Cyfer : Color : Cuprins

Teste de sănătate

Am fost deseori întrebat, în legătură cu dieta mea frugivoră: „Ți-ai făcut teste de sănătate, de sânge, ai fost pe la doctor, ai vorbit cu el?”.

Nu. N-am mai fost pe la doctor din 2011, iar ultimele analize le-am făcut tot atunci (doctorul mi-a zis că sunt de nota 9). N-am mai luat niciun medicament de când am schimbat alimentația și nici măcar o răceala n-am mai avut.

Dacă cineva e curios și dorește să finanțeze niște analize, mă pot supune testărilor.

Eu am însă un test mai bun de sănătate. Dacă te poți scula dimineața la 4 și ești gata să mergi iarna pe munte, să urci prin zăpadă o diferență de nivel de peste 1000 de metri, fără echipamente sofisticate, fără cafele sau alte stimulente și fără batoane energizante, înseamnă că stai suficient de bine cu sănătatea.

Dar dacă m-aș scula cu greu, aș avea o față de parcă aș fi fost bătut, m-ar durea stomacul, ar trebui să beau câteva cafele pentru a fi funcțional și a mă duce la un servici pe care-l urăsc, 5 kilometri mi s-ar părea o distanță enormă de parcurs pe jos, atunci da, mi-aș face probleme pentru sănătatea mea, chiar dacă aș fi pe o dietă standard.

Notă ulterioară:
La sugestia lui Zeni (vezi mai jos în comentarii), trebuie să adaug următoarea precizare: Nu faceți ce-am făcut eu. Nu mergeți pe munte iarna fără echipament sofisticat (bocanci, cască, parazăpezi, piolet de tură, ochelari de soare, etc). Pe munte sunt o grămadă de cruci ale oamenilor morți pe acolo. Eu sunt doar un inconștient cu încredere prea mare în forțele proprii, pe care vara îl poți vedea în pantaloni scurți și în sandale alergând pe munte 🙂

2014-03-20-9898 răspunsuri la “Teste de sănătate”

 1. […] Pe lângă sursele de informare, cea mai importantă pentru mine rămâne experiența personală. Atunci când trăiești într-o conexiune strânsă cu propriul corp, poți experimenta diverse alimente, urmărind felul în care organismul răspunde. Experiența personală este și sursa principală a articolelor mele. În timp, mi-am construit propriile teste de sănătate. […]

 2. claudiu spune:

  esti tare frate.pe bune.felicitari pentru ambitia cu care te ti de acest stil de viata.

 3. teodora spune:

  dragut. Dar dieta raw te face sa te duci in pas mai sprinten la un serviciu pe care il urasti? Sau rezolva toate problemele existentiale? Inclusiv jobul 9-5.

  • Calin Cyfer spune:

   Dieta raw nu rezolvă toate problemele existențiale, nici pe departe. Ea este doar un rezultat al unei schimbări, al unui altfel de raportare la viață. Cel care e suficient de determinat să fac o astfel de schimbare în viață, să renunțe la toate mâncărurile cu care a copilărit și care-i asigură un confort, sigur se va gândi și la renunțarea la jobul urât asigurător de confort material doar.

 4. Zeni spune:

  Asta cu „echipamente sofisticate” e o exprimare superficiala 🙂 Echipamentul este SPECIFIC perioadei anului, vremii si traseului. „Echipament soficticat” am mai auzit-o la tineri bravi care urca diverse vai marcate in slapi sau adisasi. Fiecare e (i)responsabil de ceea ce face, dar nu, nu mai vreau sa vad cruci noi sau sa aud povesti de la Salvamont cu ciolane rupte! Iarna se merge cu echipament specific (implica mai mult decat haine termice si pun pariu ca nici nu stii sa folosesti un piolet sau o sonda de avalansa).

  E oribil sa vad ca se promoveaza mersul pe munte iarna ca banal test de sanatate. Un sanatoas si un nesanatos fara casca mor la fel de usor cand dau cu capul de un bolovan c-au alunecat oleaca pe zapada.

  Alergatul dimineata in parc nu mai e la moda?:D Hai sa nu propovaduim lucruri gresit doar pentru ca le facem noi 🙂

 5. Astrocreep2000 spune:

  BOOM!!! Si făcu dublâ hernie de disk la L4-L5-S1. Pentru că corporatrist ce descoperi „muntele” la batrânețe, că în tinerețe stătea pe 486. You freaks make me so peaceful.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +