Cyfer : Color : Cuprins

Mecanismele poftelor – partea a 5-a

Continuarea părții a 4-a

Relaxează-te într-o poziție comodă. Focalizează-ți atenția pe respirație. Inspiră, expiră. Imaginează-ți că ieși din corpul tău și-ți vezi ceafa. Te privești pe tine din alt unghi. E o formă veche de meditație și arată foarte bine situația noastră. Noi nu suntem corpul nostru, nu suntem amintirile noastre. Nu suntem nici gândurile formate în creierul nostru și nici mintea care jonglează cu ele. Noi suntem observatorul. O entitate ce urmărește aceste procese. Ori de câte ori îți pierzi controlul, încearcă să te detașezi. Nu sta în mijlocul problemei. Caută o perspectivă mai largă.

Nu mai privi mâncarea ca pe o distracție. E adevărat, când mănânci ceva spectaculos simți o plăcere deosebită, dar acele mecanisme au fost dezvoltate în sute de milioane de ani cu un singur scop: supraviețuirea. Atunci când ne jucăm cu aceste mecanisme ale corpului, supraîncărcându-ne simțurile cu diverși stimuli artificiali, nu ne respectăm organismul și nu urmărim scopul pentru care suntem aici. Ne pierdem controlul și ne aruncăm într-o zonă confuză și neagră.

8581596_ml

Mâncarea este doar combustibil și nimic mai mult. Trebuie să revenim la alimentele simple, întregi, neprocesate, organice, și coapte. Alimente pentru care corpul nostru este adaptat. Trebuie să urmărim procesul alimentării nu doar în zona gustului, dar și în cea a asimilării. Doar așa putem să ne dăm seama dacă un anumit aliment este optim sau nu pentru noi.

Odată ce ce am găsit un aliment bun, putem rămâne cu el o perioadă lungă. Nu trebuie să ne fie teamă de lipsa de varietate. Carențele nu apar așa ușor, iar corpul nostru se va simți excelent digerând același aliment. Există oameni care au trăit luni bune doar pe portocale, sau pepeni, sau mere. Varietatea în alimentație, în special cea la aceeași masă este tot o formă de distracție și stimulare a simțurilor, ce duce aproape invariabil la supraalimentare și o digestie proastă.

Nu interpreta greșit semnalele corpului. O slăbiciune nu înseamnă automat lipsa combustibilului, poate dimpotrivă. Ghiorăitul mațelor nu înseamnă foame, ci doar faptul că fibra este mutată dintr-o parte în alta. Capul nu te poate durea de foame, ci din cauza toxinelor care circulă prin sânge. Setea sau somnul sunt des interpretate greșit ca fiind foame. Plictiseala e o problemă gravă și în nu poate fi rezolvată cu o gustare.

Nu restricționa caloriile. Este foarte greu să calculezi exact câte calorii consumi și câte calorii mănânci. Dacă greșești doar cu 100 de calorii pe zi, iar acestea sunt în surplus, într-un an de zile înseamnă 36500, adică 4kg de grăsime depusă. Atunci când mănânci alimente întregi, neprocesate, (vezi cele două reguli ale mele), te poți lăsa ghidat de apetit. Restricționatul caloriilor după o cifră arbitrară, transmite corpului semnalul că s-a intrat într-o perioadă de foamete. Acesta va porni mecanismele care în final te pot împinge către mâncăruri nesănătoase.

Dacă vrei să arăți într-un anumit fel, trebuie să te antrenezi la fel ca aceia care posedă corpul pe care-l visezi. Orice formă de mișcare este benefică pentru corp. Așa s-a format, pentru mers, alergare, cățărat în copaci, ridicat greutăți. Chiar dacă acum creierul nostru a devenit atât de inteligent încât putem obține totul fără să ne mișcăm fundul de pe pat, nu înseamnă că e optim pentru organism. Ar fi extraordinar să transformăm orice mișcare într-o formă de meditație. Atunci când avem un corp în formă, putem să sesizăm mult mai bine diferențele dintre alimente.

În concluzie:

Dacă ai cedat totuși poftelor, nu te judeca pentru asta. Încearcă să rămâi foarte atent și să te urmărești atunci când faci acea alegere, iar apoi să te studiezi atent atunci când mănânci acel aliment. Vei vedea că nu alimentul în sine e spectaculos ci distracția cauzată de acesta.

sursa foto http://www.thecenterformindfuleating.org/teleconference-eventsAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +