Cyfer : Color : Cuprins

Auz absolut

M-am trezit azi dimineață cu o experiență de auz absolut. Am mai avut în ultimul timp niște semne că aș recunoaște unele note, deși n-am fost atent niciodată la valoarea absolută a sunetelor.

Auzul absolut înseamnă că recunoști frecvența unei note. De exemplu, atunci când se cântă nota Do, știi că e nota Do. Auzul relativ reprezintă recunoașterea diferenței de intervale între două note, fără să știi neapărat ce valori absolute au. Auz relativ am. Dacă-mi dai două note, nu știu care sunt, dar știu ce relație e între ele.

Pentru un non-muzician poate părea ciudat. Cum să știi ce diferență e între două note, dacă nu știi ce note sunt? E ca și cum ai ști diferența dintre două numere, fără să știi numerele. Și totuși se poate. În lumea muzicienilor, mai ales în zona rock-pop-jazz, auz relativ au cei mai mulți, dar auz absolut foarte puțini.

Unii spun că ori îl ai, ori nu-l ai. Nu cred în asta. Orice se poate obține dacă ești focalizat pe acel obiectiv. La mine însă, după aproximativ 23 de ani de cântat, pare să vină singur. Azi dimineață, m-am trezit cu o piesă în cap: Kingston Town de la UB40. Nu știu să cânt piesa. Am auzit-o de câteva ori la radio. Am început să-mi cânt în cap tema de început a cântecului. Apoi am început să o cânt din voce. M-am sculat din pat, am luat chitara și am vrut să văd dacă pot transpune pe chitară linia melodică. Am nimerit prima notă direct pe chitară: era un La bemol (scuzați alăturarea „labe”).

Am căutat apoi piesa, să văd dacă tonalitatea din capul meu, transpusă în voce și apoi pe chitară, era aceeași cu cea din cântec. Culmea… chiar era. Asta înseamnă că creierul meu a început să memoreze tonalități și nu doar relații între note ca până acum. Faptul că nu m-am concentrat niciodată pe așa ceva, face această întâmplare foarte ciudată pentru mine.

Înseamnă că poți învăța extrem de multe lucruri dintr-o stare relaxată, doar fiind atent și focalizat pe ce se întâmplă în jur. De când mi-am schimbat abordarea, am fost probabil mult mai atent la ce se întâmplă cu sunetele și mai puțin ocupat cu treburi exterioare. De aici și rezultatul surprinzător. Nu cred că auzul meu absolut e de acum fiabil și exact, dar sigur e în dezvoltare.

hearingimpaired11sursa foto http://teachmag.com/archives/130

 Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +