Cyfer : Color : Cuprins

Stai treaz fără cafea

Am fost întrebat cum fac să stau treaz fără cafea, atunci când chiar am nevoie de asta. În mai bine de doi ani de raw veganism, am ajuns să-mi cunosc corpul suficient de bine pentru a ști cum să rămân treaz o noapte întreagă, fără să folosesc stimulente. Bine înțeles, aceasta vine pe un fond general bun al propriului organism. Sunt hrănit bine și dormit la fel de bine (de obicei nu mă scol cu alarmă și încerc să mă culc cât mai devreme).

sleepy-time-tom-c2a9-mgm

Trucul meu are legătură cu concentrația de nutrimente în sânge. Când este în stare normală de funcționare, corpul își ia majoritatea nutrimentelor din sistemul digestiv. Am observat că atunci când nutrimentele sunt insuficiente în sânge și nu pot fi găsite nici în sistemul digestiv, organismul este băgat pentru o perioadă în modul „alertă – fugi și găsește niște mâncare”.

La polul opus este acea situație în care în sânge este o abundență de zahăr, grăsimi și alte bunătăți, iar corpul are treabă cu distribuția acestora în celulele flămânde. Atunci organismul intră în modul „relaxează-te, întinde-te și poate tragi și un pui de somn, că noi avem treabă”.

Apa ca factor regulator

Cu apa, se poate controla cel mai ușor modul în care dorești să intre organismul. Dacă bei foarte multă apă, vei scădea concentrația de nutrimente în sânge și vei ajunge în starea de alertă, descrisă mai sus. Așa că încearcă să bei 2-3L de apă (sau atâta câtă intră) înainte de o noapte pe care vrei s-o faci albă. O să-mi spui că dacă bei atâta, vei fi treaz oricum, pentru că toată noaptea vei merge la toaletă. Da, dar vei fi în același timp și focalizat, alert, gata de a găsi niște mâncare, sau de a-ți face treaba pe care vrei s-o faci în noaptea respectivă, nu doar treaz.

Dacă a doua zi trebuie să te și scoli de dimineață (de exemplu, te culci la 5am și trebuie să te scoli la 7am), atunci propun fructe uscate înainte să te culci. Acestea îți vor calma corpul suficient cât să dormi puțin, iar apoi vei avea combustibil gata disponibil pentru dimineață.

Am învățat acest truc în perioada în care mâncam foarte puțin ca raw vegan (aproximativ 2000 calorii). Nu de puține ori, mă culcam pe la 10, mă sculam la 1am și apoi citeam toată noaptea, fără să pot să adorm la loc. După ce am studiat problema, mi-am dat seama că vine din faptul că în sânge sunt prea puține nutrimente, iar organismul „mă scula” pentru a găsi ceva de mâncare. Raportul dintre cantitatea de apă (incluzând-o pe cea din fructe și legume) și caloriile consumate era prea mare.

Natural

Nu e nimic natural la acest truc, dar nici să stai o noapte întreagă nu e natural. Fructele uscate se găsesc rar în natură, iar primatele nu prea consumă apă, pentru că hrana lor naturală este bogată în apă. Dar sigur e mai bine decât să consumi cafea sau alte stimulente. Cred că trucul ar merge și pe dieta standard, deși n-am încercat.4 răspunsuri la “Stai treaz fără cafea”

 1. Dana spune:

  Hmm cam neclar acest articol la fel ca majoritatea articolilor tale, ma gandeam ca vei da un sfat ceva, ca zici ce fructe sau legume trebuiesc consumate, ok am priceput cu fructele dulci sa avem energie, dar eu am citit de multe persoane ca recomanda dim: spirulina, pudra de roscove, maca etc. Tu nu consumi asa ceva, nu? Ca din cate stiu tu mananci mai mult fructe. Atunci recomanda fructee. Oricum mult succes in continuare si poate vei reusi sa scrii niste articole cap coada mai „bogate”. Sper ca nu te-a deranjat comentariul meu, e doar o critica constructiva!

  • Calin Cyfer spune:

   Dacă ai neclarități în privința articolului de mai sus, aștept întrebări mai clare 🙂 . Nu văd ce legătură are tipul de fruct/legumă consumat, când eu spun că trebuie să consumi apă pentru a-ți dilua sângele. Nu consum superalimente și recomand fructe, doar că în cazul de față, era vorba de un caz deosebit în care cineva vrea să stea treaz toată noaptea.
   Cât despre deranj, nu mă supăr eu așa ușor 🙂

 2. corina spune:

  am incercat si eu asa, inconstient, cand lucram la proiecte pt facultate. si intradevar, daca beam apa eram mai alerta. dar pe la 4 dimineatza ma si apuca o foame de lup :))

  • Calin Cyfer spune:

   da, clar. Atunci ar fi momentul pentru ceva fructe uscate dacă te culci, sau fructe zemoase, dacă vrei să continui 🙂 Trebuie totuși și ceva zahăr la un moment dat, altfel riști ca organismul „să închidă” pentru reparații 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +