Cyfer : Color : Cuprins

Fotbal: victorii românești contra echipelor europene de top

Sunt pasionat de statistică și de istorie. Asta se reflectă și asupra fotbalului, sport pe care am început să-l reurmăresc după mulți ani. Câteodată mi se nasc în cap diverse întrebări, gen „de câte ori s-a întâmplat cutare lucru”, „care este un top 10 al echipelor europene în funcție de anumiți parametri” sau „care este sportivul cu cele mai multe trofee”. Apoi caut. Ca și cum răspunsul respectiv ar folosi la ceva. E inutil, dar trebuie SĂ ȘTIU.

dobrin

Astăzi m-am întrebat de câte ori s-a întâmplat ca echipele românești să învingă într-un meci cu echipele din top 10 european din toate timpurile. Au fost mai puține decât mă așteptam: 11. Din aceste 11, doar de 3 ori victoria a însemnat și calificarea mai departe, adică victoria a fost completă. Pe AC Milan și pe Bayern Munchen nu le-am învins niciodată, dar am și jucat de puține ori cu ele. Cele mai multe victorii le are Dinamo: 4, iar Steaua o are pe cea mai importantă, atunci când a câștigat Cupa Campionilor la Sevilla. În anii 80 echipele românești au reușit 4 victorii, cea mai bună decadă.

1. Real Madrid
FC Argeș 2-1 1972 (Pitești) CCE turul 2
Dinamo 1-0 1975 (București) CCE turul 1

2. FC Barcelona
Steaua 2-0 1986 (Sevilla) CCE finala

3. AC Milan

4. Bayern Munchen

5. Liverpool
Petrolul Ploiești 3-1 1966 (Ploiești) CU turul 1

6. Juventus Torino
Oțelul Galați 1-0 1988 (Galați) CU turul 1

7. Manchester United
CFR Cluj 1-0 2012 (Manchester) LC grupe

8. Ajax
Steaua 2-0 2013 (București) EL turul 1 eliminatoriu

9. Inter Milano
Dinamo 2-1 1965 (București) CU turul 1
Dinamo 3-2 1981 (București) CU turul 2
Sportul Studentesc 1-0 1984 (București) CU turul 1

10. Benfica Lisabona
Dinamo 1-0 1999 (Lisabona) CU turul 1

Abrevieri:
CCE – Cupa Campionilor Europeni
CU – Cupa Uefa
LC – Liga Campionilor
EL – European League2 răspunsuri la “Fotbal: victorii românești contra echipelor europene de top”

 1. Mihai Preda spune:

  Calin te rog sa ma ierti dar Statistica si fotbalul nu numai ca nu sunt paralele ci sunt exemplul perfect care fac statistica sa para desueta desi nu este in aproape niciun caz astfel.
  Eu sunt un fan Sportul Studentesc deci nu ma poti invinui de subiectivism (cred)
  Rezultatele nu sunt aproape niciodata oglinda valorii unei echipe ci forma ei la un anumit moment.Deci nu putem judeca o echipa prin rezultatele ei la un moment dat Putem insa judeca valoarea unei echipe prin rezultatele ei intr-o perioada determinata. In acest fel vei remarca ca din punct de vedere fotbaistic doar doua echipe romanesti au putut proba valoarea lor: Steaua 1986-1989 si Dinamo 1988-1990 restul nu au fost decat conjuncturi favorabile sau rezultate nesperate
  Stiind ca esti pasionat de statistica te rog sa ma contrazici!

  • Calin Cyfer spune:

   Așa este, statistica de mai sus nu vorbește în niciun fel despre valoarea echipelor respective. De exemplu, poți să prinzi una dintre acele formații într-o pasă proastă, sau pur și simplu fără chef de joc. Bate Borisov se poate lăuda cu o victorie la Bayern Munchen, chiar în sezonul în care Bayern a câștigat LC. Apoi lista de mai sus nu cuprinde victoriile mari, cu echipe în formă care nu sunt în top 10 all time, de exemplu victoria Stelei cu Chelsea de anul ăsta. Au învins deținătoarea LC. Am încercat să fac lista, doar așa, ca fapt divers. Să vedem câte victorii am avut cu aceste echipe. Nu sunt multe, dar nici nu ne ajung degetele de la două mâini să le numărăm. 🙂 Ai dreptate și în privința valorii Stelei în 86-89 și a lui Dinamo între 88-90.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +