Cyfer : Color : Cuprins

Fără concerte în fum

Sunt deja peste doi ani de când am refuzat să mai cânt în locații în care se fumează (iunie, 2011). Am dat atunci câteva explicații celor care nu au înțeles bine gestul meu. Au apărut și câteva articole în presă în jurul acestui subiect, dar acum nu se mai găsește pe nicăieri poziția mea clară. Acest blog, cât și eventualele întrebări/comentarii, pot rămâne ca referință.

no_smoking-2158_0

Decizia a survenit tot în urma momentului de cotitură. Mi-am dat seama că nu este deloc sănătos să-mi petrec o mare parte din seri într-un fum gros de țigară, în calitate de fumător pasiv. Nu merită prețul, oricât de mare ar fi acesta. După o seară/noapte lungă în fum, mă simt ca drogat a doua zi, mă ustură ochii și îmi crește enorm pofta de mâncare. Hainele sunt îmbâcsite și miros îngrozitor. Așa că am decis, fără să mă gândesc la consecințe: că voi avea mai puține concerte, că voi avea mai puțini bani și cariera mea va stagna. De atunci am avut considerabil mai puține concerte, dar am fost uimit să văd că multe cluburi au acceptat să facă seri de nefumători la concertele mele.

Decizia mea nu este îndreptată împotriva fumătorilor. Nu doresc să pornesc o campanie împotriva lor prin boicotul meu, dar cred că posibilitatea de a fuma în aceeași încăpere cu un nefumător ar trebui să fie considerat un privilegiu, nu un drept.

Multă lume spune că nu au farmec concertele de club fără fum. Mie mi se pare exact invers. Concertele de club fără fum au un aer foarte … fresh. Scena se vede mai bine, te simți mai bine respirând în voie și atmosfera e mai relaxată. Odată cu concertele fără fum, am văzut oameni noi la spectacole, care mi-au povestit că au venit tocmai pentru că nu agreează fumul și doreau să vadă minunea: un local fără fum de țigară.6 răspunsuri la “Fără concerte în fum”

 1. […] fumător pasiv. Cele mai multe concerte ale mele se desfășurau într-un fum gros de țigară. Am renunțat la concertele în fum în iunie 2011. […]

 2. […] mult în beneficiul sănătății corporale: cafea, carne, lactate, ouă, mâncare gătită la foc, concerte în locații în care se fumează. Mult mai grele vor fi renunțările în beneficiul sănătății […]

 3. Mihai spune:

  Da, asta e motivul principal pentru care am evitat mereu localurile… Exact cum spui tu.

  Ceva diametral opus unui club afumat… sambata am fost sus pe Bucsoiu… Sus pe varf am cantat la muzicuta. Ce bucurie! Data viitoare planuiesc sa iau un flaut…

 4. Radu spune:

  Am fost la ultima (daca nu printre ultimele) cantare, in aprilie, cred, pe care ai sustinut-o in Bucuresti, in Big Mamou inainte de a pleca in Asia dupa fructe 🙂 Atunci te-am vazut pentru prima data, desi te ascultam si te urmaream de multa vreme. Am venit, tocmai, pentru ca stiam ca obisnuiesti sa canti in localuri in care nu se fumeaza. Sau una dintre dorintele tale, daca nu o fi chiar singura, este sa nu se fumeze in timp ce canti. Prima parte a cantarii a fost fara fumat. Am zis, deh!, trebuie sa fi echilibrat fata de toata lumea, ne/fumatori.
  Am fost foarte mahnit in timpul cantarii, pentru ca desi ai spus intr-un mod cat se poate de clar sa nu se fumeze, lumea totusi a fumat. Nu erau multi, dar totusi au fost cateva persoane care au facut asta. Si m-am intrebat si atunci, si acum in timp ce scriu pe blogul tau: care-i rostul acestei atitudini de a fuma, de a incalca dorinta artistului de a nu se fuma? Unde este respectul tau fata de omul care a urcat pe scena si care incearca sa te faca mai luminat prin muzica? Sunt convins ca daca ma duceam la persoana care fuma si i-as fi zis sa stinga tigara mi-ar fi raspuns „Sunt la un concert de blues; nu se poate fara fumat, asa simt eu muzica mai bine” ori „Daca nu suporti fumatul, poti sa pleci”. Poate, cine stie cand, oamenii se vor schimba si vor renunta la ‘obiceiurile proaste’.
  La partea a doua a spectacolului n-am mai stat pentru ca era deja prea mult fum pentru mine.
  Fumatul este si marele motiv pentru care nu prea merg prin baruri/pub/…
  In rest, HAI VEGANII!

  • Calin Cyfer spune:

   Da, cunosc situația, se mai întâmplă. Pentru a fi foarte strict, ar trebui să-mi angajez o firmă de pază, care să stea să urmărească dacă se respectă regula cu fumatul. Altfel, când sunt pe scenă, mi-aș strica toată starea dacă aș sta să urmăresc și să mă iau de cei care fumează, în ciuda interdicției.
   Dacă ai plecat apoi din cauza fumului, înseamnă că înțelegi cel mai bine decizia mea de a nu mai cânta acolo unde se fumează. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +