Cyfer : Color : Cuprins

În beznă vezi Calea

Mauritius, 14 Martie 2015, ora 9 p.m. Mă îndrept spre casă pe o cărare ce face legătura între strada principală și vila în care stau. E beznă, într-o noapte fără lună. Încerc să calc cu atenție, pentru că drumul e frecventat de mulți melci de toate mărimile. Ridic privirea către cer și rămân siderat. Pentru prima dată în viață văd o dâră de stele. E „Calea Lactee” m-am gândit. N-am văzut-o niciodată, altfel decât în poze.

Am luat-o rapid spre casă. Un astfel de cer trebuia pozat cu aparatul lui Costin. Din cauza grabei mele, câțiva melci ghinioniști au rămas fără case. Îmi pare rău. Folosind o aplicație IOS de pe telefonul lui Costin, am identificat câteva constelații, printre care cea mai importantă și vizibilă fiind Crucea Sudului, alcătuită de 4 stele.

Apoi am văzut o stea căzătoare. Mi-am pus o dorință. Știu, sună soft, dar cerul acela era copleșitor. 🙂

Superstițiile nu mă mișcă, dar azi a fost o zi specială, anunțată de un număr … irațional.

π = 3,141592653

O zi specială, după formatul american al datei este 14 martie 2015 (adică 3-14-15) la ora 9:26:53. Cineva a anunțat asta pe Facebook. Am trecut rapid peste acea informație, dar am reținut ideea.

Am vrut să văd dacă ceea ce am văzut e chiar Calea Lactee. Am descoperit că în emisfera sudică, galaxia noastră se poate vedea pe 9 Martie la ora 22, iar pe 24 Martie la ora 21. Deci astăzi pe 14 martie, perioada propice pică undeva între ora 21 și 22. E destul de apropiat de acel 9:26 din PI.

10848533_10152955212345186_3972792492234690669_o
Foto: Costin

Privind Calea Lactee m-am gândit la exploratorii timpurii. Foloseau cerul pentru a se orienta, pentru explora noi locuri, ajungând poate în locuri în care niciunul din ai lor n-a ajuns vreodată. Același cer trebuia să ne atragă și să ne fie ghid în extinderea explorări dincolo de sistemul nostru solar. Dar undeva pe drum ne-am oprit. Am obturat imaginea cerului cu poluare și lumină artificială. Ne complacem în micisme pe această planetă, în loc să ne îndreptăm atenția către infinitul ce ne așteaptă în exterior.

Apoi, am pus muzică. Albumul Blind Faith. Prima piesă, mi-a transmis următoarele:

„Had To Cry Today”

It’s already written that today will be one to remember
The feeling’s the same as being outside of the law
Had to cry today
Well, I saw your sign and I missed you there

I’m taking the chance to see the wind in your eyes while I listen
You say you can’t reach me but you want every word to be free
Had to cry today
Well, I saw your sign and I missed you there
And I missed you there

Had to cry today…Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +