Cyfer : Color : Cuprins

Sodiul în bucate

Cine poate rezista unor gustări sărate? Alune sau semințe prăjite și sărate, chipsuri, covrigi cu sare sunt mmm… yummy. Apoi, când gătim, cum să nu punem sare în aproape tot ceea ce preparăm? Mâncarea fără sare ni se pare fără gust. E ca în povestea cu sarea în bucate. De fapt, ținta noastră nu e sarea, ci sodiul, un mineral indispensabil nouă oamenilor. În articolele de nutriție, se vorbește în special despre sodiu în exces și problemele cauzate de aceasta. Eu voi vorbi despre deficiența de sodiu obținut pe cale organică și cum se poate remedia această situație.

Beneficiile sodiului

Sodiul este esențial pentru funcționarea corectă a creierului, a rinichilor, a ficatului și a splinei. Este foarte important pentru absorbția calciului, balanța fluidelor în corp și eliminarea dioxidului de carbon. Sodiul ajută la contracțiile oricărui mușchi, incluzându-l pe cel al inimii, menținând astfel presiunea sângelui.

Simptomele unui nivel scăzut de sodiu în sânge sunt următoarele:

Nu e de mirare că am face orice pentru a obține acest mineral, când avem nevoie. Am linge pietre de sare. Chiar spargem aceste pietre de sare și le punem în mâncare. Când avem poftă de sărat, putem mânca unele dintre cele mai sinistre mâncăruri. Ce contează că au o tonă de grăsimi de toate felurile și ingrediente pe care nici nu putem să le pronunțăm? Sunt sărate, merg!

Sarea

Sarea de bucătărie, sau clorura de sodiu (NaCl), este un produs toxic și iritant pentru corp. Orice marinar știe că dacă bei apă de mare, te deshidratezi și poți muri în câteva zile. Totuși, extragem această sare pentru a o folosi în mâncare. Este tot aceeași sare ce cauzează moartea prin deshidratare oricărui naufragiat care se încumetă să bea apă din mare, de sete.

Dacă este atât de toxic acest produs, care sunt motivele pentru care am ajuns să îl folosim pe o scară atât de largă, încât pe orice masă de bucătărie se află o solniță cu sare? Răspunsul este simplu. Am început să consumăm mâncăruri foarte sărace în sodiu. Cerealele (grâu, secară, orez, mălai) sau carnea sunt produse din care sodiul este aproape absent. Din această cauză, noi oamenii le găsim total lipsite de gust, atunci când sunt gătite fără sare.

Suntem niște ființe foarte inteligente, dar uneori ne scărpinăm cu mâna stângă la urechea dreaptă. După ce am descoperit sarea și o modalitate de a o extrage în cantități industriale, am crezut că am rezolvat nevoia noastră de sodiu. Din păcate, nu doar că acest produs e toxic și ne-a produs o serie de probleme de sănătate, dar ne-a făcut să mâncăm în exces alimente de care corpul nostru nu are nevoie.

Atunci când simțim nevoia de sărat, corpul nostru dorește sodiu, dar îl vrea de origine organică, din plante. Îl putem păcăli ușor, adăugând sare pe alimente, dar apoi ne va păcăli și el pe noi, pentru că pofta de sărat nu se va opri până când balanța de sodiu va fi refăcută în organism. Doar că în acel moment, vom fi introdus atâta junk, că acum corpul trebuie să se apuce de muncă serioasă de curățenie, primul pas fiind diluarea toxinelor cu apă. Oricând ni se face sete după masă, cel mai probabil ne-am otrăvit cu ceva.

Sarea maschează orice gust. Când mâncăm sărat, capacitatea noastră de a distinge gusturile dulce, amar și acru este drastic redusă. Din cauza aceasta, mâncărurile de tip junk sunt foarte sărate. În spatele acelui gust sărat se poate ascunde orice aliment, oricât de lipsit de nutrimente, oricât de trecut și expirat.

Sodiu organic

Trebuie să reînvățăm să ne obținem sodiul pe cale organică, la fel ca toate rudele noastre primate. Să reintroducem în dieta noastră alimentele neprocesate bogate în sodiu:

Pare totul simplu la prima vedere. Scoți sarea din dietă și introduci mai multe legume, în special verdețuri. La început, veți fi însă descurajați de cantitățile pe care trebuie să le consumați, pentru a vă obține sodiul pe această cale. Dacă ar fi să atingeți necesarul de sodiu într-o zi, consumând doar salată verde, va trebui să mâncați peste 3 kilograme.

green zmuti

Cum consumi mari cantități de verdețuri într-un mod plăcut?

Mă uitam la un documentar despre gorile. Am observat că mănâncă mai tot timpul verdețuri. E fain de ele că nu prea au altceva de făcut în afară de asta. Noi ar trebui să facem la fel, doar că nu avem atâta timp. Avem o grămadă de alte treburi pe parcursul zilei. Iată câteva metode plăcute de creștere a consumului de verdețuri:

536368_446032028804713_368998136_n



19 răspunsuri la “Sodiul în bucate”

  1. […] asezonez cu ciboullete, bazilic, mărar, sare himalayană, ghimbir. Dacă nu sunteți sportivi, nu recomand sarea. Dacă faceți sport, veți elimina retenția de apă cauzată de sare prin transpirație, iar […]

  2. Filip spune:

    sarea de himalaya este o varianta buna pentru cei care nu au renuntat la anumite retete/mancaruri?

    • Calin Cyfer spune:

      e o variantă ceva mai bună decât sarea obișnuită de masă, în sensul în care e mai puțin procesată și cu mai multe minerale. Rămâne în discuție cât de disponibile sunt pentru organism aceste minerale anorganice.

  3. […] asezonez cu ciboullete, bazilic, mărar, sare himalayană, ghimbir. Dacă nu sunteți sportivi, nu recomand sarea. Dacă faceți sport, veți elimina retenția de apă cauzată de sare prin transpirație, iar […]

  4. […] – Am menționat în articolul meu Sodiul în Bucate. Nu consum absolut deloc sare în mod normal. Încerc să-mi iau sodiul necesar doar din alimente, […]

  5. bogdan spune:

    Nu asa functioneaza treaba, tu spui ceva complet nou si „deplasat” ca de exemplu faptul ca sarea e nesanatoasa iar noi trebuie sa iti explicam ca nu e asa. Argumentele trebuie sa fie direct proportionale cu absurditatea afirmatiilor, pentru ca este absurd ceea ce spui, deci sa afirmi ca sarea este toxica fara surse clare si credibile este egal cu 0, e datoria ta sa aduci argumente atunci cand vii cu o afirmatie si nu sa zici sa dam pe google „toxic salt”. S-ar putea sa ai dreptate, dar asa pot si eu sa imi fac maine un blog si sa scriu in el ca daca faci gargara de 3 ori cu cola dimineata ti se schimba culoarea ochilor si ca n-ai decat sa cauti pe google dovezile daca te intereseaza. Nu e tocmai ok, nu? Acestea fiind zise, te rog sa intelegi ca asta nu e un comm referitor la informatiile prezentate in aceasta postare ci la modul in care iti prezinti ideile, complet neacoperit de surse clare, verificabile si in primul rand de incredere (ceea ce stiu ca e oarecum subiectiv, dar inteegi tu).
    O zi buna!
    Bogdan

    • Calin Cyfer spune:

      Bogdan, cu logica asta înseamnă că orice afirmi în viață trebuie documentat cu surse clare. Am mai spus că ceea ce fac eu pe blogul meu, nu se încadrează la documente științifice riguroase, ci sunt bazate pe cărțile pe care le-am citit și pe experiența mea proprie. Aceste articole nu sunt menite să fie îmbrățișate cu o credință religioasă, ci să deschidă interesul cititorului în a căuta mai departe informații, dacă unele afirmații ale mele fac un click.
      Prima dată am citit că sarea este toxică în cartea lui Douglas Graham, 801010. Altfel, dacă vei căuta pe google, găsești o multitudine de articole despre sare și cât de nocivă e ea. Uite doar un exemplu http://foodandhealth.com/cpecourses/salt.php
      Dacă e vorba doar despre cazul meu, beneficiile renunțării la sare sunt imense. Gustul e mult îmbunătățit, am început să simt cu adevărat gustul alimentelor, am scăzut în greutate, sunt mai bine hidratat, performanțele sportive mult mai bune. Știu asta pentru că oricând consum ceva sărat, simt imediat a doua zi: mai multe kilograme prin retenția de apă, în același timp devin deshidratat și timpii la alergare cresc considerabil.

  6. Tzipi spune:

    Rudele noastre primate,dar si alte animale, nu obtin suficient sodiu doar din alimente, fapt pentru care sutn disperate sa gaseasca ceva sare prin padure. Au acele ” locuri de lins”, in care gasesc minerale cu continut mai mare de sodiu, si toate animalele din padure se duc constant sa linga sarea ( atat carnivorele, cat si ierbivorele – frugivorele ). E plin netul cu poze si cu marturiile rengerilor care se ocupa de zonele respective. Toti veterinarii stiu asta, in spacial vanatorii, care le depisteaza locurile de lins si acolo se duc sa vaneze, pentru ca stiu ca animalele vor infrunta orice risc, doar pentru a putea linge ceva sare.
    Cat depre vegetale, ele contin mult mai putina sare decat carnea ( in ciuda miturilor care se propaga prin comunitatile vegetariene ) …

    • Calin Cyfer spune:

      să spui că TOATE animalele se duc să lingă sarea din locurile speciale e exagerat și greu de dovedit. Normal că dacă găsești ca primată un astfel de loc, e distractiv pentru papilele gustative să lingi sare și apoi devine și un loc fain pentru socializare, pentru că te întâlnești și cu alte primate. Asta nu dovedește că toate fac asta, sau că e ceva sănătos. Că unele primate homo sapiens pot fi urmărite de extratereștri cum noaptea sunt disperate să-și caute o shaorma când vin acasă după o beție, nu presupune că shaorma aia e sănătoasă și că nu s-ar putea fără ea.

  7. Cellina spune:

    Calin, esti un vrajitor, m-ai influentat de la distanta 🙂 Azi am mancat prima mea salata fara sare!! N-as fi crezut posibil asa ceva, insa prea m-a ambitionat articolul tau… Am mancat salata mea abituala, multi-gust, cu tot felul de verdeturi si zarzavaturi, o adevarata delizie pt. ochi mai intai si pt. gust mai apoi: 2-3 feluri de salate verzi, rosii, morcovi, gulie, varza rosie si varza alba, zucchini, gogosar, praz, telina, bostan, fenicul. Iar ca si condiment, doar un strop de lamaie si un pic de ulei de in, ca sa se „lege”. A fost o experienta neasteptat de minunata!! Si numai multumita tie. Fiind azi 8 Martie, am luat-o ca pe un cadou din partea ta 🙂

  8. Lidia Vaida Bronescu spune:

    Gata , m-ai convins – de acum renunt la sare ! sper ca astfel sa-mi dispara si pungile de la ochi . Am vaga banuiala ca acest consum (uneori exagerat ) de sare este cauza multor rele din corpul meu . Multumesc pentru articolele pe care, cu atata generozitate , ni le pui la dispozitie.

  9. Adriana spune:

    Super articol! Bravo!
    Eu a trebuit sa renunt la sare si carne din motive medicale. La inceput a fost groaznic, mi-am spus ca nu o sa pot trai toata viata fara a consuma sare (carnea nu a fost o problema pt ca nu consumam foarte multa oricum).
    Dar treptat, in 4-5 luni, organisul s-a adaptat si intr-adevar mancarea are un gust bun, pentru ca de-abia acum simt cu adevarat gustul legumelor. Care sunt mai sarate, mai dulci, mai acrisoare.
    La fel cum a mentionat si Ioana, imi dau seama imediat daca mancarea contine sare sau nu.
    Oricum se poate trai fara sare si inca foarte bine si foarte sanatos!

  10. Ioana spune:

    Excelnt articol! sunt perfect de acord. In primele zile dupa ce am renuntat la sare mi s-a parut ca toate alimentele (crude, gatite) au un gust groaznic. Dar stiind cat rau face sare nu „m-am lasat” si am continuat. Acum ador salate asa simple, cum le lasa natura. Poate doar putin suc de lamaie sau sosuri din seminte (adica seminte hidratate si blenduite poate cu usturoi/ceapa). In schimb daca mai gust de la colegi mancaruri gatite mi se par groaznic de sarate. Pot sa identific sarea adaugata in orice aliment procesat intr-un fel sau altul, ceea ce mi se pare fantastic. Si ce am mai observat, ca daca totusi „uit” asta si vad ceva ce mi-e pofta si gust (in special mancare chinezeasca care e f f sarata) imi creste brusc tensiunea, am dureri de cap si palpitatii. In concluzie, si eu cred ca sarea nu e buna.

  11. Crok spune:

    spanacul si toate verdeturile alea, fara sare, sunt tot nasoale. sarea este un potentiator de aroma natural. vrei sa zici ca din antichitate oamenii gresesc? TOTI oamenii? toate culturile? si poti te rog sa ne dai niste referinte? de unde afirmatiile ca sarea e toxica,ca eu am cautat pe google si pe absolut nici un site nu am gasit ca oamenii nu ar trebui sa consume sare?

    • Calin Cyfer spune:

      Dacă mănânci cu sare, normal că toate verdețurile ți se par nasoale. Mie mi se par excelente. Aseară de exemplu am dat gata două brațe de spanac la meciul de baschet Franța – Lituania. Le-am mâncat așa, goale, frunză cu frunză, ca pe niște gustări sărate. Chiar simți sodiul din ele, chiar și grăsimile, când le mesteci până la capăt.
      Dacă le-aș fi mâncat alături de o mâncare foarte sărată, mi s-ar fi părut fără gust, pentru că sarea mi-ar fi atenuat drastic capacitatea de a simți bine gustul. Cum nu mănânc cu sare de mult timp, simt mult mai bine diferențele dintre două tipuri de verdețuri apropiate: salată verde și salată creață.
      Prima dată am citit despre sare ca fiind un element toxic în cartea 801010 de Douglas Graham, dar netul abundă de astfel de idei. Cum nu găsești? Caută „toxic salt” și ai de citit o grămadă. Lectură plăcută.
      Că oamenii folosesc sare din antichitate, sigur, și am explicat și în articol de ce. Odată ce am trecut am înlocuit verdețurile și fructele cu cereale și carne, era normal să avem nevoie de sare. Acestea n-au niciun gust fără sare și e chiar periculos să nu ai sodiu în alimentație. Doar că, să-l iei din sare e o prostie. O prostie care ține de mii de ani 🙂

    • Tzipi spune:

      Nu, sare anu e toxica, decat ce arafinata ( i se scot trace minerals extrem de importante ) si ce atratata cu ferocianura ca sa nu se mai umeeasca. Si da, oamenii din atichitate aveau dreptate cand pretuiau sarea in aur. Scoate sarea din alimentatia bolnavilor de inima, si pe canicula vor face infarct pe capete ( fapt deja experimentat si constatat de doctorii din L.A, de au fost nevoiti sa apara public la radio, sa recomande cardiacilor sa consume sare cu nemiluita, ca sa opreasca epidemia de infarcturi ).Redu sarea din alimentatia unuia cu adrenal fatique si o sa il termini ( au murit multi din cauza asta ). Se stie ca, cel cu adrenal fatique simte nevoia sa manance foarte sarat, ca ii cere organismul, ca sa poata tine in control adrenalele. Si tot asa.
      Veterinarul nu de nebun pune bucati de sare in tarcul animalelor, pentru ca stie foarte bine ca daca le scoate sarea, ele se vor imbolnavi.

      • Calin Cyfer spune:

        Bolnavii de inimă și cei cu epuizare suprarenală și-ar putea rezolva altfel problema decât să continue să mănânce sare. De exemplu cei cu probleme la glande ar fi bine să se odihnească vreo câteva săptămâni timp în care să doarmă și să nu mănânce.
        În mod ironic, exact ceea ce te omoară, te face să te simți mai bine pe termen scurt. Din cauza asta, atunci când suntem alergici la anumite alimente, suntem și dependenți de ele în același timp. Glutenul e un bun exemplu, în cazul meu.

  12. marius spune:

    subscriu la salata 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +