Cyfer : Color : Cuprins

Fără Miere

În acest episod din seria de articole „fără…”, voi vorbi despre miere și de ce este mai bine fără ea. Mierea rămâne un subiect controversat, chiar și în lumea raw vegană. Cei mai mulți susțin că este un super aliment, iar unii nici nu realizează că acest produs nu face parte din dieta vegană.

Din punct de vedere nutrițional, mierea este aproape zahăr. Adică este o sursă concentrată de calorii, cu câteva urme de vitamine și minerale. Raportul între micro-nutrimente și macro-nutrimente este unul foarte mic, ceea ce face din miere un aliment potrivit eventual pentru sportivi sau pentru cei care prestează munci intense, foarte solicitante fizic. Dacă ar fi să obținem toate caloriile necesare într-o zi din miere, am fi serios deficitari la toate capitolele, exceptând carbohidrații. Spre deosebire de fructe și legume, mierea are o cantitate infimă de fibre alimentare (2%) și apă (17%), ceea ce pune o presiune mare pe capacitatea organismului nostru de a regla nivelul de zahăr în sânge.

Mierea nu este un produs vegan. Deși unii nu realizează 🙂 , albinele chiar fac parte din regnul animal, iar producția de miere presupune exploatarea albinelor. Mierea este echivalentul laptelui sau al ouălor în acest aspect. Firește, și aici auzim explicația clasică: „da, dar există apicultori care iubesc albinele, iar acestea, din dragoste pentru el, îi oferă mierea lor”. Sună foarte emoționant, dar să fim serioși. Apicultorul nu iubește albinele. Le păcălește furându-le mierea, pe care o vinde pentru profit. De multă ori această miere este înlocuită în stup cu zahăr, pentru ca acestea să supraviețuiască peste iarnă. Dacă e considerată prea costisitoare îngrijirea albinelor peste iarnă, acestea sunt omorâte. Reginei i se taie aripile, pentru a nu părăsi stupul. Albinele sunt tratate cu antibiotice, preventiv, pentru a nu se îmbolnăvi.

Trecând peste aspectul moral al problemei, mierea este un produs foarte ușor de contrafăcut. Pe lângă faptul că nu știi cu ce au fost tratate albinele, apicultorul poate dilua și altera mierea în fel și chip, fără a fi ușor detectat. Acum câțiva ani a fost un scandal la o mare firmă apicolă. S-au descoperit câteva sute de tone de miere contrafăcută. Adică mierea era de fapt apă, zahăr, glucoză, plus niște arome și coloranți. Dacă la nivel înalt se întâmplă așa ceva, înseamnă că în mierea vândută pe tarabe sau pe marginea drumului poate fi orice.

Istoric vorbind, mierea a fost un aliment important pentru oameni. Pe vremea când eram vânători-culegători, dacă găseai un stup de miere, era ca și cum ai fi câștigat la loto. Sigur, era multă muncă, trebuia să faci focul la intrarea în stup, să omori toate albinele prin asfixiere, dar apoi aveai câteva kilograme de miere, un surplus excelent caloric pentru vremuri grele. Acum 15000 de ani, omul a găsit o variantă mai puțin crudă de a obține mierea. Albinele au fost domesticite, deci n-au mai fost omorâte, doar ținute în sclavie.

Concluzie: În secolul XXI, mierea este un aliment inutil. În aceste vremuri, alimentele bogate caloric, dar slabe micro-nutrițional, predomină și sunt foarte ușor de găsit. Din această cauză lumea se confruntă cu surplusul de greutate și obezitatea. Pentru a stopa această epidemie, trebuie să ne concentrăm pe alimente bogate în vitamine și minerale, dar slabe caloric (verdețuri, legume, fructe). Nu există niciun micro-nutriment care să fie disponibil în miere și să nu poată fi găsit în alimente provenite din plante.

Veganii foarte activi fizic, care au nevoie de carbohidrați și calorii multe, pot folosi curmale în loc de miere. Încercați să lăsați peste noapte la înmuiat curmale și apoi amestecați-le în blender. Va fi atât de dulce încât nu veți simți nevoia de a adăuga miere. Dacă totuși, tot ce am spus mai sus e insuficient și nu puteți renunța la miere, americanii au găsit un termen și pentru veganii care consumă miere: beegan 🙂

Bees-1-atroszko-sxcAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +