Cyfer : Color : Cuprins

Auz absolut

M-am trezit azi dimineață cu o experiență de auz absolut. Am mai avut în ultimul timp niște semne că aș recunoaște unele note, deși n-am fost atent niciodată la valoarea absolută a sunetelor.

Auzul absolut înseamnă că recunoști frecvența unei note. De exemplu, atunci când se cântă nota Do, știi că e nota Do. Auzul relativ reprezintă recunoașterea diferenței de intervale între două note, fără să știi neapărat ce valori absolute au. Auz relativ am. Dacă-mi dai două note, nu știu care sunt, dar știu ce relație e între ele.

Pentru un non-muzician poate părea ciudat. Cum să știi ce diferență e între două note, dacă nu știi ce note sunt? E ca și cum ai ști diferența dintre două numere, fără să știi numerele. Și totuși se poate. În lumea muzicienilor, mai ales în zona rock-pop-jazz, auz relativ au cei mai mulți, dar auz absolut foarte puțini.

Unii spun că ori îl ai, ori nu-l ai. Nu cred în asta. Orice se poate obține dacă ești focalizat pe acel obiectiv. La mine însă, după aproximativ 23 de ani de cântat, pare să vină singur. Azi dimineață, m-am trezit cu o piesă în cap: Kingston Town de la UB40. Nu știu să cânt piesa. Am auzit-o de câteva ori la radio. Am început să-mi cânt în cap tema de început a cântecului. Apoi am început să o cânt din voce. M-am sculat din pat, am luat chitara și am vrut să văd dacă pot transpune pe chitară linia melodică. Am nimerit prima notă direct pe chitară: era un La bemol (scuzați alăturarea „labe”).

Am căutat apoi piesa, să văd dacă tonalitatea din capul meu, transpusă în voce și apoi pe chitară, era aceeași cu cea din cântec. Culmea… chiar era. Asta înseamnă că creierul meu a început să memoreze tonalități și nu doar relații între note ca până acum. Faptul că nu m-am concentrat niciodată pe așa ceva, face această întâmplare foarte ciudată pentru mine.

Înseamnă că poți învăța extrem de multe lucruri dintr-o stare relaxată, doar fiind atent și focalizat pe ce se întâmplă în jur. De când mi-am schimbat abordarea, am fost probabil mult mai atent la ce se întâmplă cu sunetele și mai puțin ocupat cu treburi exterioare. De aici și rezultatul surprinzător. Nu cred că auzul meu absolut e de acum fiabil și exact, dar sigur e în dezvoltare.

hearingimpaired11sursa foto http://teachmag.com/archives/130

 8 răspunsuri la “Auz absolut”

 1. Irina spune:

  „Auzul absolut înseamnă că recunoști valoarea unei note”. Valoarea se refera la durata. Cred ca ai vrut sa spui frecventa notei..

 2. Monia Suciu spune:

  Da, este perfect adevarat ca exista asa ceva , auz absolut si eu am inca din timpul claselor 1-4 cand faceam ore de solfegiu la Scoala generala de Arta. Atunci am descoperit faptul ca recunosc foarte usor orice nota si pot reproduce orice nota atat vocal, cat si la pian. Pot reproduce exact toate notele. Marea pierdere pentru mine este faptul ca am acest mare har si nu il folosesc decat foarte putin pentru mine atunci cand fredonez melodii.

 3. Vlad spune:

  Călin, zi-mi, te rog.. dacă nu ai auz relativ, cum poți transpune o melodie? Eu nu am reușit niciodată să aud o piesă, iar apoi să o pot reproduce la chitară. Nici măcar nu mi-am dat seama câte de des se schimbă acordurile. Ca să nu mai zic că mi-e foarte greu să-mi acordez chitara fără tunner. Crezi că e ceva ce se poate învăța, sau e nevoie de „ureche muzicală”? Merci

  • Calin Cyfer spune:

   Auzul relativ, la fel ca și cel absolut se poate învăța. Există cursuri în care poți să-ți educi ambele auzuri. La cel relativ de exemplu, pleci de la două note simple și încerci să recunoști ce interval e între ele. Într-o primă fază ai putea doar să recunoști doar dacă un interval e mai mare decât altul sau nu. Există multe DVDuri și software pentru asta. Se găsesc fără probleme pe net. Trebuie doar să ai răbdarea și tenacitatea să lucrezi la asta.

 4. Florin Barbu spune:

  Se pare ca oricine poate dezvolta auz absolut in starea descrisa de tine. Iar unul din argumente este ca in general, orice om, chiar si non muzicienii fredoneaza melodiile preferate in tonalitatea originala, este fapt observat 🙂

  • Calin Cyfer spune:

   hm, la mine nu s-a întâmplat asta niciodată. Am mai testat asta, dacă fredonez o melodie în aceeași tonalitate și nu era așa. Poate la mine s-a corupt totul din cauza auzului relativ și a faptului că de cele mai multe ori cânt melodiile în alte tonalități decât cea originală. Eu fiind bas ca vocal, aproape de fiecare dată trebuie să transpun o piesă, dacă vreau să fac cover după ea 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +