai mult de 2 ani la Șaguna. Diriginta noastră a trebuit să renunțe la clasa mea după ce fusese numită, credeam eu, director. Dar se pare că funcția era de director adjunct, Topolog rămânând în continuare director.

Topolog11-453x3405 răspunsuri la “Ce bine scrie Topolog”

 1. Geo spune:

  He he, ce vremuri!! Saguna in anii 90′! Si directorul Topolog! Imi amintesc ca faceam „de serviciu” pe scoala, o zi pe an cel mai probabil. Mi-a venit si mie randul sa stau la bancuta de pe culoarul profesorilor si sa sar peste ore. Acolo m-a gasit directorul si m-a trimis sa citesc un anunt, scris de el pe un petec de hartie care arata mai mult a servetel. precaut, m-a invitat in boriu sa citesc pentru el cu voce tare, sa fie sigur ca suna bine. Evident ca n-am inteles scrisul foarte bine si m-am impotmolit. Atunci s-a ridicat suparat si mi-a strigat” Sa te inchizi intr-un laborator undeva, ca nu esti in stare sa vorbesti in public!”. Am fost iritata de reactia si comentariul lui. Cum ii trecuse lui prin cap sa ma trimita la laborator!! La vremea aia eu inca ma gandeam sa merg o facultate de drept. Nici prin cap nu-mi trecuse sa ma apuc de stiinta…..Au trecut aproape 21 de ani. Intre timp am teminat fizica, am facut un masterat in biofizica si un doctorat in biochimie…Cred ca am petrecut deja mai mult de 15 ani in laboratoare. Imi vine sa-l numesc Ion Topolog- Gura de aur :)) Acum imi vine sa testez si ce scrie…

 2. Florin Grozea spune:

  L-am prins și eu, dar nu mai era dur. De citit, nu am citit. Dar acum că zici tu…

 3. Dan spune:

  Chiar daca a facut ceea ce era normal sa faca si anume sa fie mai dur in acele momente tulburi ale istoriei, totusi el este motivul pentru care a trebuit sa dau treapta a 2a la Mesota. Sa fie sanatos

 4. Horia spune:

  Frumosă ,,laudatio” la adresa unui dascăl.
  Eu, ca absolvent vechi al Șagunei, nu pod decît sa fiu mândru ca spiritul culturii se păstreaza încă viu, atât în inima profesorilor, cat și în cea a discipolilor(uneori cu întârziere). La fel si în cazul meu, care am luat Bac-ul la lb. Româna cu 10 (5 la scris, 5 la oral), iar apoi am fost premiat de același profesor Topolog pentru cea mai frumoasă epistolă, la un concurs literar.
  Incă nu am citit și altceva de pe blog, dar se pare ca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +