Cyfer : Color : Cuprins

Blues La Prima – album gratuit

Am suferit mult în adolescență, probabil la fel ca toată lumea: iubiri neîmplinite, probleme cu școala sau faptul că nu mă puteam ocupa de muzică tot timpul. Atunci am descoperit bluesul: Robert Johnson, John Lee Hooker, BB King, Elmore James sau Muddy Waters. Muzica asta melancolică îmi vorbea cel mai bine. Mă făcea să simt că mai sunt și alții care suferă la fel, deci nu sunt singur.

Muzical vorbind, bluesul era simplu. Avea câteva structuri clare și restul improvizație. La chitară, m-am prins repede cum se cântă pasajele standard și cum se ating acele note blue specifice, iar vocea mi se potrivea mânușă. Multă vreme nu am cântat blues decât acasă. Nu mă vedeam un artist de blues clasic, pentru că aveam o grămadă de alte influențe. Am pus puțin blues în toate proiectele în care am fost.

Abia în 2005, deci după mai mult de o decadă, am participat la un proiect de blues clasic. Trupa Fernet rămăsese fără vocal și mi s-a propus acest post. Urma să cântăm doar standarde de blues. Eu oricum nu știam să cânt altceva la voce și era chiar prima dată când eram solist vocal, după aventurile death metal din tinerețe.

Cu timpul, mi-am lărgit repertoriul de blues început în 2005 cu Fernet, continuat apoi la București cu Cyfer’s Sin sau Cyfer Trio. Am cântat atât de mult timp aceste standarde încât simt că sunt ale mele. E ca atunci când înfiezi copii. După o vreme, i-ai influențat atât de mult încât e ca și cum i-ai fi făcut tu.

Ar fi fost păcat ca aceste standarde cântate de mine atâția ani să nu fie înregistrate în condiții bune. Primele 6 piese au fost înregistrate la Attic Studio cu mixajul făcut de Rareș Totu. Următoarele 7 melodii au fost trase live. Pe piesele de studio, îl avem invitat pe Hedras Ramos, un tânăr și foarte talentat chitarist din Guatemala.

Povestea albumului începe cu un telefon pe care l-am primit de la Larry Steed, un prieten canadian. „Hei, am descoperit un super chitarist din Guatemala aici în București. Ce zici, te-ar interesa să cântați ceva împreună?”. Sigur, am zis eu. Apoi ne-am ocupat de treburile administrative și ne-am întâlnit direct în studio, fără repetiții. Totul a fost înregistrat „la prima”, la fel ca pe vremurile de glorie ale bluesului. De aici vine și numele albumului.

De ce gratuit?

Albumele în format fizic (CD) se cumpără din ce în ce mai rar. Nu prea mai sunt practice. De exemplu, eu apuc să ascult CDuri doar în mașină. Lumea stă la calculator, pe internet și aici au o grămadă de muzică disponibilă gratuit. Nu mai are de ce să cumpere muzică, poate doar dacă apreciază un artist atât de mult, încât vor să-l susțină. Muzicienii trebuie să se adapteze la noua situație și să găsească alte surse de venit, altele decât vânzarea directă a muzicii lor.

front

Blues La Prima

1. Baby Please Don’t Go (Big Joe Williams)

2. Sweet Home Chicago (Robert Johnson)

3. Cocaine (JJ Cale)

4. Born Under A Bad Sign (Bell/Jones)

5. Call It Stormy Monday (T-Bone Walker)

6. I’m Ready (Willie Dixon)

7. Going Down Slow (St. Louis Jimmy Oden)

8. Broke and Hungry (Blind Lemon Jefferson)

9. Rollin Tumblin (Traditional)

10. Shame Shame (Jimmy Reed)

11. I’m in The Mood (John Lee Hooker)

12. Boom Boom (John Lee Hooker)

13. Say What You Feel (Călin Cyfer)

Călin Cyfer solist vocal, chitară, chitară slide

bas: Cătălin Răsvan (1-6,8,11), Dan Saghin (9,10,12,13), Vlady Săteanu (7)

tobe: Nicolae Georoiu drums (1-6). Claudiu Purcărin (7,12), Sabin Tarabega (8,11), Cătălin Dâlvărea (9,13),Ionel Tănase (10)

claviaturi: Adrian Stoenescu (7)

Invitat Special: Hedras Ramos chitară (1-6)

Cântecele 1-6 au fost înregistrate în Attic Studio, Cântecele 7-13 au fost înregistrate live

Mixaj (1-6) Rareș Totu, Inginer de Sunet: Valeriu Șerban

Copertă: Cristian Oprea

Producător: Călin Cyfer

Producător Executiv: Larry SteedAbonează-te: rss | email | twitter | facebook | +