Cyfer : Color : Cuprins

Dacii și Românii

Mi-e greu să înțeleg frenezia asta cu Dacia și construirea unei identități naționale pe pilonii continuității daco-romane. Mă simt ca în epoca de aur, când propaganda de partid duduia cu epopeea națională, atunci când Ceaușescu venea pe linie directă de la Burebista, Decebal, Ștefan Cel Mare, Mihai Viteazul și Cuza.

Sunt foarte pasionat de istorie și mă interesează în mod deosebit să aflu despre un popor care a trăit în aceeași zonă în care eu locuiesc acum, dar asta nu înseamnă că încerc să mă identific cu acei oameni de acum două milenii. Care ar fi legătura mea cu ei?

De sânge? După cucerirea romană, în Dacia trebuie să fi venit coloniști din toate colțurile imperiului. După acest melanj și retragerea romană, pe teritoriul României de azi au trecut pecenegi, cumani, bulgari, maghiari, sași, secui, mongoli, turci, ruși și cine știe câte alte popoare.

Eu sunt român, dar la o investigație sumară în arborele meu genealogic (adică am căutat doar în primele 3 generații peste mine), am găsit evrei, maghiari, polonezi și francezi. Dacă aș mai fi căutat încă o generație, probabil mai găseam turci, mongoli și ceva slavi. Nu cred că ăsta e doar cazul meu, pentru că eu sunt o corcitură incapabilă să accepte identificarea națională și continuitatea daco-romană. Nu cred nici că originile mele pestrițe se datorează faptului că ai mei vin din niște zone cosmopolite (Bucovina, Dobrogea). Probabil fiecare poate găsi o naționalitate, alta decât cea română, în originile sale.

Să fie o legătură culturală, de obiceiuri, de orânduire? Haide! Eu am fost educat de Elvis Presley, Beatles, Led Zeppelin și Black Sabbath. Asta era în anii 80-90. Ce să mai zici de copiii de azi, care stau toată ziua pe youtube? De sărbători, glorificăm un zeu al poporului evreu, ale cărui vorbe au fost interpretate tot de un evreu. Ce legătură are asta cu religia dacilor? Doar monoteismul? Oricum, religia dacilor pare să fi fost mai degrabă henoteistă. Nu se cunosc prea multe amănunte.

Nu trebuie să fii istoric pentru a realiza că legăturile românilor de azi cu dacii sunt minime, și atunci care o fi motivul pentru care această teză revine în actualitate?

Înainte să apară dacomanii, au fost latiniștii. Reprezentații Școlii Ardelene susțineau în secolul XIX că românii se trag din nobilimea romană venită să colonizeze Dacia. Acest curent era menit să dea o identitate românilor în interiorul Austro-Ungariei. Limba română a fost latinizată, iar scrierea a fost schimbată din chirilică în latină.

Teza colonizării intense a Daciei a continuat, dar între timp a apărut ideea continuității Daco-Romane, începând cu B.P. Hașdeu și studiul său: „Pierit-au Dacii?”. Această idee a luat o amploare deosebită după reîntregirea neamului în 1918.

Sfârșitul primului război mondial a găsit armata română retrasă în Moldova. Pe teren a pierdut războiul, fiind izolată între puteri ostile. Cu toate că era în această situație, a prins trenul bun și puterile cu care era aliată au câștigat războiul. După tratatul de la Versailles, a primit Transilvania, regiune în care atunci locuiau 31% maghiari și 10% germani. România a trebuit să găsească o justificare ideologică pentru guvernarea noului teritoriu, deși nu știu dacă era necesar. Faptul că populația majoritară în Transilvania era română, ar fi trebuit să fie un argument suficient. Continuitatea daco-romană în Transilvania a fost o supralicitare a situației, un răspuns copilăresc la acuzele Ungariei că noi le-am furat orașele: „da, dar noi am fost aici primii”.

Dacomania a fost continuată și în comunism, cu limbajul de lemn specific perioadei. Pare ciudat că un partid de extremă stângă pornea o epopee națională demnă de un partid legionar de dreapta, dar naiba mai înțelegea ceva din vremurile alea.

Și iată-ne în zilele noastre, secolul XXI, în Uniunea Europeană, într-o lume cât de cât liberă. Chiar și-așa, apar oameni gata să se identifice cu dacii. Acum toată această mișcare pare să se fi îndreptat spre zona voodoo, ezoterico-fantastică. Acum teoriile continuității daco-romane au fost extinse. Nu doar că ne tragem din daci, dar aceștia sunt prima civilizație umană, ce avea legături cu sumerienii și stăpâneau un teritoriu vast în Europa, Asia și Africa. Aici în Bucegi era buricul pământului, de aici au plecat scrierea și religia creștină. Atlantida era de fapt locuită de daci. Evident că dacii vorbeau latina și romanii erau urmașii lor.

O grămadă de șarlatani s-au apucat să exploateze criza de identitate, complexele de inferioritate și lipsa de cultură istorică a unei mari părți din populație. Totul se desfășoară pe fondul unei îndoctrinări începute încă din 1918 și exacerbate în timpul lui Ceaușescu. Poate nu sunt toți șarlatani, poate unii dintre ei sunt bine intenționați, dar rezultatul se traduce de fiecare dată în profit material.

Așadar, e foarte bine să te intereseze istoria dacilor. Și pe mine mă interesează, dar încearcă să o vezi obiectiv, fără a încerca să-ți justifici o anume superioritate față de alte naționalități. Indiferent de cum ne-am format, de unde și când am venit, realitatea actuală este că acum noi românii locuim pe acest teritoriu, vorbim o limbă comună și ne leagă o cultură, o religie și niște obiceiuri. Nu trebuie să justificăm această situație. Iar dacă doriți apartenența la un trib anume, mai sunt și alte triburi mai cool decât cel al dacomanilor. De exemplu tribul celor care se dau cu parapanta, tribul raw veganilor, tribul alergătorilor de maraton, tribul fanilor Depeche Mode și altele 🙂

daAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +