Cyfer : Color : Cuprins

Stăpâni

„You’re all a bunch of fuckin’ slaves! How much longer are you gonna let them push you around?” Jim Morrison

Sunt în Franța de aproape o lună. Credeam că o să scap cu totul de campania electorală pentru prezidențiale și singurul lucru care-mi va aminti măcar că există, va fi vreo postare răzleață pe Facebook. Din păcate, prea multă lume a fost prinsă în vârtejul evenimentelor și când deschid pagina de Facebook, numai de Iohannis, Ponta, Tăriceanu, Vadim, Udrea și Macovei dau.

Îmi vine greu să înțeleg tevatura asta cu votul pentru președinte, în primul rând pentru că asta s-a mai întâmplat cel puțin de două ori. Păi nu ne-am luptat pe baricade în revoluția portocalie în 2004, să nu iasă Bombonel și să-l punem pe Băsescu? Nu era Năstase ciuca ștourilor pe tot internetul, iar Băsescu marele salvator al democrației și statului de drept, reprezentatul clasei mijlocii? Nu am făcut o mini-revoluție în 1996, când a ieșit Constantinescu, omul de dreapta, în detrimentul neocomunistului Iliescu? Ca să ce? Ca până la urmă atât Băsescu cât și Constantinescu să devină niște personaje ridicole, urâte de toată lumea, terminând în mizerie mandatele?

Acum, iar avem o mare luptă? Să-l punem pe Iohannis în detrimentul lui Ponta? Ca să ce? Iohannis e oare de unul singur? Nu candidează cumva din partea unei formațiuni politice care are strânse legături atât cu PDul, dar și cu PSDul?

Adevărul e că votați pe cineva pentru PUTERE. Votați pentru ca cineva să aibă PUTERE asupra voastră. Un stăpân este tot un stăpân, indiferent de cât de simpatic, corect sau gospodar e. Sistemul trebuie schimbat, nu Ponta cu Iohannis. Cu cât le veți lua mai mult din putere, cu atât veți câștiga mai mult, pentru că hai să recunoaștem. Oamenii de sus au puterea și mijloacele să și-o impună. Am văzut în ultimul timp zeci de inițiative din partea cetățenilor. Ieșiri în stradă, zgomot, scandal, bătăi cu jandarmii. S-a schimbat ceva? Nu.

Dacă chiar credeți că face vreo diferență, nu e mare lucru să vă deplasați câteva sute de metri până la secțiunea de votare din zonă. Pierdeți câteva minute, inutil, dar sunt doar câteva minute. Eu în niciun caz nu mă deplasez 100 km până la Marsilia sau Nisa să-mi aleg stăpân.

moore0120 de răspunsuri la “Stăpâni”

 1. […] ar trebui să ne amăgim. Mașinăria statului este construită și întreținută pentru a servi o elită. Elita studiază altceva în școli. De aceea, reprezentații elitei par ciudați, tăntălăi și […]

 2. hiqliving spune:

  Si tu esti dependent de fructele alea. Ele nu sunt salbatice ci altoite, deci tot o interventie a omului. Sunt crescute in livezi si nu in mod salbatic in padure.

 3. Lepka spune:

  Ceea ce spui tu poate fi o excelenta solutie individuala. Eu nu cred ca ea poate fi o solutie colectiva. Oamenii traiesc in comunitati(la nivel de sat, oras, tara s.a.), comunitatile au nevoie de un repezentant/lider, de cineva care sa ia deciziile colective in numele comunitatii, pentru ca nu le puteam lua toti odata. Iar alegerea liderului de catre populatie, pe modelul democratic, este cea mai corecta forma de guvernamant cunoscuta de pana acum. Problema noastra este insa ca, pentru ca democratia sa functioneze corect are nevoie de oameni liberi si puternici, care sa-si sanctioneze liderii, nu sa-i lase sa-si faca de cap si dupa aia sa-i reconfirme in functii pentru 50 lei, un kil de ulei sau doar din prostie, lipsa de educatie si de informare corecta. Imi plac discutiile cu oamenii anti-sistem, criticile lor sunt adesea foarte corecte si argumentate, dar cu ce inlocuiti voi sistemul asta prost, ca asta nu inteleg eu. 🙂 Cu riscuc de a ma repeta, ma refer la o solutie colectiva.

  • Calin Cyfer spune:

   Adevărații lideri ies singuri la suprafață, nu trebuie aleși. Adevărații lideri preiau singuri inițiativa într-un trib, pentru că știu direcția în care trebuie să o ia tribul și cum se pot pune în slujba acestui demers. Din păcate ideea asta de trib s-a perimat și a apărut o stratificare accentuată a puterii și o rupere totală a populației de lideri, relația devenind una de supus și stăpân, în loc de trib/lider. În alegerile din sistemul nostru, alegem un angajat al sistemului, care nu are altă soluție decât să se conformeze cutumelor sistemului. El poate schimba foarte puține, iar diferența dintre candidați e mică. Dreapta și stânga așa cum erau ele acum o sută de ani nu mai există de fapt. Politicile sunt creionate de alte interese în concordanță cu realitățile actuale.

 4. luminita spune:

  Te-ai gandit ca fara momentele 1996, 2004( aka zbaterile fara sens cum le spui) ar fi fost mult mai rau decat acum ? Poate am ramas marginali, gen Moldova ?
  Iar acum, nu ai fi stat pe blog din linistita franta cu lene sa te deplasezi 100km, ci dormeai in fata ambasadei pentru viza…

  • Calin Cyfer spune:

   Ca și cum sferele globale de influență se discută de șmecherașii din București 🙂 Luminița, odată cu 89, sferele de influență s-au redesenat, iar ce se întâmplă la nivel local sunt doar mici amănunte în procesul de transfer de influență. Dacă tu crezi că prin alegerea lui Iliescu în locul lui Constantinescu în 96, România ar fi cotit-o spre Est, delirezi. Procesul de intrare în Nato și UE era deja demarat, iar clasa noastră politică fie ea de stânga sau de dreapta, avea doar un singur lucru de făcut. Să-și umple buzunarele și să-și atribuie cât mai mult din merite, pentru a fi realeasă și a continua să-și umple buzunarele. Atâta tot 🙂

   • luminita spune:

    Sigur, e blogul tau si poti sa scrii ce vrei, noi suntem doar vizitatori cu comentariile moderate. Totusi, pe subiectul asta observ o singura idee si aia fixa, istoria care ‘se intampla’ undeva deasupra noastra, suntem manipulati sa ne alegem stapanii, probabil va urma un episod despre iluminati etc… Pacat ca nu sesizezi nuanta de fatalism, ciobanelul mioritic in varianta contemporana si non-actiunea justificata prin diverse constructii mai mult sau mai putin fanteziste. Sa nu uitam ca drept de munca fara restrictii in europa avem din 2014, dar probabil ca e greu de inteles ce inseamna izolare, mineriade, coada pt vize si altele atunci cand te bucuri de alte drepturi. Sper doar ca absenta la vot sa ramana un fenomen marginal, in rest numai bine!

    • Calin Cyfer spune:

     Nu, nu va urma niciun episod despre iluminati. Nu cred în conspirații. Probabil m-ai înțeles greșit. Cât despre vremurile cu mineriadele și cozi la vize le-am prins și eu, unele chiar din mijlocul evenimentelor, poate de aceea știu foarte bine despre ce e vorba. Numai bine și ție 🙂

    • Calin Cyfer spune:

     Ce e bine e că acest articol va fi aici și peste 5 sau 10 ani. Să vedem atunci pentru ce ne mai „luptăm” și care va fi imaginea lui Iohannis în ochii cetățenilor.

  • Calin Cyfer spune:

   Și dacă la fel ca și mine, ai luptat pentru Constantinescu în 1996, poate îl vei susține din nou și acum, când îl susține pe Ponta :))) http://www.gandul.info/politica/scrisoarea-lui-emil-constantinescu-pentru-victor-ponta-decizia-fostului-presedinte-inaintea-turului-ii-13511687

 5. Sa traiti bine spune:

  Bogdane nu fii naiv – cum sa te reprezinte astia pe tine ? Nu are nimeni treaba cu fisa postului, au contraire. Si oricum daca astepti ceva de la vreunul dintre alesi, esti deja o victima. Tu esti responsabil de propria bunastare.

  Sa traiti bine ! 😀 😀 😀

 6. Claudiu Rimboi spune:

  Ok Calin, iti respect optiunea, si eu am votat alb de cateva ori, insa numai la parlamentare. Ce-ai spune insa de perspectiva ca altii sa-ti aleaga stapan? Daca nu te prezinti la vot nu inseamna ca nu va fi ales presedintele. Eu nu stiu nici macar sa existe vreo limita inferioara a numarului voturilor pentru a fi validate alegerile. Cu alte cuvinte, daca pe Iohannis il voteaza doar ma-sa iar pe Ponta il voteaza si ma-sa si soacra-sa, ghici ce? Iese Ponta presedinte.
  Stai linistit, nu incerc sa te conving sa mergi la vot. Ce vreau sa fac este insa sa-mi manifest surprinderea pentru faptul ca – in mod discret – indemni oamenii sa nu mearga la vot.
  Ceea ce spui tu am dezbatut si cu Cristo, revolutia din interiorul fiecaruia, etc… Chestii foarte adanci si adevarate, insa nu poti sa faci schimbarea asta intr-o zi, ea necesita mai multi ani decat cei pe care-i putem aloca noi in vietile noastre, asa ca nu ne ramane decat sa plantam semintele acestei schimbari in educatia pe care le-o oferim copiilor nostri, in speranta ca macar unul din ei va reusi sa creeze un nou sistem si va fi urmat de catre ceilalti.

  • Calin Cyfer spune:

   Sigur, lumea poate merge la vot, dar ceea ce spun în articol e că asta nu va face nicio diferență, îndepărtarea lentă dar sigură de sistem însă da. Sunt chestii mici pe care le putem face pentru independența noastră ca individ, în fiecare zi. Să ne gândim cum să renunțăm la dependența financiară, la dependența de mâncare industrială, la dependența de 4 pereți de beton, de căldură, de apă curentă, de străzi asfaltate până la shaormeria din colț, de mersul zilnic la job pentru a câștiga bani pentru a finanța toate aceste dependențe. Cu cât te depărtezi mai mult de sistem, cu atât sistemul are o putere mai mică asupra ta, iar cine este ales în PUTERE devine irelevant.
   Eu vorbesc de un sistem corupt care dăinuie de mii de ani, de când civilizația s-a dezvoltat. Au apărut niște oameni care și-au arogat putere asupra altora, întâi cu forță brută, apoi prin inteligență (legi scrise, religie, legende). Eu cred că specia noastră va fi dată înapoi până la extincție dacă această inhibare a dezvoltării noastre naturale continuă. Democrația, este doar o formă nouă de a da impresia „demosului” că are putere, când de fapt nu are. Alege doar niște păpuși, puse acolo pentru pur entertainment. Politica este unul dintre cele mai elaborate spectacole de varietăți, iar când sunt alegeri, detronează orice alt spectacol, după cum se poate lesne vedea.

   • Hadrian spune:

    Cred ca intelegi gresit notiunea de democratie. Nu poti sa pui democratia in aceeasi barca cu alte forme de conducere, spre ex. dictatura sau monarhia absoluta. Aplica democratia pe o scara mai mica pentru a intelege valoarea ei. Spre exemplu imagineaza-ti democratia la nivelul simplei alegeri a presedintelui de bloc. Ce preferi: sa ramana in functie vechiul presedinte de bloc care nu se ocupa de intretinerea si curatenia imobilului sau sa alegi un alt presedinte pentru a remedia situatia? Problemele apar atunci cand niciun vecin gospodar nu doreste sa fie presedinte, ci se inscriu la functie doar vecini asupra carora planeaza semne de intrebare. Dar atunci nu mai este de vina sistemul democratic, ci comunitatea, ceea ce este o cu totul alta poveste.

    Nu stim cum a fost organizata specia umana in anii de leagan ai civilizatiei. Ce stim acum sunt doar supozitii. Poate ca forta ca mijloc de impunere a fost dintotdeauna un apanaj al speciei umane. In fond in regnul animal multe specii functioneaza exact pe acelasi principiu, al celui mai mare si mai puternic. Cu atat mai mult ar fi bine sa apreciem normele de convietuire (care in timp s-au transformat in legi scrise) prin care oamenii au inceput sa ingradeasca manifestarea exacerbata a acestei forte.

    Independenta de care vorbesti este plauzibila doar pana la un anumit nivel si doar pentru indivizi/grupuri de indivizi/comunitati, nu pentru intreaga societate. Imagineaza-ti ca intreaga populatie de pe glob ar incerca sa deruleze inapoi filmul evolutiei ultimelor milenii. Chiar si numai primul pas, acela ca fiecare familie sa revina la practica agriculturii de subzistenta (in sensul bun al cuvantului), fara a fi dependenta de unul respectiv mai multe joburi, ar fi imposibil, in lipsa spatiului agricol necesar pentru toate cele cca. 7 miliarde de oameni de pe glob. Sa nu mai vorbim de pasul si mai mare, acela al asigurarii hranei din paduri (sau zone salbatice echivalente), fara practica agriculturii. Ar putea padurile sa sustina atata populatie de vanatori-culegatori liberi si independenti? Agricultura este cea care a permis evolutia speciei umane, asigurand o sursa stabila de hrana pe tot parcursul anului. Daca aceasta evolutie este pana la urma benefica sau nu speciei umane, este discutabil, insa cu siguranta este ireversibila. Chestiile mici de care vorbesti si pe care le putem face fiecare din noi sunt multe, dar cu siguranta nu merg chiar atat de departe. Ca in multe alte cazuri, tot moderatia, calea de mijloc reprezinta o solutie viabila. Vorba ceea: est modus in rebus. 🙂

 7. Ioana spune:

  Inteleg perfect ce spui si ce simti, si eu sunt de parere ca oamenii nu au nevoie de conducatori si ca ar trebui schimbat sistemul, insa sunt realista, si imi dau seama ca schimbatul sistemului nu se va intampla prea curand pentru ca oamenii nu au ajuns inca la acea stare de constiinta. Asa ca pana atunci, incerc sa fac ceva, orice imi sta in putere, pentru a face un pic mai bine decat rau. Si daca asta inseamna sa ma duc sa-l votez pe Iohannis, atunci asta am sa fac.

  • Calin Cyfer spune:

   eu sunt frugivor. Dacă mă întrebi dacă în seara asta ar fi mai bine să alegi pizza marguerita sau pizza calzone. Ți-aș recomanda pizza marguerita. E mai simplă decât calzone și face un dezastru mai mic în sistemul digestiv. Dar relativ la dieta mea, privind din acest unghi, pizza marguerita și pizza calzone sunt același lucru. Se confundă.

   • Ioana spune:

    tu vorbesti de pizza, eu vorbesc de viitorul romaniei. imagineaza-ti cum ar fi fost sa iasa vadim presedinte in loc de Iliescu, sau Nastase in loc de Basescu. cum ar fi aratat Romania azi daca ar fi iesit Vadim sau Nastase presedinte? si oare cum o sa arate Romania dupa ce o sa iasa Ponta presedinte? nu e totuna intre a alege un fel de pizza cu alta….

    • Calin Cyfer spune:

     în mandatul lui Iliescu 2000 2004 nu s-a întânplat nimic important geopolitic din partea României. Direcția fost aceeași. Da, cred că ar fi fost la fel și dacă era ales Vadim în 2000, Năstase în 2004 și Geoană în 2009. Doar scandalurile ar fi fost de altă factură și alt stil 🙂

 8. bogdan spune:

  Chiar daca unii vad asa lucrurile eu vad altfel. Presedintele este un angajat in serviciul public le care il platesc din banii mei. Exista candidati, au cv-uri depuse si o fisa a postului de respectat. La fel sunt si ceilalti- primarul, parlamentul. Angajati in serviciul public. Primul rol al presedintelui este reprezentarea in plan international si eu dupa criteriul asta aleg. Pe cine vreau sa platesc sa ma reprezinte urmatorii 5 ani. Exista si o retea de interese personale, lobby…dar asta e alta discutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +