Cyfer : Color : Cuprins

Fără concerte în fum

Sunt deja peste doi ani de când am refuzat să mai cânt în locații în care se fumează (iunie, 2011). Am dat atunci câteva explicații celor care nu au înțeles bine gestul meu. Au apărut și câteva articole în presă în jurul acestui subiect, dar acum nu se mai găsește pe nicăieri poziția mea clară. Acest blog, cât și eventualele întrebări/comentarii, pot rămâne ca referință.

no_smoking-2158_0

Decizia a survenit tot în urma momentului de cotitură. Mi-am dat seama că nu este deloc sănătos să-mi petrec o mare parte din seri într-un fum gros de țigară, în calitate de fumător pasiv. Nu merită prețul, oricât de mare ar fi acesta. După o seară/noapte lungă în fum, mă simt ca drogat a doua zi, mă ustură ochii și îmi crește enorm pofta de mâncare. Hainele sunt îmbâcsite și miros îngrozitor. Așa că am decis, fără să mă gândesc la consecințe: că voi avea mai puține concerte, că voi avea mai puțini bani și cariera mea va stagna. De atunci am avut considerabil mai puține concerte, dar am fost uimit să văd că multe cluburi au acceptat să facă seri de nefumători la concertele mele.

Decizia mea nu este îndreptată împotriva fumătorilor. Nu doresc să pornesc o campanie împotriva lor prin boicotul meu, dar cred că posibilitatea de a fuma în aceeași încăpere cu un nefumător ar trebui să fie considerat un privilegiu, nu un drept.

Multă lume spune că nu au farmec concertele de club fără fum. Mie mi se pare exact invers. Concertele de club fără fum au un aer foarte … fresh. Scena se vede mai bine, te simți mai bine respirând în voie și atmosfera e mai relaxată. Odată cu concertele fără fum, am văzut oameni noi la spectacole, care mi-au povestit că au venit tocmai pentru că nu agreează fumul și doreau să vadă minunea: un local fără fum de țigară.Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +