Cyfer : Color : Cuprins

Posibile cauze ale răcelii și cum facem să ne… încălzim

Toate învățăturile pot fi găsite în interiorul propriului corp și al propriei minți, se spune în Buddhism. De când sunt frugivor, sunt mai sensibil la semnalele organismului meu și cred că înțeleg mai bine cum funcționează. Pe baza propriei experiențe, încerc să răspund la întrebările: ce se întâmplă atunci când răcim și cum putem face să ne încălzim mai bine iarna.

iarna

Observația nr.1
Corpul își reglează temperatura cu ajutorul caloriilor. Prin consumul de calorii, coboară sau urcă această temperatură, pentru a o menține la aproximativ 36-37C, temperatură optimă pentru funcționarea organelor interne. Iarna este o provocare mai mare, pentru că temperatura exterioară se poate îndepărta mai mult de cea optimă.

Resursele interne nu sunt suficiente pentru o încălzire optimă. Atunci când nu mâncăm, corpul folosește doar grăsimea internă și glicogenul din mușchi pentru încălzire. Este un proces ineficient. Atunci când țin post, îmi e frig, chiar și vara. Mâncărurile procesate, nu sunt nici ele eficiente, deoarece necesită o energie foarte mare pentru a fi digerate, așa că nu rezultă un câștig caloric suficient. Grăsimile sunt bune pe termen lung pentru izolație, acoperirea organelor cu un strat protector, dar pe termen scurt nu sunt nici ele un combustibil eficient pentru încălzire.

Cel mai eficient combustibil pentru a te încălzi sunt carbohidrații simpli, adică fructele. Probabil va părea ciudat pentru toată lumea, pentru că nimeni nu vede fructele ca pe un aliment care te încălzește. Totuși sunt. Se digeră foarte ușor, astfel rezultând un câștig caloric suficient pentru încălzire. Atunci când mănânc prea multe fructe, caloriile în surplus nu sunt depuse ca grăsime ci se transformă în căldură în corp. Această situație nu-mi place vara, dar iarna e foarte plăcut. Pe lângă calorii, fructele vin la pachet cu apă, vitamine și minerale, foarte importante pentru funcționarea optimă a organismului.

Concluzia este că fără o hrană optimă și fără un sistem digestiv sănătos, corpul nu se poate încălzi eficient iarna și este în pericol de a nu supraviețui.

Observația nr 2
Pe o dietă standard, sistemul digestiv este acoperit cu un strat gros de mucus, un lichid vâscos de compoziție alcalină, pentru a compensa aciditatea din mâncare. Această situație face foarte ineficientă absorbția alimentelor. E o explicație de ce majoritatea oamenilor nu devin obezi, deși caloriile ingerate sunt mult peste necesarul lor zilnic. Când vine iarna, acest necesar zilnic crește vertiginos și impune corpului să ia măsuri drastice.

Mi s-a întâmplat de multe ori să ies afară în frig, fără să fiu îmbrăcat adecvat, cu o haină subțire, fără mănuși și căciulă, pentru ca apoi să răcesc. Probabil vi s-a întâmplat și vouă. Corpul nostru primește atunci un semnal de alarmă că situația externă s-a agravat și va trebui să devină mult mai eficient în procesarea alimentelor pentru a menține temperatura corpului și a supraviețui. Este obligat atunci să pornească un proces de detoxificare, deci de eliminare a mucusului, de aceea primul simptom de răceală este că începe să ne curgă nasul. În același timp, caută să recupereze somnul pentru a avea suficientă energie. În acest timp este nevoit să se bazeze pe resursele interne, deci apetitul scade. Pentru că folosește resurse interne, o grămadă de toxine încep să circule prin sânge și începem să avem dureri de cap.

În loc să îmbrățișăm aceste simptome, reflexul nostru este să facem exact opusul, respectiv să oprim cumva, sau să punem piedică acestui proces, folosind medicamente. Cel mai bine e ca atunci când răcim, să nu luăm medicamente ci doar să dormim suficient și să ne hidratăm bine, cu apă sau fructe.

Concluzia este că de cele mai multe ori, răceala este un proces de detoxificare a organismului, pentru a funcționa mai eficient.

curmala iarna

Experiența proprie
Atunci când eram pe dieta standard, nedormit din cauza cafelii și a altor stimulente, aveam dese răceli pe timpul iernii. Acestea apăreau de cele mai multe ori când temperatura exterioară scădea brusc, dar și când elementul toxic din alimente creștea atât de tare încât corpul era nevoit să ia măsuri drastice. Consumam destui carbohidrați, dar majoritatea erau din grâu. De fapt, aproape tot ceea ce mâncam erau elemente acide, care trebuiau digerate printr-un proces ineficient.

După ce am trecut la dieta crudă și vegană, nu am mai răcit, dar iarna îmi era foarte frig. Corpul nu trebuia să pornească acel proces de detoxificare pentru că eram foarte curat și consumam alimente preponderent alcaline, doar că nu consumam suficiente calorii. În prima iarnă, în mod stupid mi-am limitat caloriile la 2000-2500 de calorii. Combinat cu faptul că mai și alergam, era evident că organismul nu avea suficiente calorii pentru a se încălzi. Începusem să cred că e normal să-ți fie frig în timpul iernii ca raw vegan.

În a doua iarnă, am consumat calorii nelimitate din fructe. În acest fel, am reușit să mă încălzesc atât de bine, încât nici nu am mai avut nevoie de căldură în casă. Nu am dat drumul deloc la calorifere. Noaptea am dormit tot timpul cu geamul deschis, dovada că atunci când organismul e curat, bine întreținut și alimentat, poate să facă față fără probleme unor condiții extreme.

Dacă vreți să aveți o iarnă mai plăcută, sfatul meu este să nu opriți organismul din procesul de detoxificare, atunci când apar simptomele de răceală. Luați-vă o vacanță, dormiți suficient, odihniți-vă. După ce sistemul a fost curățat, căutați să mâncați mai curat. Nu trebuie să fiți frugivori, dar dacă adăugați fructe și legume crude în alimentația voastră, o să vă simțiți mai bine când afară e frig.Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +