Cyfer : Color : Cuprins

Câini maidanezi și copii vegetarieni

Cum nu mă (mai) uit la știri, nebunia mediatică creată de subiectul „câinii maidanezi” m-a ocolit o vreme. Am aflat de nefericita întâmplare a copilului de 4 ani de pe Facebook. Am mai avut dispute pe această temă în mediul online, așa că n-aș fi atacat acest subiect, dacă nu aveam o discuție interesantă cu fiu-miu.

caine-arma

Eutanasie sau ucidere

Eutanasia e un cuvânt prea civilizat și prea elaborat pentru ceea ce se întâmplă de fapt. De ce nu folosim cuvinte mai clare, cum ar fi „uciderea câinilor fără stăpân” sau „nimicirea câinilor vagabonzi”? Fiu-miu (Vlad, 12 ani) m-a întrebat zilele astea ce înseamnă eutanasia. N-avea idee ce semnifică, dar nici prin cap nu-i trecea că implică moartea celui în cauză. Știu, eutanasia înseamnă o moarte fără dureri, dar ce mai contează pentru câinele respectiv? Dacă cineva vă spune că veți muri în câteva minute, chiar mai contează dacă printr-o injecție, un glonte în cap sau un cuțit în gât? În câteva minute durerea respectivă va fi oricum redusă la zero. Câteva minute sunt o cantitate neglijabilă, atunci când ai în față eternitatea.

I-am explicat lui Vlad că eutanasia înseamnă că acei câini vor fi omorâți și l-am pus pe gânduri. El e un copil sensibil, iubitor de animale, a avut și are câini, pisici și pești. A fost și el atacat de câini maidanezi. De atunci a prins frică de ei, e crispat în prezența lor și îi ocolește mult. Chiar și așa, vestea că vor fi toți omorâți a fost un șoc pentru el.

L-am întrebat apoi de ce i se pare șocant, din moment ce miliarde de alte animale (găini, vaci, oi, porci, pești, etc…) sunt omorâte în fiecare an pentru carne. Care e diferența dintre aceste animale și câini, dacă nu doar felul în care cultura noastră ne educă să-i privim? Porcul e mai inteligent decât câinele, dar nu numai că nu i se pare șocant că este omorât, dar îi mai și consumă carnea.

După ce s-a gândit un pic, mi-a spus că a decis să fie vegetarian, adică să nu mai consume carne. Nu știu dacă și cât îl va ține această decizie, dar eu mă bucur că a ieșit totuși ceva bun din acest scandal mediatic. Presiunea socială e imensă și copii nu au nicio apărare. De exemplu, când a anunțat asta în familie, prima întrebare a fost: „și ce-o să mănânci?”. Deși există nenumărate opțiuni vegetariene pentru orice rețetă, lumea încă mai crede că a scoate carnea din alimentație, îți limitează drastic opțiunile.

Sursa problemei

Câinii maidanezi vin de undeva. Ei nu apar în orașe așa din senin. Poți să-i omori pe toți. Problema va continua, pentru că vor veni alții și alții. Eutanasia în masă a câinilor fără stăpân, nu doar că e un act barbar și lipsit de compasiune, dar mai e și complet stupid. E ca atunci când îți apar coșuri pe față. Unii cred că pot scăpa de ele cu puțină cremă, alții le maschează cu alte chimicale. Până nu rezolvi problema din interior (hormoni dați peste cap de alimentație sau prea mult stres), coșurile vor continua să apară.

Câinii din orașe sunt aduși în special de cei care locuiesc în satele de la marginea orașelor. Ei lasă câinii să se înmulțească, apoi nu au unde să ducă puii și singura lor soluție e să-i lase liberi la oraș. Aici, aceștia găsesc surse de hrană pentru a supraviețui, la gunoaie sau prin oameni miloși, care le oferă mâncare.

Câinele a fost domesticit acum zeci de mii de ani. S-a aciuat pe lângă om pentru a primi resturi de hrană, în schimb și-a oferit serviciile de bodyguard și a fost un prieten de nădejde. E normal să avem reflexul să le oferim mâncare când îi întâlnim, la fel cum și ei au reflexul de a apăra perimetrul în care locuiesc.

Atacat de câini

Deși am auzit la știri și chiar apropiați mi-au povestit, eu încă nu înțeleg cum poate fi cineva mușcat de câini. Mi-e greu să înțeleg cum poate un om să fie dominat de un animal cu o inteligență mult inferioară. Am fost atacat de zeci de ori, dar niciodată nu le-am permis să se apropie atât de mult. M-am confruntat și cu câini de stână și fraților, ăia nu sunt de jucărie ca ăștia din oraș. Sunt mari, duri și puși pe treabă să-și apere stâna.

Poate ajută sfaturile mele despre cum să te comporți când ești atacat de câini. Mie mi se par banale, dar poate unii chiar nu le cunosc:

Supravegheat la 4 ani

Un copil de 4 ani n-avea nicio șansă în fața unei haite de câini, dar un copil de 4 ani nu poate fi lăsat nesupravegheat. Unui copil nesupravegheat în oraș i se pot întâmpla o grămadă de chestii, până să fie atacat de câini. Vina nu este a haitei de câini, ajunsă acolo după un concurs de împrejurări ce începe de la domesticirea câinilor acum mii de ani. Vina este a celor care trebuiau să aibă grijă de un copil, încă prea mic să-și poarte de grijă în lume.

Ați văzut poate în documentare cum animalele au grijă mare de pui și în momente de neatenție, aceștia sunt înhățați de animale de pradă. Asta trebuie să facă și oamenii, deși faptul că ne-am domesticit și trăim în orașe de beton ne-au mai atenuat simțurile.

Concluzii

 1. Problema câinilor vagabonzi trebuie rezolvată de la sursă;
 2. Uciderea câinilor fără stăpân este un act disperat, stupid și lipsit de compasiune; nu rezolvă problema;
 3. Un adult nu poate fi mușcat sau dominat de câini, dacă știe câteva reguli de bază despre cum să se comporte atunci când e atacat;
 4. Dacă simțim compasiune față de câini, poate ar trebui să ne gândim de ce nu putem extinde această compasiune și la animalele pe care le omorâm pentru consum.


104 răspunsuri la “Câini maidanezi și copii vegetarieni”

 1. liv spune:

  Spitalele de boli infectioase, complice la „monstruoasa coalitie”, mint cu sfruntare asupra numarului de muscaturi-majoritatea sunt ale animalelor din proprietate( caini, pisici, cai, sobolani), dar se pune acest numar pe spinarea maidanezilor ca „da bine” la manipulare si mai e ceva:
  VACCINUL ANTIRABIC ESTE SCUMP, DAR GRATUIT PENTRU muscaturile de maidanez!
  Ati priceput acum???

 2. liv spune:

  > Ancheta procurorului nu ne-a
  > convins:
  > 1.Copilul IOnut a fost gasit pe terenul SC Rezidential Tei,
  > putand sa fie adus acolo deja mort.
  > 2.Cauza decesului dat de medicul arab- hemoragie externa- nu
  > se justifica, la locul respectiv nu exista sange, dar era
  > masiv in afara terenului, pe un tapsan, unde cineva pusese
  > si niste lumanari.
  > 3.Cainii presupusi asasini, nu erau agresivi, chiar
  > gudurandu-se pa langa echipa de invstigatii…iar cateaua
  > batrana cu doar doi dinti care avea urme de sange pe bot,
  > putea fi de la mirosirea trupului.
  > 4.NU s-a facut TESTUL POLIGRAF asupra tatalui si a bunicii
  > baiatului.
  > 5.Fratele lui IOnut gasit de acel barbat, nu manifesta
  > disperare ci era destul de relaxat cand a revenit in parc,
  > putin temator doar ca bunica il va certa pentru ca s-a
  > indepartat.
  > 6.Barbatul care l-a gasit pe baiatul cel mare, nu stia de
  > exstenta celuilalt frate, afland asta la intalnire cu
  > bunica.
  > 7.Baiatul cel mare va fi „invatat” ce sa spuna
  > ulterior……
  > 8. Un copil in incredintarea unei batrane cu probleme
  > locomotorii, denota iresponsabilitatea parintilor si
  > decaderea lor din drepturi.
  > 9.Raportul criminalistic nu dau verdict ca maidanezii au
  > fost asasinii copilului.- s-a facut chiar si testul ADN- nu
  > erau ale acelor caini.
  > 10.. Procesul s-a tinut cu usile inchise si nici avocatii nu
  > au avut voie sa vorbeasca despre cele petrecute in sedinta
  > secreta, oare de ce?
  >
  >
  >
  > Azi deja se stie ca NU maidanezii de pe terenul SC
  > Rezidential Tei au fost asasinii copilului nesupavegheat,
  > mai degraba prezenta unui/unor caini de lupta- aspect care
  > nu a fost deliberat luat in calcul ca alrfel am vorbi despre
  > incompetenta, ori nu despre asta a fost vorba ci despre o
  > actiune premeditata de inculpare a cainilor comunitari
  > pentru o lege de eutanasie, ceea ce s-a si intamplat.
  > Probabil daca iubitorii de animale si asociatiile ar fi
  > platit un expert si un legist independenti, alta ar fi fost
  > situatia.

 3. […] ce am scris articolul despre câinii maidanezi, am primit multe îndemnuri de tipul „ia-i la tine acasă”. Deși aș adopta un câine, dacă […]

 4. […] mult tuturor pentru distribuirea articolului meu despre câinii maidanezi. Pe lângă această susținere, am avut și o avalanșă de comentarii negative, multe dintre ele […]

 5. Confirm în totalitate cele spuse!
  Am avut conflicte cu câini de stână, unul chiar omorâse un urs. Dar am găsit calea de comunicare. Mi-e imposibil să descriu aici, cine vrea să priceapă, să se uite la „The Horse Whisperer” cu Robert Redford. Acolo e expus clar ce şi cum, în ORICE RELAŢIE, cu ORICE ANIMAL sau altă formă de existenţă!
  La vreo 9 ani, m-am întâlnit pe aceeaşi tufă de zmeură cu un urs. Bineînţeles că pe dinăuntru, am paralizat. Ce raport FIZIC de forţe poate fi între 12 kilograme pe 350 (minimum!)??! Procentual, înseamnă 3,42% şanse pentru mine, într-o înfruntare. De vreme ce scriu aici, se vede treaba că a mers negocierea sursei de hrană! 😉
  Sigur, dacă iau în calcul Legea Conservării Energiei şi includ în raportul de forţe şi INFORMAŢIA, e posibil ca din direcţia aceasta, raportul de forţe să fie invers: el 3,42% şi eu, 96,58.
  Aşadar… toată discuţia despre eutanasie şi altele, mi se pare fără obiect.
  Aici vorbim despre cine e „mai sus”: forţa brută, sau INFORMAŢIA? Eutanasia, după cum se vede de aici, de pe craca pe care şed eu, e o altă formă de violenţă. Şi încă, una grosieră, de joasă speţă…

  • Esti lipsit de orice urma de umanitate si empatie zero . Maidanezii au omorit ani de zile oameni in romania si tu te faci ca NU vezi…exact asa cum fac toti fanaticii cu dereglari de comportament . Hai sa te intre ceva , cit voalorea viata copilului tai ? 100 de maidanezi 1000 sau 1.000.000 deci cit ?

 6. Diana spune:

  Ai dreptate, of, câtă dreptate ai, nici nu vreau să intru iar în subiectul ăsta despre câinii comunitari, mi-a provocat atâta tristețe. Ca de altfel tot ce se întâmplă în țara asta. Vreau sa îți spun un singur lucru, referitor la ceea ce ai scris ai un copil minunat, cu un suflet curat. Este foarte bine că nu i se pare normal și refuză crima chiar dacă a fost victima câinilor, asta spune ceva. Și este foarte bine că dorește să devină vegetarian din milă. Să nu-l descurajați, nu inseamnă că va fi vegetarian toata viața, nu-i nevoie să i se explice punct cu punct inutilitatea deciziei lui. Cu timpul va înțelege. Este un pas pe care îl face, de fapt, în sufletul lui. Cu respect, un alt visător 🙂

 7. […] scris despre câini în trei rânduri. La primul articol mi-am luat multe flegme din partea celor care doresc să scape orașul de câinii vagabonzi […]

 8. Buna ziua,

  Interesant articol, insa solutia nu este sa traim in continuare inconjurati de caini maidanezi si sa luam cursuri de autoaparare anti-caini. Si copiii nu este chiar cum spuneti dvs, ca daca sunt supravegheati este ok, pai atunci sa mergem in jungla cu pusca si sa lasam copiii sa se joace, de ce mai stam in orase. Si cu bolile si parazitii cainilor care sa zicem ca stau frumos langa copii in parc, ce facem?

  Pentru a ajuta, a se citi si pentru a pune presiune pe autoritati, am creat, complet non-profit si non-comercial, siteul de monitorizare pe harta a agresiunilor cainilor maidanezi http://www.caini-maidanezi.info. Daca lumea ar raporta/sesiza fiecare agresiune a cainilor maidanezi, ca sa avem evidenta acestora, autoritatile ar fi nevoite sa ia masuri (sa stranga cainii) macar din zonele fierbinti de pe harta..

  Evident ca de dorit ar fi sa nu se ajunga la eutanasiere.. de aceea trebuie intarita si mai ales pusa in aplicare legislatia anti-abandon a animalelor (voi sustine puternic aceasta idee pe siteul meu).

  Daca puteti adauga un link sau scurt articol de sustinere/informare publica despre siteul caini-maidanezi.info, va multumesc pentru atitudinea civica. Va voi adauga si siteul dvs la siteurile sustinatoare.

  Toate cele bune
  RaduC

 9. Miau spune:

  Sa nu ne pierdem cu firea. Cabanos cu bolduri, cat incape. Ham Ham pa pa.
  E vorba de apararea copiilor, stiti voi, aia mici, care ar trebui sa ajunga oameni mari ca noi, nu hrana pentru javre.

  In Roamania cainii vagabonzi nu vor disparea pentru ca sunt sursa de multi bani, viata copiilor nu are importanta.

  Hai pa. Cica veganii au o reteta de desert din rahat de caine. Treaba lor, chestie de gust.

 10. ROXANA spune:

  Cuvintele sunt de prisos, asa ca voi spune doar atit:
  „Mila pentru animale este in mod esential legata de bunatatea caracterului. Orcine e crud cu ele nu poate fi bun fata de oameni.”
  Arthur Schopenhauer.

  Si un link pe care va sfatuiesc sa-l urmariti. Si poate ca dupa ce o sa vedeti acest film o sa intelegeti.
  http://www.meatvideo.com/

  Felicitari pentru articol si pentru faptul ca mintea iti este conectata cu inima si nu esti pierdut in nebunia mintii.

 11. JP spune:

  Concluzii punctul 2: o situatie disperata cere un act disperat.

 12. Mihai spune:

  Imi cer scuze ca o sa scriu aici,dar nu mai pot,este un individ pe nume Gigi care scrie aici,o scursura a societăți,care se leagă de niște animale,care in comparație cu oamenii nu au ratiune,ne minunam ca vine vara si puradeii vostri pica bac-ul,de ce?pt ca au mentalitatea ta,ai dat vreodată tu un colț de pâine la un animal?cred ca nu,cica iubiti copii,dar ii lăsați prin orfelinate,sunt pline,din cauza voastră,sunteți niște scursuri ale societăți,mai devreme sau mai tarziu Barbosul din ceruri o sa va tragă la raspunsuri.Asa sa va ajute Dumnezeu

 13. Kiki Miau spune:

  Asa este. Dragi pamanteni, hai sa ne calmam putin si sa judecam lucrurile cu calm.

  Asaaaa. Se cumpara slanina, se taie cuburi si se indeasa bolduri, apoi se serveste cainilor. Sau antigel in paine unsa cu untura, cum preferati.

  Javrele imputite care ataca, latra, se caca peste tot, nu au ce cauta in orase, langa copii si batrani.

  Saaaau, hai sa ii lasam sa se hraneasca in continuare cu carnita de copilasi.

  • R spune:

   Kiki Miau, esti bolnav.

   Domnule Calin Cyfer,va rog sa luati in considerare eliminarea unor astfel de comentarii de pe blogul dumneavoastra.

   • Calin Cyfer spune:

    Alla, până acum nu am șters comentarii, decât foarte puține total irelevante pentru subiectul discutat. Le-am lăsat până și pe cele care mă insultă direct. Am trăit ceva timp înainte de 89 și nu mi-a plăcut deloc cenzura. Cred că trebuie să lăsăm pe oricine să se exprime, indiferent cât de bolnav este. Nu putem să ascundem gunoiul sub preș, trebuie să vedem toate mizeriile așa cum sunt. Doar așa putem să facem cu adevărat ceva pentru curățenie.

 14. gigi spune:

  Dupa ce am citit raspunsurile tale date oamenilor…m-am convins. Te-ai bagat intr-un domeniu unde nu te pricepi si lansezi teorii fanteziste despre cum trebuie sa ne comportam noi cu acesti caini maidanezi de parca traim undeva intr-o jungla din America de sud , nu intr-un oras..din Uniunea Europeana.Eu zic sa lasi asta pe seama specialistilor , care in tarile civilizate au un cuvant greu de spus in aceste subiecte. Dar cum noi romanii ne pricepem la toate si in esenta la ..nimic ..eu zic sa-i dai inainte pentru ca vad deja ca ai niste admiratori. Asta imi place la poporul asta al meu..IPOCRIZIA dusa la rang de religie…l-am omorat pe Ceausescu in ziua de craciun, maimutarim toate obiceiurile religioase cu tot felul de paganisme predacice sau cu americanisme de doi lei, dar nu mai putem de grija unor animale care pe langa faptul ca te pot rani fizic mai sunt si purtatoare de boli infectioase si parazitare..! Iar ca bonus avem o ura viscerala fata de oameni ! Nice!!

  • Calin Cyfer spune:

   Gigi, mulțumesc mult că ți-ai făcut timp să citești teoriile mele fanteziste și cele 83 de comentarii pe baza acestor teorii. Nu cred că trebuie să fii cine știe ce specialist, ca să-ți dai seama că acești câini de pe stradă apar dintr-o sursă. Cum în mare parte ei sunt sterilizați, înseamnă că nu se înmulțesc ci vin de undeva, iar dacă nu tai sursa, poți să-i omori, că apoi apar alții.
   Cât despre specialiști, nu tot ei au lucrat la asta până acum? că nu s-au ocupat oamenii obișnuiți să-i sterilizeze sau să-i adune (cu mici excepții). Țara noastră are 10000 de specialiști încă de pe vremea lui Constantinescu, sper să lucreze pentru noi. 🙂

 15. gigi spune:

  Da..ti-am citit articolul tau despre caini si pot spune ca greseti !
  In tarile civilizate ale lumii se eutanasiaza rapid animalele fara stapan si ei au mult mai putini caini de gestionat pe strazi !
  Am impresia ca nu esti medic veterinar si nici vreun expert in etologie canina pentru iti dai cu parerea destul de aiurea si este evident ..nu te pricepi !
  Eutanasierea este o manopera medical veterinara uzitata in lumea hipercivilizata si nu se mai face atata caz. Daca tot te-ai bagat in subiectul asta ia pune matale mana si intereseaza-te si de diferitele zoonoze(boli infectioase, parazitare…)care se pot transmite de la caini si pisici la oameni si de gravitatea lor. Orasele sunt pentru oameni si animale de companie care au carnet de sanatate ,sunt supravegheate de un stapan..etc. O alta problema este ca o tara saraca care nu-si permite alocatii mai mari pentru copii ajunge sa dea mai mult pe cap de maidanez ?!!..este ABERANT !!
  Copilul ucis de maidanezi nu este o exceptie…au mai fost si vor mai fii asemenea cazuri.
  Oricum iubitorii patologici de caini pot sa stea linistiti…ca nu se va face nimic si vor ramane pe strazi in continuare.

 16. emiliana spune:

  Saptamana asta am fost atacata eu si cei doi prunci ai mei, sub 4 ani de doi maidanezi,pe intrandul din dreptul blocului unde locuim, insotiti fiind de cainele fratelui mei care ni l-a lasat in grija pentru cateva zile(el fiind plecat in deplasare). Mentionez ca acesti 2 maidanezi nu mi-au raspuns niciodata la comenzi adica nu s-au miscat nici macar 1 mm mai incolo cand am incercat sa ii indepartez pentru ca le era frica pruncilor de ei. Sunt hraniti de 3 ani de persoanele din loc care toate sunt din Bucuresti sau in chirie. Noi suntem singura familie care locuieste permanent aici. Asadar cainele fratelui mei era in lesa la minim si data odata peste mana tocmai ca sa fie cat mai aproape de mine..iar pe prunci ii tineam de mana.L-au prins de gat si nu i-au mai dat drumul…m-am luptat mai bine de 5 min timp in care am reusit sa imi bag pruncii in scara si sa nu ii dau drumul cainelui meu. Latraturi, urlete, drama, dezastru, sfasiere, sange…NU O SA POT UITA VREODATA ASTA. Au trecut 5 zile …nimeni nu vrea sa intervina din autoritati.Maidanezii sunt jos la scara si inca hraniti de cei din bloc care vin si pleaca si stiu tot ce s-a intamplat si nu au intervenit deloc. eu sunt terminata psihic iar pruncii nu imi pot imagina ce ascund in interiorul lor. Cainele fratelui mei este cusut tot. nu stiu daca o sa isi mai revina din lupta asta. Ieri un alt maidanez a prins o oaie de pe deal de la o casa si in 5 min a omorat-o. Pana a aparut stapanu cainele era deja dus. Am vazut toate astea de la balcon….

  • liv spune:

   Nu ai stiut cum sa gestionezi problema si noi avem caini in zona blocului si nu latra sau musca pe nimeni, e adevarat ca majoritatea oamenilor se poarta afectuos cu ei.
   Daca apare un caine nou bineinteles ca il indeparteaza, latrand ca sunt fiinte teritoriale.
   Cred ca p[roblema sta n felul urmator:
   Ori nu suporti cainii si ei te simt, probabil i-ai si agresat in alte dati si ei nu uita…
   Ori iti este frica si emani niste feromoni din transpiratie pentru care iar te latra.
   Nu era mai bine sa socializezi cu ei, vorbindu-le frumos si din cand in cand cate o bucatica de mancare( in loc de o piatra)- ar fi dat din coada de bucurie la intalnirea cu tine, de fiecare data.
   Si eu am salvat un caine strain, mangaindu-l in prezenta lor ( sa vada ca este un caine prieten).
   OFF!

 17. […] ce am scris articolul despre câinii maidanezi, am primit multe îndemnuri de tipul „ia-i la tine acasă”. Deși aș adopta un câine, dacă […]

 18. Lucia spune:

  Bravo Calin! Mi-a placut tare articolul si sper ca baiatul tau sa continue cu regimul alimentar vegetarian sau in caz contrar, sa aiba respect pt acel animal care a trebuit sa fie sacrificat pt consumul uman.
  Cat despre problema cainilor fara stapan, sunt perfect de acord sa se mearga la sursa si sa se faca o campanie de sterilizare in masa a cainilor din mediul rural si acest lucru sa devina litera de lege, nu ceva efemer care o data cu depasirea acestei psihoze sa dispara si haosul sa se reinstaureze.
  Eu cand m-am mutat la Toronto acum 10 ani iti spun sincer ca primul lucru pe care l-am observat cu stupoare a fost lipsa animalelor fara stapan de pe strazi. Nu mi-a fost niciodata teama de caini, insa am fost atacata in Romania si am avut noroc ca sotul meu a avut prezenta de spirit sa ma apere. Erau doi caini de talie mijlocie care au aparut inopinat si au devenit agresivi instant. Am incercat sa-i calmam dar nu am reusit. Cand au inceput sa saliveze abundent si incercau sa ne muste, sotul a aplicat tactica la care faci referinta si tu, mai exact a mimat ca arunca o piatra in ei dar n-a tinut, ei devenind parca si mai infuriati. In final am reusit sa ne refugiem intr-o scara de bloc dar nu fara dificultate iar ei continuau sa latre la usa si ne urmareau ca pe niste prazi. A fost o experienta extrem de neplacuta care m-a facut sa devin tematoare in prezenta cainilor, insa in nicun caz nu m-a facut sa-i urasc.
  In alta ordine de idei, am fost de curand in capitala si numarul lor m-a luat prin surprindere. Cu fiecare an in care vin pe acasa am o speranta launtrica de a vedea numarul lor descrescand insa se intampla exact opusul, lucru care ma intristeaza fiindca denota o delasare profunda a individului si o dezumanizare la superlativ, caci asa cum spunea Ghandi „maretia unei natiuni si progresul sau moral pot fi observate prin modul in care isi trateaza animalele”. Va las pe voi sa interpretati acest citat, caci eu una mi-am tras concluziile.
  In Toronto rar vezi caini abandonati si daca se intampla, atunci Toronto Animal Services sunt alertati si animalul este capturat, scanat in cautarea de chip iar in lipsa acestuia, descrierea si fotografia animalului sunt afisate pe site-ul lor in caz ca stapanii isi cauta prietenul cu blana. 😉 Apoi dupa un anumit numar de zile daca animalul nu este revendicat, se fac pregatiri pt adoptie. Ca sa nu mai zic ca sunt multe familii sau indivizi care actioneaza pe post de intermediari, mai exact ofera un camin temporar animalelor abandonate pana cand li se gaseste unul permanent. Motanul meu a fost unul dintre acele animale care a stat in cateva domicilii temporare pana l-am adoptat noi. Nu stiu dc aceste familii/indivizi fac asta pro bono sau contra-cost insa e mirific ceea ce fac fiindca salveaza vieti. Mai sunt si multi care fac munca de voluntariat pe la adaposturile de animale. Oare cand voi vedea acest lucru si la noi? E dezolant faptul ca sunt putini ca tine Calin, care indraznesc sa aduca o solutie si e si mai ingrijorator faptul ca in loc sa invatam ceva sau macar sa ne deschidem un pic orizontul sau sa incepem sa ne punem niste intrebari, noi aruncam cu pietre si continuam sa abordam o gandire arierata.
  Inainte sa pun punct, doresc sa adaug ceva. Eu sunt membru PETA de ani buni si inerent impotriva violentei contra oricarei fiinte vii, insa recunosc ca am fost socata sa aflu ca PETA eutanasiaza mii de animale anual, ceea ce e total opus misiunii sale. Insa dupa ce am aprofundat subiectul, am inteles de ce eutanasierea este sau ar trebui sa fie acceptata in anumite circumstante si anume: dc animalul este bolnav si suferind si nu poate fi salvat, dc animalul este bolnav si batran, dc animalul nu poate fi adoptat fiindca este feroce etc Iata descrierea amanuntita a situatiilor in care PETA recurge la eutanasiere, chiar de pe website-ul lor: http://www.peta.org/b/thepetafiles/archive/2013/03/21/Why-We-Euthanize.aspx

 19. yoo spune:

  Felicitari! Nu doar pentru articol, ci in primul rand pentru ca ai crescut un Om. Bravo!

 20. alexandra spune:

  eu am copii.2 chiar,cea mare abia a implinit 4 ani.pentru o clipa m-am pus in locul mamei respective..apoi am realizat ca nu ar fi posibil.eu nu imi las copii nesupravegheati.si nu m-au speriat cainii cat violatorii hotii nebunii etc.si inca ma sperie.ma intriga faptul ca avem atatia oameni nenorociti ce violeaza,ucid,fac fapte mult mai grave…unii sunt inchisi..altii ies si recidiveaza..ASTEA SUNT PERICOLE REALE!nu vad pe nimeni sa faca mare tam-tam k i-a fost ucis/violat copilul..si totusi sunt mii de cazuri.DE CE?impotriva unui animal stim sa protestam..impotriva unui om,care face cu buna stiinta tot ceea ce face nu luam masuri..dar animalul e animal orice am face!deci,daca vrei sa ucizi animalele macar fii legiutor pana la capat si fii tui cel care castreaza violatorii,taie mana hotului etc!

 21. Gabriela spune:

  Vad ca toata lumea pune accentul pe sterilizare …un caine sterilizat nu mai musca ???
  Sterilizarea din punctul meu de vedere este o solutie care nu rezolva problema actuala . Problema actuala este ca pe strada sunt zeci de mii de caini fara stapan , caini care din pacate au fost nevoiti sa se adapteze noului mod de viata , este adevarat ca nu este vina lor insa trebuie sa recunoastem ca locul lor nu este pe strada . Poate ar trebui dusi in padure … si probabil se vor adapta cu timpul si acolo decat sa fie bagati intr-un adapost unde vor suferi si mai mult de foame si se vor sfasia intre ei . Eu cred ca nici femeile si nici copii nu pot fi instruiti sa „manevreze ” situatiile ivite ad-hoc pe strada cu maidanezii , si din punctul meu de vedere momentan pe strazile Bucurestiului cainii maidanezi fac legea . Cred ca se impune luarea unei decizii deoarece situatia este destul de grava . Desi iubesc animalele nu pot sa nu recunosc si sa admit ca nu ma simt in siguranta atunci cand sunt pe strada .

 22. marinela spune:

  Baiatul tau a devenit vegetarian dar cainii nu sunt vegetarieni sa stii, tot trebuie sa moara un pui pentru a hrani cainele cu niste oase. Si de ce sa moara puiul, el ce vina are?

 23. Dan spune:

  ma bucur pentru pusti, vegetarian, ha!
  dupa mine oamenii se impart in 2 mari categorii (mai multe subcategorii nerelevante dupa mine):
  cei care sunt deja vegetarieni (vegani)
  cei care vor deveni vegetarieni (vegani)
  restul fara speranta nu exista pentru mine….ii includ in regnul animal si nu reprezinta nici un interes

 24. Dan spune:

  si Cyfer, sfaturile tale erau pentru oameni inteligenti constienti de superioritatea lor fata de animale…..dar daca nu si-au dat seama singuri de acele lucruri nici n-o sa priceapa acum…

 25. Dan spune:

  taberele s-au facut, fiecare este la post,
  pe de o parte cei care dintr-o pornire sezoniera alimentata de ura si intaratarea din presa sustin din confortul caselor lor uciderea cu bestialitate a sute de mii de caini nevinovati
  de cealalta parte cei care functioneaza normal, fiinte empatice care traiesc in apropierea sau impreuna cu animalele care vad dincolo de cuvantul euthanasie si sunt ingroziti de macelul ce va urma.

  noi astia iubitorii de animale facuti harcea-parcea de televiziuni de parca am fi niste ciumati o sa ne referim la voi, manipulati si insetati de sange ca … PSIHOPATI

  ne vedem la proteste, in strada… lucrurile nu se opresc aici
  nici nu stiti de ce suntem in stare cand e vorba de a lua partea unui suflet fara aparare

 26. Catalina spune:

  Nu imi vine sa cred ca noi ne invartim in jurul cozii in timp ce bietele animale sunt schingiuite si ucise de niste frustrati. Ce pot sa spun: un pedofil are o diurna mai mare decat alocatia copilului vostru. Iti nenoroceste cu buna stiinta copilul si traieste linistit fara grija zilei de maine. Din banii nostri. Intr-un adapost numit inchisoare. Dar nu facem niciun caz. Ne trece pe la ureche stirea si zicem „Slava Domnului ca nu era copilul meu”. Un caine ucide din instinct de aparare sau de conservare (sau cum vreti voi sa il numiti) un copil. Acesta devine subit copilul intregii natiuni si dintr-o data se ridica mii de voci care spun ca nu vor adaposturi pentru caini platite tot din banii nostri si ca ar fi mult mai comod sa fie ucisi cu totii. Nu EUTANASIATI (este un termen medical care nu are ce cauta in acest teatru ridicol), ci UCISI. As vrea sa stiu si eu – care nu am un copil – cand va trebui sa fac diferenta? Cand va fi ok sa fiu indiferenta si cand va trebui sa votez uciderea vreunei pisici sau gaini?.. Oricum, sper ca sunteti cu totii mai linistiti. Acum va trebui sa va ingrijorati doar pentru drobul de sare..

 27. Mary spune:

  M-am abtinut zile in sir sa comentez, la toate articolele publicate, in general nu doar aici, dar nu mai pot!
  peste tot vad commenturi ref la varsta copilului; ca la 4 ani nu trebuia lasat nesupraveheat! DAR DACA AVEA 8, 12 SAU 14 SAU 15, CREDETI CA REZULTATUL ERA ALTUL??????????????
  Din pacate, va asigur ca nu. Tot copil era si tot in parc si tot mancat de caini ajungea.
  Nu militez pentru uciderea cainilor, mi se pare si mie un act barbar, dar acum nu exista alta solutie.
  Pacat, dar trebuie eutanasiati.

  Si din compasiune, mila s.a, iubitorii de caini( si nu numai) trebuie sa militeze pentru adoptarea unor legi drastice, care sa pedepseasca abandonul animalelor si creearea unui mediu propice inmultirii.

  Si acum, fiecare iubitor de caini sa adopte cate unul!

  P.S: va rog, pe cei care deja aveti, nu va obositi sa scrieti comentarii de genul, cati sa m ai luati?!; pentru ca nu la voi ma refer!!!
  (ma refer strict la acei iubitori care ii hranesc in fata/ spatele blocului, de parca ar fi la ei acasa, nu pe domeniul public)

  O seara linistita tuturor!

  Sa aveti o seara linistita.

  • Dan spune:

   Mary, ca si restul ucigasilor esti o psihopata, da, stiu ca psihopatii desi cu fapte grave pe constiinta au somnul linistit…

  • cetatean spune:

   Mary, ai dreptate.
   Pot sa-mi explice si mie „iubitorii” de animale de ce sint asa de ofensivi in exprimare ?
   Faptul ca o persoana muscata sau terorizata de maidanezi doreste aplicarea eutanasierii maidanazilor (asa cum se face in toate tarile civilizate) nu da dreptul celor care sint impotriva sa insulte si sa se exprime vulgar. Acest limbaj vulgar denota extractia si cultura individului respectiv.
   Si daca prin absurd intr-o saptamina se vor steriliza toti cei 65000 de maidanezi din Bucuresti (fapt imposibil) sintem ca la inceput atita timp cit nu le scoateti si dintii. Cit despre virsta copilului nu are nici o importanta. Toti cind am fost copii ne-am pierdut sau ne-am indepartat 5-10-30 de minute de parinti si asta nu inseamna sa mori sfisiat de fiare ca in jungla.
   Si tot nu inteleg de ce iubitorii astia de maidanezi nu-i adopteaza vazind ca au o inima asa de mare. Chiar sa intr-o inima sa de mare nu se gaseste loc pentru 65.000 de maidanezi ? (ma refer dect la Bucuresti).
   Ca e clar ca intr-o inima asa de mare nu sta nici o remuscare pentru moarte lui Ionut.
   P.S. japonezul omorit de maidanezi era om adult si tot a fost ucis. Sau e vina bunicii ca nu l-a supravegheat ?

 28. Andrei spune:

  Explica-i unui copil de 4 ani sau unei batrane de 80 de ani cum sa procedeze atunci cand il ataca 20 de potai:

  „stai cu fața
  nu fugi
  fii mieros
  apleacă-te după o piatră
  atacă tu
  localizează șeful”

  Solutia este una simpla: „PRIMARIA aloca fondurile din aceasta luna destinate cainilor vagabonzi astfel: se dau 30 de RON pentru orice caine viu sau mort adus la sediul primariei. Pentru cei vii plateste Cutu-Cutu & Co (care se vor ocupa in continuare de vaccinarea, adapostirea, castrarea, intretinerea si isi vor asuma penal orice actiune a acestor caini) iar pentru cei morti plateste Primaria. Si gata!

 29. […] mult tuturor pentru distribuirea articolului meu despre câinii maidanezi. Pe lângă această susținere, am avut și o avalanșă de comentarii negative, multe dintre ele […]

 30. Andreea spune:

  Niste aberatii atat de mari!!!!! Cat de retardati vor creste copiii vostri daca le suflati in ceafa 24h/zi, 7 zile/saptamana! Imi aduc aminte cum am crescut noi (ce-i drept nu in Bucuresti) in fata blocului si pe campurile din jur cand parintii nostri lucrau cate 12 ore pe zi. Aia era copilarie! Nu sa stai cu copilul in parculetul din fata blocului sa ii sufli in ceafa! Asta nu insemna ca trebuie lasati sa umble aiurea prin Bucuresti dar mi se pare de bun simt sa poti sa lasi un copil sa se joaca in parc sau in fata blocului fara sa stai in spatele lui.

  • Ics spune:

   Andreea, copilul de 4 ani nu poate fi lasat sa se joace de capul lui fara a fi supravegheat. Traim acum alte vremuri decat cele de acum ceva ani, societatea e plina de tot felul de oameni, pedofili, criminali, hoti, traficanti de organe. Ti se pare o lume sigura in care sa-ti lasi copilul hai-hui?

  • cetatean spune:

   Pot sa afirm si eu ca la 4 ani stateam singur in fata blocului. Din cind in cind mama se uita pe fereastar dupa mine. Asta acum 40 de ani. La 6 ani ma duceam singur la parcul Moghioros (jumatate de ora de mers pe jos de acasa de la mine) si ca mine toti prietenii la fel. Ma duceam sa ma joc cu prietenii din clasa la distanta de 20 de minute de blocul meu. Niciodata nu s-a intimplat nimic. Dar atunci nu erau maidanezi. Si nici aceia care iubesc maidanezii mai presus ca un copil.

 31. Alexandru spune:

  Salut,
  Motivul pentru care un caine(om) ataca un om, este tocmai faptul ca are o inteligenta inferioara.
  Daca ai impresia ca un copil trebuie supravegheat, preferabil tinut in lesa, pentru a nu ajunge in vreo haita din asta, eu cred ca te inseli. Daca ai 5 copii, cam nasol sa-i supraveghezi pe toti.
  In general pe asfalt nu prea gasesti pietre insa gasesti caini.
  Cainii de stana sunt mai inteligenti decat mare parte din oameni(iubitori de caini) si sunt si un pic dresati.
  Uciderea cainilor este un act de brutalitate, in aceiasi masura cum este uciderea porcilor, gainilor, mieilor, puscariasilor(unde-i cazul), buburuzelor si tantarilor.
  Un adult nu poate fi dominat de un caine, dar daca sunt 10 caini, eu cred ca se schimba situatia.Daca esti din bucuresti, te invit in spatele caminelor medicinei din regie. Sunt 15 prieteni de ai tai acolo.
  Incearca sa mergi mai mult cu bicicleta, si ai sa vezi ce draguti sunt cainii.
  Toti care iau apararea javrelor cred ca ar gandi altfel daca ar fi fost ucis copilul lor si nu altul despre care afli de pe facebook.
  Si daca tu spui ca pe strada au ce cauta caini dar copii nesupravegheati nu au voie, cred ca esti putin bolnav avand in vederea secolul in care traim.
  Eu sunt de acord cu caini vagabonzi in viata. As recomanda deasemenea eliberarea criminalilor si pedofililor.
  Luand in consideratie tot ce am scris mai sus, cred ca esti slab de inger rau de tot. Toate bune.

  • Calin Cyfer spune:

   Îmi place concluzia ta. Deci nu cei cărora le e atât de frică de câini încât vor să pornească imediat un măcel sunt slabi de înger, ci noi, cei calmi, care nu vrem să omorâm și îndemnăm la o soluție mai puțin drastică. 🙂

   • Relly spune:

    Voi cei calmi indemnati la o solutie numai buna pentru caini nu pentru oameni, pentru ca voua nu va pasa de scorul zilnic al victimelor. Deci cum am zis 16 astazi potrivit presei. Vrei sa asteptam pana vine randul familiei tale? Sau crezi ca poti avea noroc toata viata…

  • AndaHeii spune:

   Nu face-ti copii daca nu sunteti in stare sa aveti grija de ei

  • baz spune:

   DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR ANIMALELOR

   Preambul:
   Considerand ca Viata este unica, toate fiintele avand origine comuna, diferentiindu-se in decursul evolutiei speciilor,
   Considerand ca orice fiinta vie are drepturi naturale, orice animal dotat cu sistem nervos are drepturile sale specifice,
   Considerand ca dispreturirea sau simpla nerecunoastere a acestor drepturi naturale provoaca grave prejudicii Naturii si conduc omul la crime impotriva animalelor,
   Considerand ca o coexistenta a speciilor in lume implica recunoasterea de catre specia umana a drepturilui la existenta a celorlalte specii,
   Considerand ca respectul omului fata de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor,
   Se proclama urmatoarele:
   Articolul 1
   Toate animalele au in mod egal dreptul la existenta in cadrul echilibrului ecologic. Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor si indivizilor.

   Articolul 2
   Orice forma de viata animala are dreptul la respect.

   Articolul 3
   1. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime.
   2. Daca este necesara sacrificarea unui animal ea trebuie sa fie instantanee si nedureroasa.
   3. Animalul mort trebuie tratat cu decenta.

   Articolul 4
   1. Animalul salbatic are dreptul de a trai si de a se reproduce liber in mediul sau natural.
   2. Privarea prelungita de libertate, vanatoarea si pescuitul spotiv, precum si orice folosire a aminalului salbatic in alte scopuri dacat cele vitale sunt contrare acestui drept fundamental.

   Articolul 5
   1. Orice animal dependent de om are dreptul la ingrijire.
   2. In nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat in mod nejustificat.
   3. Toate formele de crestere si utilizare a animalului trebuie sa respectefiziologia si comportamentul proprii speciei respective.
   4. Expozitiile, spectocolele, filmele care folosesc animale trebuie sa le respecte demnitatea si sa nu comporte violenta.

   Articolul 6
   1. Experimentele pe animale care implica suferinta fizica sau psihica violeaza drepturile animalelor.
   2. Metodele alternative trebuie dezvoltate si implementate sistematic.

   Articolul 7
   Sacrificarea oricarui animal care nu este absolut necesara, precum si orice decizie care duce la un asemenea act constituie o CRIMA.

   Articolul 8
   1. Orice act care pune in pericol supravietuirea unei specii salbatice precum si orice decizie care duce la un asemena act constituie o crima impotriva speciei.
   2. Masacrarea animalelor salbatice, poluarea si distrugerea biotopurilor sunt considerate crime.

   Articolul 9
   1. Statutul legal specific al animalelor precum si drepturile lor trebuie sa fie recunoscute prin lege.
   2. Protectia si salvarea animalelor trebuie reprezentate la nivelul organizatiilor guvernamentale.

   Articolul 10
   Educatia si instruirea publica inca din copilarie trebuie sa conduca omul la observarea, intelegerea si respectarea animalelor.

   Declaratia Universala a Drepturilor Animalelor a fost proclamata in mod solemn la Paris in 15 octombrie 1978 la sediul UNESCO.

   • bogdan spune:

    Referitor la ART 4.1 :
    „Animalul salbatic are dreptul de a trai si de a se reproduce liber in mediul sau natural.”
    Ti se pare ca un oras construit de om este un MEDIU NATURAL ?!! Ai o probleme de judecata,daca asa sta cazul.
    Da, in gradina zoologica pot sta animale, dar in spatele gratiilor ; in custi ,etc.
    NU PE STRADA !!!

    Articolul 5
    2. In nici un caz el nu trebuie abandonat sau sacrificat in mod nejustificat.
    Aici exista justificare. Se cheama deratizare. Cand scapi de gandaci, sobolani, asa scapi si de astia.
    A ajuns cutitul la os si trebuie facuta o deratizare generala.

    Daca vreti o cale de mijloc, fiecare iubitor de maidanezi sa plateasca o taxa de ingrijire a unuia (daca nu poate sa-l ia acasa direct) cu posibilitatea unor vizite la ecarisaj sau unde ar putea sa fie tinut.

    Restul cainilor care nu pot fi intretinuti de ”iubitori” ,sa fie scapati de chin.
    Cum nu va feriti sa practicati ignatul atunci cand abia ati tinut post si taiati un animal,…. tot asa sa nu va feriti nici de uciderea cainilor.

    Si , cum spunea cineva mai sus,… cand ai in jur 15 caini.,.. nu mai poti sta cu spatele la unul din ei. Te ia zbinga daca esti cu bicicleta. Nu stiu de cate ori am pus frana din cauza lor si era cat pe-aci sa vin cu zona inghinala in ghidon.
    Vreau sa pot iesi la un jogging seara , fara sa fiu nevoit sa imi caut un taser sau vreun baston telescopic. (am incercat si cu vorba buna,dar asta in alte orase. In Bucuresti , .. sunt al naibii de rai. Nu dau inapoi deloc)

 32. Dinu spune:

  Oare de pe ce planeta ai coborat, ca sigur nu esti de pe Pamant :)))

 33. mery spune:

  Argumente logice.Corect.Copiii trebuie supravegheati.Adultii sa isi asume si responsabilitati si nu sa se razbune pe cei care nu se pot apara.Cind ne vom asuma greselile si le vom recunoaste ne vom mai civiliza si noi un pic.Pina atunci degeaba ne uitam spre vest,chiar de am fost acolo,cind trecem granita devenim tot estici,fara mila,fara mila cum ne place noua maneaua)))))

 34. baz spune:

  Daca putem sa o facem sa o facem! ce naiba omor eu pe cineva?,in schimb eu propun ca fiecare barbat dintr-o familie sa puna mana pe ceva, bata cutit pistol si sa se duca sa omoare un caine cei care militati pentru asta, faceti asta cu mana voastra , nu asteptati de la altii sa o faca pentru voi, voi sa o faceti…faceti asta pentru ca puteti! cine va opreste ? constiinta ? aveti asa ceva? voi care vorbiti despre eutanasiere in masa nu ati taiat in viata voastra o gaina un vitel sau o vaca, ce nu stiti voi e ca toti suntem egali in fata mortii, in fata vietii nu suntem egali dar in fata mortii suntem sifiti fericiti ca nu va atins inca, e langa voi, dati o lege pentru moarte si exterminare si moareta se va napusti si asupra voastra, nimic pe lumea asta nu ramane nerazbunat,

  • Relly spune:

   Esti egal in fata mortii cu tantarii? Ce va place sa aruncati vorbe mari gen blesteme. Nu stiu cum de nu s-a intamplat niciun cataclysm ca aceasta planeta devoreaza miliarde de pui si tone de peste …..in schimb vom ajunge in iad daca eutanasiem niste maidanezi la fel de nefolositori precum sobolanii ….

   • Calin Cyfer spune:

    dacă folosești raționamentul ăsta, noi oamenii, la ce folosim? 🙂

   • baz spune:

    draga relly asteptam poze cu primul tau caine ucis, fa-ne mandrii…, si oricine care este pentru eutanasiere asteptam pozele voastre…sa nu va fie rusine de principiile voastre noi vrem sa vedem poze ,orice animal pe lumea asta vaneza ca sa manance, numai oamenii omoara din principii…
    speciesism
    nazism
    sexism
    intr-o lume civilizata se numesc discriminari , dar in romania se numesc principii…

    • Relly spune:

     Sunt de profesie jurist asa ca voi lasa legea sa se aplice de catre cei abilitati s-o faca. N-am sustinut niciodata barbarismul, insa eutanasierea legala a animalelor periculoase si de prisos este o necessitate in cazul de fata. De fapt a si inceput si asteptam sa se si vada. Deocamdata bilantul de azi este doar 80 animale capturate si 16 oameni muscati de caini.

   • Dan spune:

    tu vei ajunge oricum, psihopato

 35. Cornelius spune:

  As avea doar o singura intrebare oarecum retorica: oare micutul de 4 ani sfasiat de haita de jivine a uzitat cuvinte de alint, precum cele sugerate de domnul Cyfer, „cutu-cutu” „frumosilor”,inainte de a fii devorat de fiare?????????????????

 36. Mikeport spune:

  Cele 2 tabere pro si contra eutanasiere sunt totusi de acord ca trebuie facut ceva pentru a resposabiliza cei care abandoneaza cainii. Chiar au solutii comune pentru asta , eu cel putin nu am auzit discutii in contradictoriu.
  Marea problema e ce facem cu cei existenti acum? Poate se pot controla 2000-3000 de maidanezi . 60000 e prea mult si eu am mari dubii ca si cu o campanie de sterlizare foarte eficienta se poate diminua drastic inmultirea lor. Si ipotetic daca ar functiona vorbim probabil de 15-20 de ani(10 poate daca s-ar opri de tot in momentul asta inmultirea lor). iEutanasierea va tine fenomenul sub control.

 37. Bogdan spune:

  Buna seara si scuzele de rigoare daca nu unora nu le va place ce scriu aici.

  Vad ca Cyfer pune accentul pe rezolvarea problemei la sursa si am doua intrebari:
  Sursa ipotetica din jurul unui oras sa zicem Bolintin= sursa, destinatia Bucuresti. Cum se va interveni in ideea ta Cyfer pt indepartarea raului de la sursa??? Adica naste cateaua lui Ion 10 pui si nu poate avea grija de ei nimeni nu ii vrea si ii aduce in Bucuresti si ii paraseste. Bucurestenii s-au trezit conform rationamentului tau initial cu 10 maidanezi. Eu stiu ca in fiecare comunasau sat sau Circumscriptie Sanitar Veterinara exista medic veterinar si acesti medici au atributii de comabatere si tratament, pe linga acest lucru satenii trebuie sa-si inregistreze animalele. In concluzie cineva ar trebui sa-si faca treaba la sursa si ma refer atit la sateniu cat s la medici.

  Revenind la articolul tau initial am mai multe intrebari si anume:
  Cind vorbim de viata unui caine vorbim de viata unei fiinte, de aici as vrea sa-mi spui cu ce difera viata unui caine fata de cea a unui sobolan sau a unui gandac de bucatarie sau fata de viata unui tantar in asa fel incat ultimii trei sint eutanasiati instantaneu chiar daca au un stapin sau nu?? Poate Vladut(copilul tau) nu o sa mai manince rosii cind va afla cu stupoare ca sint rupte de linga mamica lor(planta in sine)???
  Incerci sa ne induci in eroare si sa ne abati de la adevarta problema, nu maibaga copii la inaintare, ei au mintea cruda si daca vrei sa le distorsionezi sau sa le induci ceva chiar si ca parinte o sa reusesti asa ca ce i-ai servit lui Vladut aia vede, adevarul tau nu este si adevarul altora. Cum te-ai simti daca in loc de Ionut la stirie era Vladut???

  Ca sa precizez am caine de companie si am avut de mic copil, iubesc animalele dar mai presus iubesc oamenii>

  O seara buna!
  B. TUDOSE

  • Calin Cyfer spune:

   Știu că sunt deja medici veterinari în sate, care ar fi trebuit să-și facă treaba. La fel sunt și în orașe oameni care trebuie să sterilizeze animalele. În ambele locuri treaba se face mai ca la noi, pe jumătate, se scurg fonduri, etc. Dacă acum, sub isteria evenimentului nefericit, oamenii chiar omoară toți câinii, problema nu va fi rezolvată, pentru că în cealaltă parte problema va fi la fel.
   Nu bag copii la înaintare, dar mi s-a părut interesantă legătura dintre compasiunea aflată de la început în interiorul nostru, vegetarianism și cazul de față. Pentru ca tu să trăiești, altceva trebuie să moară în lumea asta. E o regulă. Cred că motivul pentru care am picat în această lume este pentru a învăța o lecție și nu pentru a fi stupizi și isterici. Dacă tu crezi că să rupi câteva roșii de la plantă e același lucru cu tăierea gâtului unei vaci, n-ai decât.
   Cât despre Vlad, stai liniștit, că eu sunt singurul vegan din jurul lui. Restul sunt oameni care consumă carne. Nu e ca și cum aș fi eu singura lui influență, care îi oferă o imagine distorsionată despre lume. Poate alege el ce dorește în funcție de ce simte.
   Dacă la știri era Vlad, în nici un caz n-aș fi militat pentru uciderea câinilor vagabonzi. Știu cum sunt copii la 4 ani. Nu l-aș fi lăsat singur, nesupravegheat la vârsta respectivă.
   Și eu îmi iubesc semenii, mai mult decât animalele, e normal. Dacă un om ar fi atacat de un animal, aș sări în ajutorul lui, dar dacă aș găsi un om omorât de un animal, n-aș avea brusc o dorință de a omorî toate animalele pe o rază de câțiva kilometri. Sesizezi diferența?

  • cetatean spune:

   Ai dreptate Bogdan.
   As vrea si eu sa vad cum gindeste un „iubitor” de maidanezi care a fost muscat/mutilat de maidanez sau caruia i-a fost omorit copilul ?
   Ca daca nu se scapa de maidanezi in graba, ajunge rindul oricui la muscat. Maidanezul nu iarta.
   Pe aia care acum sint impotriva as vrea tare mult sa-i vad cind vor fi muscati. Si credeti-ma ca nu o sa-mi para rau deloc.

 38. Cristi spune:

  Iubesc animalele si mai mult ca celelate cainii. Am doi la parintii mei la casa. Calin Cyfer imi cer scuze ca vin la tine pe blog sa spun asta dar esti idiot. Scuze dar altfel nu pot sa te numesc si oricat ai vrea sa spui ca fiecare are dreptul la opinie, tu nu doar ti-ai spus parerea ci ai spus si niste idiotenii mai mari ca tine. Si am sa incep cu sfarsitul prostiei scrisa de tine: „Vina nu este a haitei de câini” ci „Vina este a celor care trebuiau să aibă grijă de un copil” pentru ca spui tu „Ați văzut poate în documentare cum animalele au grijă mare de pui și în momente de neatenție, aceștia sunt înhățați de animale de pradă. Asta trebuie să facă și oamenii, deși faptul că ne-am domesticit și trăim în orașe de beton ne-au mai atenuat simțurile” , adica noi in orasul nostru trebuie sa lasam animalele de prada (la noi doar cainii maidanezi , in Londra sau alte tari mai sunt si vulpi , jderi etc) sa traiasca pe langa noi si sa fim mereu vigilenti si sa ne pazim copii ( 3-17 ani ca pe urma devin majori) de acesti pradatori, ca altfel riscam ca in documentare sa ii pierdem si pe urma e vina noastra, ca na e legea junglei. Dle Calin, suntem in oras, unde am venit sa traim tocmai pentru a fi mai in siguranta alaturi de alti oameni de primejdiile din paduri si campuri. Eu vreau sa pot sa imi trimit copilul de 8 ani sa duca gunoiul, sa cumpere o paine si sa nu stau cu friica ca daca il musca cei 3-4 caini de la gunoi sau cei 2 caini de sub balconul de langa magazin.
  „eu încă nu înțeleg cum poate fi cineva mușcat de câini. Mi-e greu să înțeleg cum poate un om să fie dominat de un animal cu o inteligență mult inferioară. ” nu stiu daca stiai dar in orase mai exista si doua „specii” de oameni : femei si copii. Acestia nu prea cunosc si stapanesc atat de bine arta de autoaparare impotriva cainilor asa cum o stii tu. Si daca iar nu intelegi de ce aceste 2 fiinte mai inteligente decat cainii nu pot sa se apare de caini, atunci nu pot sa spun de cat ca iar esti idiot. Si pentru ca tot iubesti atat de mult cainii maidanezi care au omorat un copil de 4 ani, un adult (strain care cu siguranta cand vb in japoneza suna cu totul si cu totul altfel de cat stia cainele ca trebuie sa sune), si alti copii muscati de cap, fata , picioare etc, nu pot decat sa iti spun ca esti de compatimit. Si ca sa stii si tu, asa pentru viitor, ca vinovat (si asta nu numai in instanta ci si in viata de zi cu zi) nu este de vina cel ce nu a supravegheat, sau a lasat usa deschisa, sau a tinut banii sau carnea la vedere sau mai stiu eu ce, ci ala care ucide, cel care intra in casa, cel care fura etc… asta daca avem pretentia ca nu suntem in jungla si cat de cat asa romani cum suntem, avem un dram de civilizatie in noi. Si cu asta inchei, SUNT UN OM CIVILIZAT (imi cer scuze pentru injuriile aduse) CARE VREAU SA TRAIESC INTR-UN ORAS IN CARE SA NU IMI FIE FRICA SA ALERG SAU SA MERG CU BICICLETA, SA NU IMI FIE FRIICA CAND IES DIN CASA SOTIA SI COPII, VREAU CA PE LANGA CELELATE FRICI CARE SUNT SA AM CU UNA MAI PUTIN, si anume CAINII FARA STAPAN PE STRAZI (PRADATORII cum ii numesti tu)

  • Calin Cyfer spune:

   Nu, n-ai înțeles. N-am zis că trebuie să lăsăm libere animale în orașe. Am zis că trebuie rezolvată problema de la sursă. Cât despre vină, da, chiar este a celui care nu l-a supravegheat. Un copil de 4 ani nu se lasă singur, nici în pădure, nici în oraș și nici în bucătărie. Dacă acel copil murea din alte cauze. De exemplu ieșea din parc pe stradă și dădea o mașină peste el, sau cădea într-un puț, sau era lăsat singur acasă și murea din cauza unui incendiu, vina era a celui care trebuia să-l supravegheze și nu a făcut-o.
   Te înțeleg, ești un om cu obiective: un oraș curat, o alergare liniștită, frică mai puțină. Pentru asta trebuie să semnezi pentru a omorî câteva zeci de mii de câini. Cum problema va fi rezolvată mai ca la noi, peste câteva luni o să fie alții pe străzi. Dacă tu crezi că poți să faci asta pentru obiectivele tale minore, înseamnă că ești extrem de egoist. Te compătimesc.

   • Cristian spune:

    Calin, tu nu intelegi ca in momentul de fata vb de o utopie!? Noi romanii, in momentele de fata nu avem bani sa ne crestem cat de cat copii abandonati si batranii din aziluri, nu sunt locuri de munca , somajul e in crestere, si tu vrei ca sa cheltuim o groaza de bani pe sute de mii de caini maidanezi? Pe langa asta solutiile civilizate pe care le propui tu si care de altfel au existat de la bun inceput si au stat la baza crearii acestor ONG-uri sunt de durata, ca sa nu mai spun ca foarte putine din aceste ONG-uri fac ceea ce ar trebui sa faca. Cu alte cuvinte tu Calin Cyfer, ca sa o zic mai pe sleau, daca ai de ales acum in a eutanasia cei 65000 de caini din Bucuresti si a mai lasa sa moara 1-2 copii (sau chiar oameni maturi) ucisi de maidanezi, ai alege sa moara copii ?! gandind ca in cei 1-2 ani cat ar dura solutia ta(desi e clar ca se lungeste la 5 ani la ce bani sunt acum) sunt sanse foarte mari sa se mai fie ucisi sau mutilati cativa copii. In momentul de fata, tinand cont de economie, de prioritati, de tot ce vrei tu, sunt 2 optiuni : sa alegem eutanasierea rapida sau sa alegem acelasi risc ca si pana acum sa mai apara si alte cazuri de ucidere sau mutilare. Eu unul aleg varianta 1, tu ce varianta alegi?! Si repet nu mai spune ca vina este a celui patit sau a celui ce nu a supravegheat, pt ca e o prostie, vina este a celui ce a produs actul (violenta, furt, etc …) poti cel mult sa spui ca daca persoana respectiva ar fi fost mai atent sau mai stiu eu ce, ar fi putut evita necazul (crima, furt, etc) insa nu el este vinovatul principal. Nu e vinovat cel ce iti pune o arma in mana, ci tu cel care tragi cu ea si comiti crima, ce naiba.

  • cetatean spune:

   Intr-adevar si pe mine m-a uimit fraza :”eu nu stiu cum poate cine va sa fie muscat de caini”.
   Pai nu mi se pare asa de greu vazind ca in ultimul an s-a intimplat la 16000 de bucuresteni.
   Intr-o tara unde cetatenii traiesc cot la bot cu maidanezii nu inteleg cum exista cineva care nu stie cum e posibil sa fii muscat de maidanezi.
   Hai ca nu-ti trebuie asa o mare fantezie !

 39. mika spune:

  In mare e ok, dar ai cateva erori de rationament.
  1. cainii ataca si musca oricate „cursuri ai avea” (eu am fost atacata intr-o fractiune de secunda, inconjurata, doi in fatza si al treilea a muscat pe la spate); faza cu „adultul nu poate fi dominat samd” e bullshit si tine doar de filme cu Chuck Norris sau de noroc
  2. eutanasierea in masa e barbara, dar e unica solutie la acest moment, deoarece este imperios necesara scoaterea cainilor de pe strazi, lucru imposibil dpdv financiar, iar iubitorii de animale nu se prea inghesuie sa adopte
  3.eutanasierea nu are ca scop extinctia, ci doar recapatarea controlului; dupa aceasta etapa ne vom putea permite tinerea sub control prin sterilizari si adoptii
  4. simt compasiune pentru animale am si am avut caine, pisici, pesti, perusi, hamsteri …. dar maidanezii sunt animale salbatice in proportie de 95% si, atata timp cat 1% e amenintator, se justifica scoaterea lor de pe strazi prin orice mijloace
  5. nu am nici cea mai vaga intentie sa devin vegetariana

 40. Mihai spune:

  Am citit toate comentariile, cu maxim interes.
  Un om poate fi muscat de caini atunci cand isi viziteaza bunica la ora 7 seara iar pe langa bloc sunt aciuate 2 catele cu pui. Ramai pe loc, le vorbesti frumos, vezi cum latra la picioarele tale, incremenesti pe loc… si auzi cum din spate fosnesc tufisuri pana cand…HATZ!
  Eutanasia este rezolvarea! Daca strangi cat mai multi de pe strazi, vor disparea. Cand apar altii noi, ii rezolvi si pe aia si tot asa. Totul corelat, bineinteles cu amenzi pentru cei care ii lasa pe strazi. Si cred ca trebuie si societatea incurajata sa isi duca patrupedele GRATUIT la castrat. Am si caine acasa si ii hranesc si pe cei de pe langa casa. Ba chiar vara, tai pet-uri de 5 litri si le dau apa. Zilnic! Oricat de mult I-as iubi, realizez ca locul lor nu este pe strada! Toti cei care va opuneti eutanasiei…va simtit mai bine cand ii vedeti schiloditi de masini, abandonati si raiosi, incaierati in lupte teritoriale etc ? Pe moment am rezolvat partial problema sigurantei mele (inclusive pe bicicleta) printr-un aparat cu ultrasunete pe care il port mereu. Ar trebui cumva sa purtam toti unul si sa ne ferim in permanenta ? Pana cand ? pana la 150.000 (numai de B vorbesc…)200.000 … 500.000 ???????

 41. spyked spune:

  Vina nu este a haitei de câini, ajunsă acolo după un concurs de împrejurări ce începe de la domesticirea câinilor acum mii de ani. Vina este a celor care trebuiau să aibă grijă de un copil, încă prea mic să-și poarte de grijă în lume.

  Nu-s de acord cu logica asta. Cetățeanul japonez care a fost ucis de o cățea acum câțiva ani era incapabil să își poarte grijă în lume? Bun, un copil de patru ani trebuie supravegheat, dar despre unul de șapte, care nu înțelege cu mult mai bine psihologia câinilor, ce poți spune? După logica asta, să înțeleg și că e vina femeilor că-s violate, că nu-și pot purta singure de grijă, nu?

  Și nu, nu zic că cineva anume e de vină. Cred că ultimul lucru pe care trebuie să îl facem acum e să căutăm vinovați. Primul e să rezolvăm rahatul ăsta în care ne găsim atât la propriu cât și la figurat.

 42. Relly spune:

  Sterilizarea obligatorie este o solutie utopica, nu se poate realiza in mediu rural. Da, correct, din mediu rural provin cei mai multi caini. Oamenii de acolo nu-si permit sa-i duca la sterilizat, nivelul de trai este foarte scazut. Eutanasierea este o solutie practicata in toate statele occidentale, si pentru ca ei nu se confrunta cu un numar asa mare de animale pot da in adoptie cele cateva care apar pe an. La noi problema este ca sa astepti sa moara de batranete 65.000 de patrupede care sunt sterilizate doar 25% si la care se mai adauga annual si alte abandonuri este ca si cum ai transforma orasul in Safari. Iubitorii… acestia asa zisi de animale, ca de fapt ei sunt uratori de oameni pretind sa faca toata lumea ca ei, sa ia 4 javre in casa, sa-i tina statul pe cheltuiala lui, primarul sa se culce cu gandul la javrele lor si oamenilor sa le fie interzis sa se lase muscati de caini …. 🙂 🙂 Primaria nu plateste de 3 luni indemnizatiile de handicap la cei bolnavi si insotitorilor lor si vreti sa plateasca hrana si cazare pentru 65.000 de caini?
  Ca nu va muscat niciodata un caine este un noroc, ca sunteti barbat si poate unul robust si nu toti au acest noroc. Din pacate singura solutie reala este eutanasierea masiva a celor 65.000 de caini din Bucuresti si a altor multe mii din tara. Abia cand ajungem la momentul zero putem sa vorbim de sanctionarea abandonului, de un eventual recensamant al animalelor in gospodarii si de o inregistrare a lor intr-o baza de date. Dar si asta costa bani si trebuie facuta systematic in fiacre localitate.
  Acum cand sunt caini vagabonzi la a nu stiu cata generatie de 20 ani incoace nici nu se poate pune problema de asa ceva.

  • Andrada spune:

   atâta timp cât exista oameni care considera sterilizarea obligatorie o soluție utopica asa va fi, au fost asociații pentru protecția animalelor care au sterilizat gratuit, în sate din județul Bistrița Năsăud s-au făcut campanii în acest sens și toți sătenii și-au dus câinele la veterinar pentru sterilizare, nu toți de la sat au un venit scăzut încât sa nu își permită sa dea 60 de lei pentru sterilizare și pentru cei care nu au se pot găsi soluții, trebuie doar educație și bunăvoința, ura și violenta duce la involuția unui popor nu la progresul acestuia.

   • Relly spune:

    Educatia de care vorbiti este tot o utopie. Cum vreti sa se faca? Chemati satenii la traning, coaching, brain storming 🙂 🙂 sat cu sat nu numa’ la Bistita Nasaud. Din pragul multinationalelor multe chestii sunt posibile .. pe hartie. Si cine face asta, si cine plateste. Vorbiti sa nu adormiti si noua trebuia o solutie ieri ca pana azi s-au mai nascut vreo cetva zeci de potai si au mai fost muscati inca vreo 20 de oameni.

    Iata ce declara doctorul Tudor Ciuhodaru ca medic specialist in urgente, ca situatia este foarte grava. „Tratam intre 5 si 25 de pacienti pe zi muscati de caini, in cele mai multe cazuri caini vagabonzi. Numarul si gravitatea plagilor muscate este in crestere. Adesea apar complicatii si sunt necesare interventii de chirurgie reconstructiva. Am tratat copii cu degete amputate in urma muscaturilor. Apar efecte estetice, functionale si psihologice deloc de neglijat.

    Asta numai la un spital, unde este el, dar la nivelul tarii. Asta nu va spune nimic? … oameni cu suflet mare cum va caracterizati voi. N-am zis rau cand am zis ca sunteti uratori de oameni. Au iesit si cativa dresori profesionisti si au spus ca acesti caini sunt periculosi ca ei recomanda eutanasierea la acest nivel la care s-a ajuns, dar ura voastra fata de semeni e atat de mare, ca nu mai pot sa-i spun doar nepasare. Niciciun argument din suferinta altora nu va face sa va schimbati parerea. Civilizatia se construieste pe respctarea legii, iar legea este si nu se aplica in Romania. Si inca o data, in legislatiile europene exista prevazuta eutanasierea animalelor, nu mai mintiti ca mintiti degeaba. Ca nu se ajunge la ea asta este altceva. S-au eutanasiat animale la timp, nu ca la noi o data la 20 ani, sunt si alte posibilitati materiale samd. La noi nu e cazul la un asa nivel de animale fara stapan, s-a scapat situatia de sub control.

    • Andrada spune:

     Educatia de care vorbiti este tot o utopie. Cum vreți sa se faca? Dupa cum spuneam cât timp exista oameni care gândesc asa……….cândva și faptul ca pământul este rotund era o utopie. Educarea și responsabilizarea cetățenilor se face printr-o legislație adecvata în acest sens și concursul forțelor coercitive ale statului în aplicarea ei, este ceea ce aștept de la cei care ne guvernează. Nu ii subestimați pe cei de la sate, nu toți sunt inabordabili în ceea ce privește schimbarea. Si eu am fost muscata de câine, dar asta nu ma face sa-i urăsc și nici sa doresc sa dispară. Daca oamenii erau responsabili nu aveam nevoie de soluții, în fine daca nu se va da o lege care sa-i responsabilizeze, peste 5 ani vom purta aceeași discuție.

 43. Diana spune:

  Felicitari pt articol. Si eu iubesc animalele, am adoptat caini de pe strada si cu toate astea consider ca dreptate au ambele tabere :). Nu este normal sa avem nici caini pe strazi din numeroase motive, dar nici sa ii macelarim si sa ii chinuim pe toti @preventiv@.
  Cat despre metode de control al numarului acestora, este evident ca sursa de maidanezi este curtea oamenilor neglijenti, insa spre deosebire de Romania, in alte tari se mai practica 2 lucruri: – microciparea( si a celor adoptati din adaposturi si a celor vanduti din canise) – cand este gasit un caine microcipat pe strazi este ridicat iar stapanul plateste amenda; – sterilizarea timpurie( uneori chiar de la 2-3 luni, astfel ca nu sunt adoptati sau vanduti caini intacti care sa se poata eventual inmulti necontrolat din neglijenta stapanului).
  Indiferent ce hotarare se va lua cu privire la cainii adunati acum din Bucuresti, ar trebui ca toti, iubitori si neiubitori de animale, sa militam la unison pt introducerea la nivel NATIONAL a legislatiei care sa impuna sterilizarea femelelor si microciparea tuturor cainilor, inclusiv a celor de rasa.

 44. Andi spune:

  Toti va legati de frica de caini. Dar nu v-ati saturat de rahati si mizerie si miros? nu se intampla in toate cartierele, dar pe unde sunt eu mereu imprastie gunoaiele si se adapostesc pe langa scara blocului de miroase a cotet de fiecare data cand e vremea rea.

  Multi vorbesc din necunostinta de cauza pentru ca nu traiti in cartierele cu reale probleme. Plimbati-va prin spatele blocurilor in Militari, Drumul Taberei, Rahova inainte sa va dati cu parerea!

  Daca se da legea, cand vor aparea unii noi imediat se vor sesiza hingherii deci nu se vor mai putea inmulti asa peste masura.

 45. Irina Binder spune:

  Felicitări! Voi distribui acest articol.

 46. Vera spune:

  Sa-ti explic eu cum te musca un caine: mergi pe strada ziua in amiaza mare, de mana cu iubita/sotia, vorbiti pe un ton normal, va comportati absolut normal, fara gesticulari ample, fara tipete/urlete si din spate apar 3 maidanezi latrand furios fix langa picioarele voastre. Tu, fiind un domn elegant, incerci sa te aperi si sa-ti protejezi consoarta, dar nu te poti ocupa decat de 2 odata. Al treilea e mai parsiv si-o ia pe domnisoara de picior. Aveti „noroc” cu niste boschetari rasariti tot din fundu’ lumii de unde au rasarit si javrele.
  Domnisoara n-are noroc, face 3 saptamani de injectii.
  Cam asa te musca un caine !

 47. Cristi spune:

  Daca nu-i omoram pe toti acum ce facem, inca 10 ani de frica pana mor ei natural? Alte solutii nu sunt viabile pentru ca statul roman nu este in stare sa duca la bun sfarsit un proiect, daca-i strangi pe toti la un loc la un moment dat iese de sub control 100% situatia, cineva o sa vrea banii aia pentru el. Oamenii nu o sa-i adopte niciodata, in Tulcea au adoptat 4 caini in ultimii ani, restul eutanasiati cum spune legea.
  Oameni omorati de caini sunt ff putini intradevar, dar oameni muscati sunt mai multi decat celelalte accidente, si astia trebuie luati in calcul.

  Am citit niste sfaturi de la niste dresori si ei spun sa nu-i intarati, sa pui ceva intre tine si ei si sa te lasi la nivelul lor. Eu nu prea am avut probleme cu cainii decat pe bicicleta, odata am prins la vale 43km/h si cainii alergau la fel de repede, am prins si-un damb de cauciuc ca la trecerile de pieton, a fost o distanta scurta dar mi se putea intampla orice (in politehnica unde ar trebui sa fie cu totul altfel de mediu. stiti ce au universitatile din Cambridge in curte? pisici). In drum spre casa iarasi, vreo 5km de strada pustie si fara lumini, cateodata se trezesc niste caini sa latre.

 48. Mary spune:

  Imi place acest articol fara istericalele cu care ne-am obisnuit in ultimul timp.Intr-o petitie lanasta pe FB pentru „eradicare” ciinilor am scris si eu acelesi lucru poate cu alte cuvinte ciini nu sunt o rasa aparte nu se nasc din nimic toata lumea intoarce capul si se face ca nu vede cum au ajuns atit de multi nici un primar,sau ONG(care o fi ala)nu a avut curajul unei decizii corecte ….atunci cind au mai fost cazuri …ca au mai fost trebuiau sterilizati inainte de a ii da la adoptie…pentru ca sa recunoastem cit sunt pui toti ii iubim apoi cresc linga noi si incet ,incet devenim nepasatori.Dar asta e natura noastra sa-mi fie cu iertare daca nu putem avea compasiune pentru niste suflete fara discernamint cum putem sa progresam ca natie?!Suntem inraiti si scirbiti de tot si toate si ne pricepem de minune la tot…sute de oameni sustin „omorirea” oare nu de aia ca avem un suflet negru ca stam cu miinile in sin comentind pe la colturi incapabili de reactie?Cine stie poate (sper) evenimentul Rosia Montana sa fie inceputul a ceva bun!

 49. lalala spune:

  Nu-ti place ca-i omoara, ia-i acasa la tine si hraneste-i si ingrijeste-i si scapa-i de moarte, e asa simplu…

  e ca si cu ursii care ataca localitatile, ii relocheaza, nu se poate altfel ii si omoara asta e…

  • Cristi spune:

   M-am saturat de comentariile de genul asta. „Daca ii iubiti, luati-i voi acasa”… Ignoranta cred ca este cel mai mare pacat al oamenilor si ne folosim prea des de ea.

   Nu iubitorii de animale au domesticit cainii acum mii de ani, toata omenirea a avut de castigat din acest lucru si intr-un fel sau altul societatea noastra de astazi se datoreaza si lor. Imi imaginez acum omul ca pe un copil rasfatat care isi arunca jucariile cand nu mai are chef de ele…

   Si ce simplu este sa zici acum ca tu n-ai nicio vina sau responsabilitate, ca doar nu ai fost TU cel care i-a adus in situatia asta. Ai putea sa treci pe langa un camin de copii in flacari si sa nu faci nimic? Pur si simplu sa iti zici: „Nu eu am dat foc la cladire, nu am nicio vina, deci nu am de ce sa intervin”?

   Probabil nu, ca nah, nu poti compara viata unui om cu cea a unui animal…nu? Nu zic ca nu e normal sa te gandesti mai intai la specia ta inaintea alteia, dar atunci de ce ne mai consideram mai presus de animale?

  • Alina spune:

   nu se stie exact ce s-a intamplat in cazul copilului mort. sunt speculatii si multe minciuni de la bunica..
   http://www.antena3.ro/romania/ultimele-clipe-din-viata-lui-ionut-filmate-de-camerele-de-supraveghere-bunica-micutilor-nu-apare-in-peste-doua-ore-de-filmari-228175.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter

   Deci, pana nu exista un raport final, practic ucidem pe baza unei manipulari destul de mari a cuiva interesat de banii care ies din aceasta afacere.

   De ce nu se pot lua de pe strada doar cateii agresivi? ar putea fi un numar unde sa sune toti cei care au o haita de catei agresivi de reclamat. si acei catei sa fie dusi in adapost.
   De ce trebuie sa ii luam si pe aia care au poate 10 ani, blanzi, sterilizati si aciuati pe langa un bloc unde stau de ani de zile (va dati seama ca sunt primii prinsi). Cateii cu adevarat agresivi si salbatici vor fi lasati mai la sfarsit..ca e greu sa se chinuie cu ei.

   De ce sterilizam un catel care trebuie eutanasiat in 14 zile? Care e logica? sa se fure mai multi bani?

   De ce nu se poate intra in toate adaposturile publice pentru a adopta un caine?

   Iubitorii de animale nu pot tine pasul cu abandonul si iresponsabilitatea altora. Oamenii si de la oras refuza sa isi castreze catelul viril..il lasa sa faca pui (ca asa l-a lasat Dumnezeu) cu cateaua din parc. puii sunt viitorii maidanezi.

   statisticile cu oameni muscati de catei..includ si muscaturi de la cateii cu stapan. Asa ca hai sa stabilim cat la suta din cateii care musca au stapan si cati nu au.

   cifra de 60 de mii de catei comunitari.. de unde a reiesit? Cum poti sa ii numeri?

   Pe langa aceste aspecte. Se pune problema cum sunt eutanasiati. imi e greu sa cred ca cineva chiar av da bani pe o injectie. Suntem un popor barbar si atunci vom vedea doar oameni care taie, spanzura si bat animalele pana isi dau duhul.

   De ce nu este o solutie eutanasia? (lasand la o parte barbaritatea cu care va fi facuta in Romania) Ei bine, aceeasi practica a fost folosita cand Basescu era primar.
   Vi se pare ca situatia e mai roz dupa acea perioada cand se omora pe banda rulanta?

   de ce oare doar ura ii trezeste pe romani? as vrea sa vad pasiunea asta cand vine vorba de a ajuta un animal (pentru ca majoritatea oamenilor trec pe langa ele de parca ar fi un gunoi)

 50. Andrada spune:

  Foarte frumos ai explicat, asta e și părerea mea, aștept o lege prin care toți proprietarii de animale sa fie obligați sa își sterilizeze animalele( nu numai cățeii) fiindcă am cunoscuți care ii lasă sa se reproducă și nu se ocupa de puii, se duc și ii abandonează, dacă nu ai animal pe care sa îl trimiți la expoziție, sau nu iți asumi responsabilitatea de a plasa puii în familii care sa aibă grija de ei, nu vad de ce sa nu îi sterilizezi.
  Plus ca nu se va rezolva problema eutanasiindu-i, acum câțiva ani a fost aceeași situație în București și tot s-au înmulțit câinii, inclusiv în zona în care stau au fost împuscați, și asta nu a dus la dispariția lor, oamenii sunt problema nu câinii și nu apelând la violenta și cruzime dam dovada de ințelepciune.

 51. Tudor Călin Zarojanu spune:

  De acord cu tot ceea ce aţi scris şi felicitări pentru că, în toată agitaţia creată, sunteţi primul şi singurul – după ştirea mea – care dă nişte sfaturi concrete.
  Cu toate acestea, trebuie să vă contrazic: ba da, un om poate fi muşcat de un câine fără să-i facă nimic şi înainte de-a putea aplica vreo strategie. Mi s-a întâmplat cu ani în urmă, mergeam pe stradă, de pe un teren viran împrejmuit a ţâşnit un câine, m-a muşcat şi-a dispărut la fel de repede. Totul a durat 3-4 secunde. Nici măcar n-a lătrat! Prima reacţie a fost să izbucnesc în râs: Ce-avea cu mine!? Dar mă rănise şi-a trebuit să fac setul de injecţii antirabice. Cu toate acestea NU sunt de acord cu eutanasierea tuturor maidanezilor, din exact acelaşi motiv pentru care n-aş fi de acord cu arestarea tuturor ţiganilor pentru că mulţi dintre ei fură. Nu poţi pedepsi un grup de fiinţe pentru ceea ce fac unele dintre ele. Câinii trebuie strânşi imediat de pe străzi – ceea ce ar costa mai puţin decât referendumul aberant al lui Oprescu -, împiedicaţi să se mai reproducă (e suficient să-i izolei unii de alţii, nu e nevoie de sterilizare), dar nu omorâţi.

  • Calin Cyfer spune:

   Mulțumesc! Așa e, trebuie să recunosc că unii câini pot ataca fulgerător și prin surprindere, fără ca omul să poată reacționa. Mie încă nu mi s-a întâmplat, dar tocmai am auzit de un caz similar într-un comentariu pe Facebook.

 52. Stefan spune:

  In concluzie, ai spus una alta, si in principal, nu ai reusit sa transmiti decat o lipsa de perspectiva.
  La concluziile tale comentariile mele:
  1. Pana la rezolvarea de la sursa, avem 100.000 de caini in Bucuresti. Situatia este critica, pentru ca numarul lor creste zilnic. Variantele alternative de rezolvare nu sunt eficiente. Sterilizarea se practica si acum si vedem cat de bine merge, plus, printre cei ce au omorat acel copil erau si caini sterilizati. Sterilizarea le taie boasele, nu le scoate coltii si ghearele. Pentru adaposturi nu sunt bani. Crede-ma, chiar nu sunt. Asta daca s-ar face adaposturi decente. Pentru niste tarcuri imense in care cainii sa se manance intre ei ar fi bani, dar prefer eutanasierea in loc sa se manance intre ei. Iar de adoptat, mereu a fost deschisa optiunea asta, dar nu vad sa mearga.
  2. Este un act disperat pentru ca e un moment disperat. Lipsit de compasiune, poate. Stupid nu. Pentru ca rezolva problema. -100.000 de caini pe strazi. Ca e posibil ca in 150 de ani sa reajunga la numarul de azi, da, se poate. Sa speram ca stranepotii nostri vor avea idei mai bune.
  3. 98% din populatia Romaniei nu stie acele reguli de baza, pentru ca nu are de unde sa le stie. Nu toti iti citesc blogul. Si ar trebui sa accepti faptul ca la copii acele reguli nu functioneaza. Iar unii oameni sunt fricosi din fire. Vad un caine venind, o iau la fuga.
  4. Faptul ca esti vegetarian nu iti da dreptul sa o propovaduiesti ca fiind „calea cea dreapta”. Oamenii consuma carne. Fac asta de cand au aparut pe pamant. Ar trebui sa accepti asta, si sa intelegi ca pentru a consuma carne, trebuie sa omori animalul din care mananci. Altfel nu merge.

  • Calin Cyfer spune:

   1. sterilizarea tuturor câinilor maidanezi ar însemna că în maxim 10 ani de acum în colo nu va mai fi niciun câine pe stradă. Asta dacă și sursa e tăiată, bineînțeles 🙂
   2. dacă-i omori pe toți și apoi fiecare familie care are câine în comunele limitrofe aduce câte 4-8-12 pui pe an în București, în câțiva ani se reface numărul, nu e nevoie de zeci de ani. Trebuie aceștia educați și eventual obligați să își sterilizeze câinii.
   3. oamenii trebuie să învețe regulile. Vrei nu vrei, câinii există pe străzi. Eu nu am avut probleme cu ei în Brașov, dar de când am venit în București, a trebuit să mă învăț cum să mă descurc cu ei. Așa cum un copil este învățat să nu mănânce de pe jos, să-și spele mâinile, să spele fructele, să nu discute cu străinii, etc… poate fi învățat cum să se poarte cu câinii vagabonzi.
   4. Eu sunt vegan și nu propovăduiesc. Ofer doar exemplul meu. Cine dorește, poate încerca. Sunt în lume o serie nesfârșită de exemple de oameni care se descurcă foarte bine fără să omoare animale pentru a trăi și o fac chiar bine, cu rezultate excelente. Dacă cineva vrea să să le urmeze exemplul, foarte bine, dacă nu, căsăpiți animale nevinovate până nu mai puteți și fiți fericiți 🙂

   • Stefan spune:

    Da, esti vegan si propovaduiesti. Atata timp cat folosesti expresii de genul „animale nevinovate”, „ofer exemplu”, etc. creezi o relatie de superioritate intre tine si cine nu e ca tine. Si postezi aici articole de genul asta cautand validare, sa nu te simti singur pe drumul pe care l-ai ales.

    Iar in legatura cu cainii, situatia va fi aceeasi si cu eutanasiere si cu sterilizare. Daca vor continua sa vina din satele invecinate, vom avea in continuare caini. Doar ca sterilizarea nu se face cum trebuie, pentru ca se incearca sterilizarea lor de ani de zile insa niciodata nu sunt prinsi toti, si astfel raman destui cat sa procreeze in continuare. Cei din satele invecinate nu o sa poata fi opriti sa aduca in Bucuresti caini. Oricate legi ai da, exista metode sa le incalci, si oamenii le vor incalca. Diferenta va fi in faptul ca prin eutanasiere cainii (o mare parte a lor) vor disparea. Fiind in numar mic, nu vor mai avea curaj sa mai atace oameni. Eu nu am fost muscat niciodata, si stiu cum sa ma comport sa nu fiu muscat. Dar nu toti sunt ca mine, si copii pot fi invatati sa se apere de caini doar daca parintii stiu sa se apere de caini. Solutia ta ignora aspectul asta. Plus ca nu mi se pare logic ca una din lectiile de supravietuire intr-o metropola sa fie „Cum sa te protejezi de caini”.

    Crede-ma, si mie imi sunt dragi animalele. Am crescut la bunici la tara si m-am jucat cu toate genurile de animale: cai, vite, gaini, porci, rate, caini, pisici. Nici eu nu aleg solutia eutanasierii cu draga inima. Dar sunt momente cand trebuie sa te gandesti logic: noi sau cainii? Daca alegi cainii, recomand un psiholog, pentru ca ura fata de oameni nu e ceva normal si undeva, acolo sus la comitetul central, niste rotite se invart invers.

    • Calin Cyfer spune:

     Sunt vegan de doi ani. Am trecut de faza aia în care încerc să impun celorlalți modul meu de viață. Acum dimpotrivă, lumea vine la mine să mă întrebe ce și cum. Blogul l-am făcut tocmai pentru că m-am săturat să răspund la sute de întrebări despre ce mănânc, cum mănânc, cât alerg, de ce fac asta și așa mai departe. Acum, dacă mai sunt întrebat, pot redirecționa lumea către articolul x sau y și e mai ușor. Oamenii simt că ceva în alimentația lor nu merge și caută răspunsuri. Nu trebuie să vin eu cu degetul în sus și să le spun că nu e bine ce fac. Eu nu sunt genul ăla de vegan militant, care vrea să intre cu mitraliera în abatoare. Există și genul ăsta și nu sunt de acord.
     Nu caut validare, dar mă simt bine când găsesc oamenii care gândesc la fel. Suntem ființe sociale nu suntem solitari. Dorim să ne asociem, să ne facem prieteni, familii, găști și căutăm oameni compatibili cu noi. Blogul meu ajută și la acest aspect.
     Cât despre câini, nu crezi că au fost prea puține cazuri în care oamenii au murit fiind atacați de câini, pentru a fi folosită sintagma „noi sau câinii?”. Dacă vei compara cu alte cauze ale morții, de exemplu ger, caniculă, scurgere de gaze, vei constata că cei morți în urma atacurilor canine nici măcar nu pot apărea în statistici. Înțeleg instinctul de conservare, dar specia noastră a ajuns la aproape 7 miliarde de indivizi. Suntem departe de extincție. Prin zonele civilizate am ajuns chiar să ne înmulțim greu. Chill out 🙂

     • Stefan spune:

      Da, sunt de acord cu faptul ca suntem departe de extinctie. Nici nu imi puneam problema asa. Imi puneam problema ca de murit pot sa moara 2-3-4 copii, adultii nu mor asa de usor de la caini. Dar mergem pe strazi cu frica in san si asta nu e ok. Si la cum evolueaza situatia, va deveni tot mai rau. In ultimele luni toata lumea da din gura, pro si contra. O mare majoritate exagereaza si vorbesc in hiperbole, dar nimeni din cei ce apara cainii si ar vrea sa nu fie eutanasiati nu vin cu o solutie concreta. Niste intrebari retorice nu ajuta la gasirea unei solutii. Eu am aratat de ce solutia eutanasierii e valida. Si am mai aratat si pot sa continui, in legatura cu solutiile alternative prezentate pana acum, de ce nu functioneaza. Daca se vrea salvarea maidanezilor, faptele ii vor salva. Discutiile pe bloguri nu ajuta. Mai ales cand nu prezinta nici macar niste idei aplicabile.

     • Calin Cyfer spune:

      Uite o soluție practică. Trebuie subvenționate cabinete mobile de veterinari, care să rezolve problema câinilor din satele/comunele limitrofe. Trebuie ca fiecare câine să fie sterilizat. Dacă proprietarul refuză acest lucru, trebuie văzut ce se întâmplă cu viitorii pui. Oamenii trebuie educați în acest sens și dacă mai sunt și ajutați cu sterilizări gratuite, vor fi mai mult decât mulțumiți. În acest fel se poate opri, sau cel puțin diminua drastic exodul câinilor din proprietatea oamenilor pe străzile orașelor.
      Cu cei de acum, de pe străzi, situația e simplă. Eu și alții ca mine, cărora nu le e frică și le e milă de animale, vom fi împotriva uciderii lor. Cei cărora le e frică, vor vota pentru eutanasie. O variantă simplă de a rezolva problema și de a dormi liniștiți. Putem discuta în continuu. Lucrurile nu se vor schimba. Ce vreau să transmit prin articolul meu de azi este că eutanasia nu rezolvă problema. Vreau să îndemn lumea la calm și la găsirea unei alte soluții.

 53. Ana spune:

  Calin, mi se pare cea mai bine pusa la punct descriere a ceea ce se intampla acum. Un singur lucru as adauga – cainii din oras, pe langa cei adusi de la sate, s-au inmultit atunci cand au fost daramate cartiere intregi de case pe vremea comunismului, iar animalele au ramas pe strada, pentru ca stapanii nu i-au putut lua in locuintele repartizate la bloc. Tot vina noastra, a oamenilor…

  • Calin Cyfer spune:

   Ai dreptate, dar nu cred că aceea e unica sursă a câinilor. Gândește-te că acele cartiere s-au dărâmat acum mult timp. De atunci, mulți câini au fost sterilizați și nu s-au mai înmulțit. Dintr-o altă sursă trebuie să mai fi venit alții și alții, iar aceasta nu poate fi decât comunele și satele limitrofe.

 54. Danezu spune:

  Pui problema gresit si manipulatoriu. Un om cand nu are grija de puiul sau in oras nu trebuie sa se astepte sa fie mancat de caini, cainii vanatori de oameni nu au ce cauta in oras. Binenteles ca pericolele la care este expus din lipsa de neatentie sunt nenumarate, dar asta nu are ce exista in oras. Plus de asta vorbind de eutansie, omul este o fiinta constienta de propria lui existenta, drama prin care trece un om in fata mortii nu trebuie comparata cu a unui animal care traieste doar sa manance ,se se cace si sa se inmulteasca. Simpla comparatie a omului cu cainele, in orice imprejurare, spun multe despre nivelul de umanitate de care da dovada cineva. In plus, oricine se opune unei solutii imediate, si sa taraganeze actiunea, tehnic este de acord ca in orice moment un caine sa omoare un om. Isi da acceptul, din mila, din lasitate, din fanafaronism..

  • Calin Cyfer spune:

   Și până unde o să mergem cu crimele, doar pentru a avea noi oamenii un loc în care să ne simțim în siguranță? Siguranța vine din atenție, atenția la tot ce te înconjoară, nu din faptul că omori tot ce mișcă pe un perimetru de câțiva kilometrii ca să fii tu liniștit. În pădure există drumuri, oameni care merg pe ele. Ce facem, omorâm toți urșii, lupii și viperele, doar pentru că unora le e frică și de umbra lor?

   • Danezu spune:

    cel mai tare ma face sa rad cand zici ca daca sunt fiinte inferioare te poti apara..uite, mergi in delta si pune-te cu trei mistreti furiosi si sa vedem ce solutii gasesti! sau probabil ca porcul mistret o fi superior?!!

    • Calin Cyfer spune:

     Păi bineînțeles că la forță brută, câștigă mistreții, dar noi oamenii avem creier. Lasă un om în pădure cu un mistreț și spune-i că nu poate să iasă decât dacă omoară mistrețul. Sunt sigur că va găsi o modalitate și să se ferească de el și să-l omoare. De ce crezi că oamenii pot merge fără probleme în păduri? Tocmai pentru că urșii și alte animale stau departe când simt miros de om. E un fel de a recunoaște superioritatea omului, chiar dacă la luptă directă, n-avem nicio șansă.

   • bogdan spune:

    ” În pădure există drumuri, oameni care merg pe ele. Ce facem, omorâm toți urșii, lupii și viperele, doar pentru că unora le e frică și de umbra lor? ”
    tineam sa te citez.. 🙂

    Asta se intampla, cum ai zis si tu,.. IN PADURE.
    In oras e alta mancare de peste ! E zona delimitata, de blocuri, nu ai copaci scorburi,.. mediu propice animalelor.

    Ai parcuri pentru copii, pentru ca acestia sa se poata juca,.. nu sa fie muscati din greseala cat timp parintii vorbesc la telefon (dau un exemplu)

    Multa lume se duce la sala sa alerge pe banda din cauza lor;
    Chiar asa am ajuns ,.. sa trebuiasca sa ocolesc un bloc noaptea pentru ca in spatele lui se afla vreo 8 javre ?
    Suntem ultima capitala din Europa la acest capitol si la multe altele. (spatii verzi, s.a.m.d)

 55. Adrian spune:

  Hei.
  Tu faci o comparatie intre caini si animalele folosite pentru hrana, de exemplu porcii. Dar mai exista una si anume cu sobolanii. Nimeni nu face caz ca sobolanii sunt eutanasiati fara mila. Si nici nu-i mananca nimeni. Pur si simplu sunt mai putin sociali in comparatie cu cainii.

  Cat priveste modalitatile de a evita o muscatura din partea cainilor cainilor care te ataca, cam ai dreptate, doar ca nu tot timpul se aplica. Copii si femeile cam au tendinta sa se panicheze si nu poti sa-i acuzi pentru asta. Eu ma fost muscat pe bicicleta. Cand merg mi-e mult mai usor sa dau cu un bolovan dupa ei, dar daca esti calare pe bicla e mai greu sa ta dai jos si sa-i infrunti. Iar pe motocicleta e mult mai periculos pentru ca te ataca fulgerator, nu ai timp sa reactionezi, iar daca il calci ai sanse 90% sa te tavalesti ceea de cele mai multe ori se lasa cu oase rupte, daca nu si mai rau.

  Cat priveste supravegherea copiilor, nici aici nu sunt chiar de acord. Bine, tu ai ditamai baiatul de 12 ani, eu sunt inca burlac, deci experienta ta e clar mai relevanta. Dar mi se pare totusi imposibil sa supraveghezi pustiul 100%. Si cu cat se face mai mare cu atat mai putin il urmaresti. Si cred ca e ok asa. Eu am explorat dealurile unde am copilarit ani de-a randul si a fost bine. Nu cred ca avea mama timp sa se tina dupa mine cand urmaream veveritele sau construiam mai stiu eu ce cabanuta.
  Baiatul ala de 4 ani a fost omorat. Daca avea 8 poate scapa cu viata dar mutilat. O fi mai ok asa? Pe un baiat de 8 ani chiar nu poti sa stai tot timpul cu ochii. Si parcul nu e stana, padure, varf de munte.

  Sunt lucruri care se aplica in anumite situatii. E absurd sa ma duc la Dorna sa solicit eutanasierea tuturor cainilor de la stana ca vezi doamne poate trec eu pe acolo si risc sa fiu muscat. Dar in concentratia asta de oameni, trebuie aplicate legile locului, trebuie pastrata curatenia, trebuie sa fim mai atenti cu zgomotul, nu putem creste gaini in balcon etc. De ce cainii ar face nota discordanta atata timp cat dezechilibreaza armonia si asa fragila a comunitatii?

  Cand am dubii ma mai uit si spre vest. In Kaprun nu exista haite de caini care sa testeze skill-ul locuitorilor de a se impune, si e ok.

  • Calin Cyfer spune:

   Șobolani. Am mai discutat și aspectul ăsta, nu mă porni 🙂 Sunt de acord cu modelul asiatic, în care aceștia sunt lăsați în pace (atunci când nu sunt mâncați). Până să ajung în Asia, nu mai văzusem un șobolan de când eram mic.
   Așa e, metodele de a te apăra de câini nu pot fi aplicate de oricine. Cred că oricine are tendința să se panicheze, dar tocmai asta e ideea, să treci peste acest instinct și să acționezi cu capul. Femeile și copii ar putea face același lucru, nu cred că sunt ei mai slabi decât bărbații adulți.
   Da, pe bicicletă am fost fugărit și eu, da nu s-au apropiat niciodată prea tare, iar când au făcut-o, am oprit bicicleta și i-am fugărit eu pe ei, pe jos. Un lucru interesant, este că în Asia de Sud Est nu am fost niciodată lătrat și nici fugărit de câini (atunci când eram pe bicicletă). Oare de ce au un comportament diferit acolo? Poate oamenii se poartă altfel cu ei.
   Copii trebuie supravegheați. Că nu poți să o faci în orice moment și că supravegherea se va diminua pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, e altceva. Un lucru este clar. Atunci când nu-l supraveghezi, există riscuri. Și la 15 ani, dacă nu-l supraveghezi, se pot întâmpla multe lucruri rele. Normal că nu ai cum să-l supraveghezi tot timpul, dar faci tot posibilul, iar când are 4 ani, nici vorbă să-l lași singur, nesupravegheat… Poate doar în apartamentul tău, unde știi că e în siguranță. Mortalitatea infantilă a scăzut dramatic în ultimii ani, față de acum câteva sute de ani, dar tot se mai pot întâmpla diverse chestii neplăcute cu copii noștri. Sunt ființe foarte fragile.
   Da, și eu sunt de acord că nu e bine să existe câini liberi pe străzi, doar că omorârea celor existenți nu rezolvă problema. Dacă mănânci mult, prost și ești gras, degeaba te chinui cu o liposucție. În scurt timp vei pune grăsimea aia la loc 🙂

  • marius spune:

   @ Adrian
   compasiunea se refera la tot ce este viu … si nu numai
   de obicei sobolanii, precum cainii din bucuresti, se inmultesc din cauza nepasarii oamenilor

   nu cred ca vestul are intotdeauna solutia cea mai buna pentru orice problema

   daca nu suntem in stare sa rezolvam ceva ne uitam mai mereu la vestici
   dar oare ceea ce fac ei este corect?
   (un singur exemplu – fast food)

   cred si eu ca eutanasierea in masa e un act disperat ar unor oameni care aparent sunt niste somnambuli, dar care in fapt sunt doar niste sugative de bani de la bugetul statului (de la primari si consilieri pana la firmele pentru care fac lobby la primarie)

   nu se ajungea aici daca lucrurile erau facute cum trebuie de la inceput, si anume:

   castrarea corecta a cainilor vagabonzi (firmele care ar fi trebuit sa faca asta le-au pus doar un marker de plastic la ureche … daca dispar cainii dispar si banii)

   aspru amendati cei care in loc sa adopte un caine ii hraneste pe cei de pe strada

   si mai aspru amendati cei care abandoneaza cainii pe strada

   cu banii din amenzile acestea sa se faca adaposturi pentru cei mai violenti caini
   _______________________________

   cele mai corecte masuri au fost luate doar de catre organizatiile independente care au avut surse de finantare private

   masuri insuficiente pt numarul de caini din Bucuresti
   asadar s-a ajuns aici

   deci pe langa plolemici interminabile ce e de facut?
   eu as paria pe aplicarea corecta a masurilor enumerate mai sus si ca o masura provizorie sa se inventeze o botnita speciala care sa permita cainlor sa manance, dar sa nu li se permita sa muste
   aceasta botnita sa fie aplicata doar cainilor periculosi

   @ Cyfer
   fain articolu
   ca de obicei …

 56. Ralu spune:

  Genial! Sper sa vada cat mai multa lume articolul tau, pentru ca e printre putinele care chiar prezinta bine acest lucru! Simt o ura atat de mare a celor care vor uciderea cainilor, dar nici cei care apara cainii nu prezinta cum trebuie problema. Tu ai spus lucrurilor pe nume, ai dat si sfaturi si argumente logice. Chiar genial!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +