Cyfer : Color : Cuprins

Circ

Mergi la circ? Îți place cum sare tigrul prin cercul de foc; cum face ursul balet; cum stă elefantul pe labele din față, în cap sau pe un butoi? Înseamnă că ești ori ignorant, ori sadic.

Unii oameni ucid sau chinuie animale pentru că le e foame, sau au fost îndoctrinați că dacă nu mănâncă ceva de la animale, vor avea diverse deficiențe. Alți oameni omoară animale pentru că le e frig și vor să se acopere cu stil. Mai sunt oameni care țin animale în sclavie pentru a-i ajuta la treburile gospodărești sau la apărare. Unii fac experimente pe animale, pentru a testa medicamente, alții doar pentru a testa cosmetice. Mai sunt și aceia care țin animale în cuști de beton pentru confortul lor emoțional.

Dar tu? Tu îți bați joc de animale doar pentru distracție. Vrei să vezi animale făcând alte chestii decât pot ele face în mod natural. Vrei să le vezi disciplinate, executând mișcări precise, în concordanță cu mintea ta pătrată.

Ceea ce nu știi, e că circul e o școală. O școală pentru tine și pentru copilul tău. Este o demonstrație de forță. Îți este arătat cum niște fiare, pe care le considerai sălbatice, periculoase și proaste, pot fi supuse în așa fel, încât să fie obediente și deștepte.

Același lucru se întâmplă și cu tine. Stăpânii tăi te-au luat dintr-un mediu natural, în care te puteai dezvolta armonios și te-au pus într-un mediu artificial, cu linii drepte, în care ești obligat să duci la bun sfârșit sarcini exacte și plictisitoare, în care mănânci niște rahaturi deghizate cu condimente atrăgătoare și în care fiecare moment al vieții tale e perfect controlat.

Stăpânii tăi au studiat asta încă de pe vremea romanilor. S-au gândit cum să-i distreze pe proști, dar în același timp să și rămână cu niște lecții învățate, pentru că animalele au în comun cu oamenii atât durerea cât și frica. Procedeele aplicate pe ele, au același efect și pe tine, iar tu ești un animal destul de inteligent cât să te prinzi repede de mesajul de bază.

Acum câteva zile, Malta a interzis circul cu animale pe teritoriul ei. Ea se alătură unui grup de alte 27 de țări care au făcut același lucru. România nu se află printre ele.

Semnați petiția interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circurile din România.

circus elephants7 răspunsuri la “Circ”

 1. aleian Satam spune:

  Mereu am apreciat arta dar. Acesti oameni sunt……
  Etesinudic,amcu.
  Niste nenorociti.

 2. Gabriela spune:

  Acelasi lucru si cu toreada, care e sport national in unele tari si foarte apreciat, si rodeo, si cursele cu cai, luptele de caini, cocosi etc. Omul e un sadic, totul pentru distractia si castigul lui.
  Deja nu ma mai mira nimic, cand am auzit ca se practica pana si vanatoare de oameni, unde premiul e uciderea vanatului. Noi intre noi nu putem fi oameni, ce rost are sa fim buni cu necuvantatoarele…

  De mici suntem invatati cu circul, din care cei mai multi iau cea mai „buna” invatatura: daca esti diferit, cocosat, urat, cu trei maini, fara maini etc, intr-un cuvant ALTFEL decat majoritatea, esti catalog un ciudat,un proscris, bun de circ unde te-ai integra perfect. Nu de alta exista atat rautate, totul se indoctrineaza foarte tactic de mici, cand suntem impresionabili si creduli.

  Ma bucur ca ai atins subiectul, te admir si mai mult pentru asta 🙂

 3. Cristi77 spune:

  aveti dreptate d-l Calin. Acele animale chinuite imi provoaca mila si dezamagire.

 4. Connie Larkin spune:

  Eu nu cred nici in stapani si nici in conspiratii. Mintea omeneasca este foarte creativa cand este vorba de bani si ar folosi orice „slabiciune” omeneasca pentru asta. Nu cred ca este necesar sa fiu moralmente indignata, sa vorbesc urat, sa insult sau sa ies in strada cu pumnul ridicat. Impotriva cui as face asta as fi doar eu.
  Ce pot sa fac este sa nu ma duc la circ (sa nu mananc carne, sa nu mai irosesc apa sau resurse, sa ma uit la ce pot contribui, etc.)
  Cel mai usor lucru pentru oameni este sa ractioneze, nu sa creeze.
  Reactia este doar un indiciu al lipsei de responsabilitate, pentru mine.

  Oricum, pari destul de documentat, doar ca limbajul si indignarea fura din valoarea materialului, oamenii fiind lasati, mai degraba, cu revolta ta si a lor, adica cu lipsa de responsabilitate a ta si a lor!

  Oricum, felicitari ca faci totusi ceva!

  • Calin Cyfer spune:

   A, dar nu sunt indignat deloc. Îmi dau seama că în scris nu se înțelege prea bine atitudinea mea, poate de aceea ar trebui să încep să fac clipuri youtube. 🙂 Imaginează-ți că stau relaxat într-un fotoliu și vorbesc calm. Când despre insulte, nu cred că „ignorant” sau „sadic” ar fi o insultă. Cei care înțeleg ce vreau să spun în acest articol și până acum s-au dus fără probleme la circ, poate de azi nu se vor duce.

 5. Vlad Crișu spune:

  Am simțit fizic adrenalina crescând în timp ce citeam 🙂 excelent scris! De când am văzut Earhlings n-aș mai putea vreodată să calc într-un circ sau zoo sau delfinariu etc. Cred că articolul ăsta mi-a plăcut cel mai mult din tot ce ai scris până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +