Cyfer : Color : Cuprins

Muzică pentru alergare

Muzica preferată te poate ajuta să continui atunci când alergi singur, ești descurajat, te simți obosit, te dor toate și creierul încearcă să te convingă să te oprești. Dar muzica mai poate fi utilă și la păstrarea unui ritm de alergare constant.

1459923_259540694196280_1223189894_n

Faptul că am alergat cu încălțăminte minimalistă, m-a ajutat să am o cadență de aproximativ 180 pași pe minut, cadență folosită de majoritatea alergătorilor experimentați. După ce obosesc, această cadență scade, odată cu colapsul formei în care alerg. Această situație duce invariabil la accidentări. Punctele mele slabe (glezna stângă și genunchiul drept) încep să doară.

Din păcate, atunci când alerg, nu prea simt aceste dureri, pentru că sunt încălzit, dar după alergare, durerea e mai puternică și uneori nu mă pot recupera pentru a alerga și în zilele următoare.

Am început să alerg cu muzică, tocmai pentru a fi atenționat când cadența mea scade, implicit nici forma nu mai e cea mai bună. Am început să caut piese cu un tempo foarte apropiat de cel în care alerg.

Tempoul unei piese se măsoară în bătăi pe minut (bpm). Pentru a sincroniza ritmul piesei cu pașii de alergare, se pot alege piese de 180 bpm, ceea ce în muzică înseamnă foarte rapid, sau 90 bmp adică un tempo mediu și ritmul se ține doar pe un picior.

Am folosit o aplicație numită VirtualDJ pentru a căuta piese cu tempoul de 87-93, sau dublul lor. Mi s-a părut interesant să variez puțin tempoul și să nu-l țin exact la 90bpm tot timpul. O altă modalitate de a găsi piese într-un anumit tempo e situl http://songbpm.com/

Partea rapidă e deocamdată acoperită de Ramones. Foarte multe piese ale lor sunt în viteză. Partea de tempo mediu e mai variată: Led Zeppelin, ACDC, The Meters sau Rage Against The Machine.

Am observat că o cadență de 180 este ideală pentru o alergare plăcută. Când trec sub 174, deja timpul de contact al piciorului cu solul este prea mare și ligamentele încep să sufere. Peste 186, frecvența e prea ridicată și simt că forțez pentru a aduce piciorul pe pământ în timp util. Ritmul cardiac crește și obosesc mai repede.4 răspunsuri la “Muzică pentru alergare”

 1. […] acum câteva zile despre felul în care folosesc muzica pentru alergare. Articolul se poate citi aici. Iată ce se află acum pe lista mea de piese pentru […]

 2. muntele spune:

  Am dat și am primit muzică pentru alergare. Ciudat, dar aproape nimic spre nimic din ce am primit nu s-a dovedit a fi compatibil cu mine. Asta nu înseamnă că muzica respectivă nu era ok. Dimpotrivă, de cele mai multe ori venea din zona mea de interes. Doar că nu se pupa cu ce căutam eu pentru alergare.
  La fel, am făcut recent un post pe blog unde am dat mai departe muzica ascultată la maraton. Ulterior am avut un ciudat sentiment de vină. Un astfel de playlist e o experiență foarte intimă, care presupune multă muncă anterioară. Cel puțin în cazul meu. Dându-l mai departe, deși cu cele mai bune intenții, riști să-l vezi cum își pierde strălucirea. Nu e obligatoriu, evident, dar e un risc. 🙂

 3. Rusu Marius-Gabriel spune:

  Ar fi posibil sa updatezi articolul si cu niste playlisturi pe care le folosesti tu pentru alergat? Daca ai melodiile in pc, poti folosi http://8tracks.com sa-ti creezi mix-ul si sa-l imparti cu lumea 🙂

  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +