Cyfer : Color : Cuprins

Cele două reguli în alimentație

Stilul meu de viață frugivor a fost catalogat ca extremist de foarte mulți cititori. E normal. Acum câțiva ani, mie și vegetarienii mi se păreau ciudați. Se pune întrebarea de unde până unde acest regim? Ce anume m-a făcut să abordez un asemenea stil alimentar, atât de îndepărtat de actualul standard? Răspunsul este simplu. Mă bazez pe instinct și pe două reguli de bază, pe care încerc să le respect atunci când mănânc.

IMG_0263

Când am hotărât să devin vegetarian, cunoșteam destul de puține lucruri despre nutriție. Știam de calorii, că trebuie să mănânci mai puține, dacă vrei să slăbești și trebuie să eviți mâncarea procesată, în special cea cu E-uri. Atât. După ce am schimbat regimul, interesul meu pentru nutriție a crescut considerabil și în scurt timp, a ajuns să fie una dintre preocupările mele de bază.

Nu e nicio rușine să fii preocupat de ce bagi în gură. Spun asta pentru că mi s-a mai spus: „dar pe tine altceva în afară de mâncare, nu te mai interesează nimic?”. Ba da, dar e crucial ca în fiecare zi, să-ți securizezi cea mai bună opțiune alimentară. Mâncarea este a treia cea mai importantă nevoie umană după aer și apă. Trăim într-o lume în care unii oamenii cred că foamea se rezolvă cu junk food, însă nutrițional vorbind, s-a demonstrat că ambalajul în care este împachetată acea mâncare este mai bogat în nutrimente decât mâncarea propriu-zisă.

Am studiat ambele abordări, atât spirituală cât și pur științifică pentru schimbarea dietei. Am citit despre o multitudine de diete: vegetarian, ovo-lacto vegetarian, vegan, raw vegan, pescetarian, flexitarian, macrobiotics, paleo, low-carb, no-carb, mediteranean, low-fat, etc… La un moment dat totul devine confuz. Cum oare oamenii au ajuns la o asemenea diversitate alimentară, încât unul se hotărăște că este normal să mănânci doar carne și deloc plante, iar altul decide că trebuie să mănânci doar fructe? Cum se descurcă celelalte animale, fără să știe care este raportul macro pentru ceea ce mănâncă, fără să știe câți carbohidrați, grăsimi și proteine sunt în mâncare, fără să știe dacă și-au satisfăcut necesarul de fier, magneziu și vitamina D pentru ziua respectivă?

cyferro

În cele din urmă, m-am hotărât să mă bazez pe instinct. Simțurile corpului, gustul, apetitul, s-au dezvoltat în sute de milioane de ani și nu te pot minți. E corect ca nici tu să nu-ți minți corpul cu alimente care nu există în natură.

Regula nr. 1 – Nu combina alimente și nu folosi condimente
În natură nu există ideea de sandwich. Ursul nu prinde un pește și îl duce în pădure pentru a-l umple cu zmeură, iar apoi îl unge cu niște miere. Îl mănâncă pe loc. Avantajele meselor mono-aliment:

Condimentele sunt și mai nocive. Ele schimbă gustul mâncării cu totul. Corpul este păcălit și crede că mănâncă altceva, cu o altă componență nutrițională. Exemplu: dacă vrei să mănânci o salată verde, mănânc-o așa cum e, fără sare, ulei, oțet, piper, brânză și alte adăugiri. Nu are gust altfel? Atunci înseamnă că nu ai nevoie de acea salată. O mănânci  pentru că vrei de fapt celelalte ingrediente. Regula de mai sus se mai poate formula astfel: Dacă nu poți să mănânci un singur aliment la o masă, nu-l mânca. Poți să mănânci doar piersici sau banane sau roșii sau varză la o masă? Eu pot. Dar tu poți să mănânci doar sare sau piper sau ardei iuți sau ulei la o masă?

Regula nr. 2 -Nu altera în niciun fel un aliment

Structura unui aliment este schimbată atunci când îl procesăm, astfel și felul în care corpul reacționează atunci când îl mâncăm e modificată. După ce e pus la foc, denaturarea alimentului este evidentă prin schimbarea consistenței și a gustului, dar și atunci când dăm un aliment prin robot, gustul se schimbă. Puteți experimenta pe spanac. Spanacul are un gust când e mâncat ca frunză, altul când e dat prin robot și altul când e fiert. Stoarcerea e un proces mai puțin nociv, dar eliminarea fibrei crește indicele glicemic al alimentului și pune o presiune nenaturală pe organism, mai ales când bem cantități mari de suc de fructe. Uscarea alimentelor ar fi bună doar în cazul în care dorim să le stocăm, altfel avem nevoie de apa din ele.

Acestea sunt cele două reguli după care mă ghidez atunci când caut cea mai bună opțiune alimentară pentru corpul meu. Le respect de fiecare dată? Normal că nu. Nu am întotdeauna cele mai bune opțiuni la dispoziție, iar alteori mentalul meu are nevoie de puțin entertainment, la fel ca și al vostru. Însă când le respect, corpul meu se simte cel mai bine.

Nu contest aportul mâncării gătite în evoluția civilizației noastre. A reușit să ne ofere o sursă sigură de hrană atunci când nu existau alte opțiuni. Nu contest nici rețetele. Cu ele, poți creea mâncăruri pentru bucuria minții. Însă, dacă vrei să oferi corpului un combustibil eficient trebuie să respecți regulile de mai sus. Dacă un aliment nu poate fi mâncat respectând cele două reguli, înseamnă că nu este mâncare pentru oameni, iar dacă poate fi mâncat respectând cele două reguli, cel mai simplu e să-l mănânci așa cum e. 🙂



61 de răspunsuri la “Cele două reguli în alimentație”

  1. […] – suntem singura specie de pe planetă care schimbă gustul hranei pentru a o putea mânca / pentru a creşte plăcerea de a mânca folosind diverse ierburi / condimente / minerale / chimicale presărate peste hrană înainte de masă (gândiţi-vă la busuioc, oregano, dafin, piper, sare, zahăr, miere, ulei, oţet, monoglutamat de sodiu – chimicală toxică din vegeta/delikat etc etc etc). Niciun alt animal de pe planetă nu schimbă gustul mâncării înainte de a o ingera. Despre chestia asta e un text interesant scris de cineva care mănâncă doar fructe AICI. […]

  2. […] – suntem singura specie de pe planetă care schimbă gustul hranei pentru a o putea mânca / pentru a creşte plăcerea de a mânca folosind diverse ierburi / condimente / minerale / chimicale presărate peste hrană înainte de masă (gândiţi-vă la busuioc, oregano, dafin, piper, sare, zahăr, miere, ulei, oţet, monoglutamat de sodiu – chimicală toxică din vegeta/delikat etc etc etc). Niciun alt animal de pe planetă nu schimbă gustul mâncării înainte de a o ingera. Despre chestia asta e un text interesant scris de cineva care mănâncă doar fructe AICI. […]

  3. […] reguli: Am mai vorbit despre aceste reguli pe larg într-un articol precedent. Aici încerc doar să le prezint cât mai clar. 1. Nu combina alimente Se va mânca un singur tip […]

  4. […] este crudă – nu corespunde celor două reguli după care mă ghidez în […]

  5. Călin, m-ai pus pe gânduri serios de tot!
    Experimentele mele cu Dieta Hiper-Hidratată, m-au condus la aceleaşi concluzii şi am testat cam tot ce mănâncă „omul normal”. OK, în limitele unui bun simţ oarecare. Durează prea mult să scriu aici cam ce.
    Am precizat într-un articol, „Metoda contrastelor” cum testez eu alimentele. Am ajuns la nişte concluzii destul de dure pentru nutriţioniştii cu doctorate multiple şi conturi grase prin bănci…
    Mai am mult de lucru, sunt conştient, dar confirmările venite prin acest articol, sunt o dovadă că oricât de nebun aş părea, am de partea mea nişte realităţi „raw”, că văd că se poartă filo-americanismele…
    Oricum, eu te felicit şi confirm faptul că se poate mânca UNI-ALIMENT, fără să ai constipaţii/diaree/indigestie/etc. (cu excepţia celor legate de mental, desigur!…)
    Francezii, au o expresie delicioasă, a propos de astfel de „cazuri”: „Le malade au petit papier”.

  6. Teo spune:

    Salut
    Da-mi te rog un exempu de meniu mono-aliment/zi.Cam ce mananci tu intr-o zi>Eu sunt vegetariam experimentez de 1 an vegan.Fac multa miscare si am energie chiar daca nu mananc proteina animala.In regimul meu imi scapa ceva.Cel mai bine ma simt cand mananc germeni.Ma simt usor ca un fulg.Mersi anticipat

  7. […] reguli: Am mai vorbit despre aceste reguli pe larg într-un articol precedent. Aici încerc doar să le prezint cât mai clar. 1. Nu combina alimente Se va mânca un singur tip […]

  8. gabi spune:

    condimentele nocive?nu cred…piper boabe..ardei iute chiar e si terapeutic…alte ierburi aromate ..ghimbir…rozmarin..nocive..?
    doAR sa nu faci excese cu ele..

  9. […] eu cu combinațiile raw vegane. Cei care mă urmăresc știu că mănânc în general simplu, după două reguli, menite să mă apropie de o alimentație cât mai naturală. Dar la revelionul 2014, m-am spart […]

  10. […] adică 4kg de grăsime depusă. Atunci când mănânci alimente întregi, neprocesate, (vezi cele două reguli ale mele), te poți lăsa ghidat de apetit. Restricționatul caloriilor după o cifră arbitrară, […]

  11. Alexandra spune:

    Sunt total de acord cu hrana sanatoasa….dar sa sti ca nu tr sa omori animalele ca sa dea lapte sau sa faca oua!!!DSi nici nu se supara daca ti le ofera! Cand e vb de carne…alta discutie ..dar la ce produc ele genetic vorbind nu cred ca e asa tragic sa folosesti!

    • Calin Cyfer spune:

      Hm, ai văzut în ce condiții stau vacile și găinile ca să-ți dea lapte și ouă? Dacă vine o rasă superioară, te înlănțuie, îți ia copilul și laptele ți-l mulg pentru ei? Cum te-ai simți. Oare ai fi supărată, sau le-ai da laptele tău din dragoste pentru ei, că doar ți-au luat copilul 🙂 Despre găini ce să mai zic… toată viața în cuști, în condiții improprii, cu ghearele tăiate, fără să poată măcar să-și deschidă aripile, doar pentru că altcineva vrea să mănânce ce produc ele la ciclu 🙂

  12. ana spune:

    si eu sunt vegetariana de 12 ani, iar de prin 2006 am devenit crudivora(fructe,legume crude,leguminoase fierte…fara cereale,zahar,porcarii ambalate,faina,paine etc etc etc) in primii ani m-am simtit extraordinar de bine, insa de anul trecut am inceput sa am probleme serioase. recunosc ca am o slabiciune fata de fructe pe care le consum in cantitati exagerate(dar mereu am grija sa fie autohtone,netratate). am perioade cand mananc doar fructe(cel putin vara,devin fructariana-5 zile din 7 doar fructe…pur si simplu nu rezist tentatiei cand le vad asa frumos colorate,organismul mi le cere instantaneu). de anul trecut am slabit exagerat(am 38 kg la 1.60 m , chiar daca mananc foarte mult-hrana naturala,ce-i drept…-)fara sa fac ceva deosebit in sensul asta. am mari dereglari hormonale(ale glandei hipofize…progesteron ZERO,menstruatie lipsa de 2 ani) datorita lipsei de grasimi din alimentatie(mananc mai rar oleaginoase) si,dupa spusele medicilor,datorita lipsei de proteine animale.incerc sa scap de dependenta de fructe si sa consum mai multe seminte sau nuci,dar e foarte greu.parca nici creierul nu mai functioneaza asa ca inainte…am ajuns la multe concluzii in legatura cu acest stil de viata la care nu pot renunta,dar nu e totul asa frumos precum pare.am mancat ani intregi cruditati,am eroziune dentara,dintii mei sunt foarte sensibili.poate pe termen scurt,veganismul crudivor da roade, dar pe termen lung…am mari semne de intrebare.poate nu functioneaza la oricine.poate e mai greu pt femei pt ca au un sistem hormonal mai sensibil…incerc sa caut raspunsuri, sa imi dau seama ce greseli fac…ai vreo idee in legatura cu asta,Calin? multumesc anticipat

    • Calin Cyfer spune:

      Ana, e clar că ești mult mai experimentată decât mine. Eu abia în 2011 am devenit raw vegan, fără să am înainte de asta o istorie vegetariană. Mâncam ceva mai sănătos de câțiva ani, adică nu consumam sucuri gen (fanta/cola/sprite) și nu consumam junk food (shaorme sau alte prostii), dar cam atât 🙂 .
      Voi rămâne și eu alert în legătură cu eventuale lipsuri pe care o să le simt și voi vedea dacă e nevoie de să suplimentez, sau să caut noi alimente care să umple golurile. B12, vitamina D, Iod, Omega 3, Seleniu și Zinc sunt pe lista posibililor parametri care pot fi problematici pe această dietă. La femei, ar fi în plus fierul. Știu că ele au nevoie de mult mai mult decât bărbații. Eu am ieșit cu fierul peste maxim la ultimile analize, deci n-am probleme la acest aspect.

      • Cellina spune:

        Draga Calin, cred ca problema Iodului se rezolva usor, mancand alge crude, clorella sau spirulina; Omega 3 este in cantitate foarte mare in uleiul de in si in semintele crude de Chia, Zincul abunda in nuci, iar vit.B12 „cica” se gaseste pe coaja NESPALATA a fructelor si a vegetalelor -sa mananci vegetale nespalate e mai greu, deoarece se cultiva pe pamant si nu-ti vine sa le culegi si sa le bagi imediat in gura, insa fructele culese direct din pom se pot manca fara a fi spalate in prealabil, asadar….trebuie incercat!

        • Calin Cyfer spune:

          Așa e, iod se găsește în dulse, wakame și laver, doar că la noi găsești greu crude și sunt destul de scumpe. Cu omega 3 e puțin mai complicat. În in și chia se găsește ALA din care corpul nostru trebuie să facă o conversie către DHA. Dacă cineva consumă mult omega 6, ceea ce e foarte ușor dacă abundă nucile, semințele (altele decât in și chia) și uleiurile (de orice fel în afară de in), atunci enzimele care ar trebui să facă acea conversie sunt ocupate cu omega 6 și poate apărea un deficit de DHA. Se întâmplă destul de des la vegani treaba asta din păcate și apoi sunt orientați către suplimente cu ulei de pește. Acum au apărut și suplimentele din alge dar sunt foarte scumpe. B12 din fructe nespălate este o metodă foarte nesigură de a obține vitamina. Se poate practica doar dacă le cultivi tu și le culegi cu mâna ta. Altfel, chiar dacă iei fructe bio, nu poți să nu le speli pentru că nu știi pe unde au stat până au ajuns la tine. Pentru B12 cred că cea mai bună metodă e cea cu pastilele sublinguale de metilcobalamină. Intră direct în sânge și e B12 activă.

          • Cellina spune:

            Sfaturi pretioase!! Nu stiam de chestia cu ALA si DHA. Asadar, ar fi indeajuns sa iau in fiecare dimineata, pe stomacul gol, o lingura de ulei de in biologic si apoi sa consum fructe, fara sa pun nuci si alte seminte in gura pt o buna perioada (pana seara, sa zicem). Citisem ca grasimile se asimileaza doar in prezenta glucidelor, deci in felul asta sunt sigura ca uleiul de in va fi procesat si asimilat corect. Ai observat ce gust de peste are uleiul de in?? E frapant de asemanator cu uleiul de peste.

          • Calin Cyfer spune:

            N-am gustat până acum ulei de in, dar am mâncat deseori semințe de in. Le înmoi, după care le dau prin blender și fac un fel de sos pentru salate. Devine ca o maioneză. Unii nutriționiști susțin că un corp eficient cu adevărat ar trebui să-și ia fără probleme ALA din fructe și legume, iar apoi să-l convertească în DHA. Dar cum mai toți avem o istorie alimentară standard, sunt șanse ca această asimilare și conversie să nu se desfășoare eficient. În plus, corpul nostru fiind bombardat permanent cu omega 6, în mod sigur a fost deficient în omega 3 și a trebuit să improvizeze pentru a acoperi această deficiență. Un aport crescut de omega 3 printr-un supliment (cel din alge), ar fi binevenit cel puțin la început. Am să scriu un articol despre grăsimi.

    • Cellina spune:

      Inainte sa devin si eu vegan-crudivora, m-am documentat un pic in Internet si am gasit niste articole (nu mai tin minte daca pe site-uri americane sau italienesti -eu locuiesc in Italia)in care se vorbea despre faptul ca nu oricare fruct se poate manca pe timp indelungat, iar ca exemple se dadeau urmatoarele: persoane care au tinut „cura de struguri” sau „cura de portocale” au fost nevoite sa renunte dupa catva timp din cauza aparitiei unor simptome neplacute, de exemplu eroziuni dentare,dinti care se clatinau,slabire excesiva,toate simtpome care denotau o puternica acidificare a corpului! Citind comentariul tau, mi-am adus imediat aminte de acele articole citite acum cateva luni. Se pare ca f. multe persoane au avut de suferit simptomele de care te plangi, motiv care a indus niste cercetatori sa studieze fenomenul, ajungand la concluzia ca toate fructele (crude, bine-nteles)sunt „usor acidificante”, doar marul este „neutru”, iar toate verdeturile crude sunt „alcalinizante” (cele mai alcalinizante sunt avocado si bostanul crud). S-ar putea ca din dieta ta zilnica sa lipseasca tocmai verdeturile crude si atat de binefacatoare pt ca sunt alcalinizante? La sfatul unui prieten care e de f. mult timp fructarian si sportiv (ciclism), am renuntat la toate fructele acide (citrice, kiwi, ananas)mai mult din precautie, contrariata fiind si de faptul ca exista 2 tabere opuse care inca nu au ajuns la nicio concluzie definitiva: unii considera citricele „fructe acide in gura dar cu reactie alcalina in stomac”, altii considera citricele si toate fructele acide in general ca fiind extrem de nocive: odata ce ajung in stomac, organismul neutralizeaza imediat acidul folosind Calciu si Magneziu, deci la sfarsitul procesului fructul acid rezulta alcalin, insa pt a deveni alcalin a furat minerale pretioase din oase! Poti sa faci si tu o cautare pe Net si vei vedea ca aceste 2 pareri se razboiesc fara nicio speranta.Asadar, ca sa fiu mai sigura, am scos din alimentatia mea fructele acide. Sunt crudivora doar de 6 luni (sept.2013)si in primele 4 luni am slabit cate 1 Kg pe luna (de la 60 la 56) apoi in ultimele 2 luni m-am ingrasat cu 1 Kg insa FARA SA MARESC CALORIILE ZILNICE, ceea ce pt. mine a fost un mic miracol: corpul meu s-a reintors de buna voie la greutatea de 57 Kg, greutatea pe care am avut-o constant de la 20 de ani si pana pe la vreo 45 de ani, cand am inceput sa ma ingras cate putin…. Aceasta „ingrasare miraculoasa” a fost pt. mine semnul ca sunt pe calea cea buna. Vom vedea!

  13. […] nutriție și de hrana sănătoasă, puteți fi siguri că mă voi ghida în totalitate după cele două reguli expuse într-un articol […]

  14. Adrian spune:

    Imi place abordarea ta, mai ales pentru ca devine si mai confortabil sa mananci asa, e mult mai simplu, doar iei alimentul si-l mananci :))

  15. florea spune:

    am fost operata anul trecut la san si vreau sa incep sa mananc raw vegan dar nu stiu cum sa procedez as avea nevoie de ajutor

    • Calin Cyfer spune:

      E destul de simplu. Îți recomand mese mono-fruct, deci un singur fruct la o masă. Mănânci pe săturate. Seara salate, cu cele legume vrei tu, astea care se digeră ușor roșii, castraveți, ardei, verdețuri. Citește cartea 801010 a lui Douglas Graham pentru informații detaliate. Succes!

  16. Iulian C spune:

    si carnea rea e o tampenie. mult mai putin nutritiva ca cea gatita, mai inflamatoare si cu risc major de infestatie cu paraziti care ar fi PROBABIL distrusi prin gatire. consumul de carne raw in comunitatea paleo arata declinul mental al societatii din ziua de azi si al asa zisei comunitati stiintifice.

  17. Iulian C spune:

    @Dan – n-ai redus la 0 sansele de atac de cord. daca mananci deficient sau prost fara carne si lactate, ai exact la fel de multe sanse ca inainte, sau mai mari.

  18. Dan spune:

    Cyfer, ai ocolit intrebarea mea. :))
    Nu am cum sa ma alimentez mai rau acum ca am scos carnea si lactatele din meniu… am redus aproape la 0 sansele unui atac de cord sau atac cerebral si dupa cum stim acestea sunt vinovate de in jur de 60% din decese la oameni.
    Mai e ceva, sunt convins ca schimbarea in bine, gasirea unei cai pentru fiecare de urmat in viata vine din afara spre inauntru si nu invers….trebuie sa facem pace cu tot ce e in jurul nostru si apoi sa cautam pacea si linistea in interior…
    De asta cred ca ucigand sau abuzand animale pentru consum nu ai cum ajunge la starea aceea de bine si de intelegere a tuturor lucrurilor…
    Cu ouale la mine a fost o miscare desteapta pentru ca in perioada aia nu ma alimentam deloc ok…mancarea era pe ultimul plan si stii foarte bine ca la un vegan raw sau nu asa ceva e inacceptabil…Ouale sunt bogate in ceva nutrienti si vitamine care nu le luam din alta parte…tot in perioada aia am citit mult si am aflat ca studii mai noi spun despre oua ca nu contin chiar atata colesterol si ca de fapt nu sunt atat de nocive cum se credea…

    • Calin Cyfer spune:

      Schimbarea poate veni de oriunde, numai să vină 🙂 Cred că interesul meu pentru zen m-a făcut mai calm, mai liniștit, mai împăcat cu mine însumi. De aici au pornit toate schimbările, inclusiv cea legată de hrană. Am fost bucuros să aud că se poate să nu mănânci carne și nu doar să supraviețuiești făcând asta, dar se poate să-ți fie chiar mai bine. Însă doar în această nouă stare a mea am putut avea urechi să aud aceste lucruri, altfel știam de vegetarianism de mult timp, dar nu m-a interesat subiectul.

  19. Marius Barsan spune:

    Buna Calin,
    Intrebare de putin-cunoscator: ce grupa sanguina ai?

  20. RahZee spune:

    oare de ce intelege lumea ca ce face Calin e valabil si pentru altii?!?

    nici un tip de dieta nu e bun pentru cine nu e PREGATIT pentru asa ceva

    calmati-va

    de autotrofi atunci ce mai spuneti?

  21. Lidia Vaida Bronescu spune:

    Din 13 iulie 2013 am inceput si eu sa mananc totul crud. Am pornit-o cu acea cura de 50 de zile cu oua de prepelita , in rest doar fructe si legume – crude. Simt ca sunt pe calea cea buna. Prind puteri sa continui ce am inceput citind articolele tale si vreau sa stii ca ai tot respectul si admiratia mea.

  22. Dan spune:

    ouale le-am introdus in dieta pentru ca nu am nici pe departe disciplina ta si vointa de a ma alimenta variat si sanatos doar din fructe si legume

    • Calin Cyfer spune:

      Fiecare își ghidează viața după cum dorește, dar dacă ai atâta compasiune pentru animale, ar trebui să ai puțină compasiune și pentru tine. Să-ți dai seama că renunțarea la carne și lactate e doar un mic pas pentru sănătatea ta. Dar dieta vegană, așa cum o practici tu e poate chiar mai rea decât cea omnivoră.

  23. Dan spune:

    Calin, sunt perfect de acord cu tine si cu stilul tau de viata. Nu mi se pare deloc extrem ceea ce faci dar sunt nesigur il legatura cu motivatia. Si sa nu-mi spui ca e doar ideea de a manca sanatos….
    Cum faci legatura intre dieta si spiritualitate si ce inseamna toate astea pentru tine? (eu dupa cum stii sunt motivat doar de emparie si compasiune pentru animale in regimul meu alimentar – vegetarian si putin preocupat si de sanatate, pentru asta am bagat ouale de gaina in alimentatie)

    • Calin Cyfer spune:

      Dacă ai fi preocupat de sănătate, ai scoate ouăle, 🙂 asta ca să nu mai vorbim de alcool.
      După cum vezi, cele două reguli ale mele nu exclud produsele de origine animală. Cum mă ghidez doar după aceste reguli, aș putea să mănânc carne crudă (nu e ceva deosebit mai ales în Asia), ouă crude sau lapte nepasteurizat. Nu o fac tot din compasiune pentru animale. Nu pot să omor animale și nu pot nici să profit de pe urma lor. De ce să țin în cuști o grămadă de găini pentru a le mânca ouăle? De ce să le tai aripile și ghearele? Nu are sens. Crezi că nu găsești în plante ceva ce se găsește în menstruația găinii?

  24. orelin spune:

    sexul e a patra nevoie umana?

  25. Perkele spune:

    om singura intrebare: din cruditati si legume, isi poate lua omul toti nutrientii de care are nevoie si poate avea o dieta echilibrata fara efecte negative pe termen lung? si, principala problema intalnita in regimurile vegetariene, care e sursa eficienta de proteine in acest regim?

  26. hiqliving spune:

    Da, doua reguli de mare bun simt. Si eu le-am testat pe mine si functioneaza brici. Cum ma abat de la ele, organismul imi trimite imediat un semnal negativ – balonare, ragaiala, lene, proasta dispozitie. Atat timp cat le respect sunt ZEN.

  27. Teodora spune:

    Este raspunsul la cateva din intrebarile si cautarile mele! Multumesc! 🙂

  28. cris spune:

    2 reguli aberante…as zice; la combinarea mai multor alimente, sau condimente, corpul are sansa sa asimileze cit mai multi si diversi nutrienti, insa daca e doar unul, alimentatia noastra va fi saraca in substante,m nu va apare starea de satietate astfel, mai ales ca nu are gust prea bun…;deci ne va fi foame mereu, este sigur , fiindca am testat; adica in loc sa mananc o salata cu 7legume si sa dau corpului multe vitamine, ii dau doar citeva…si clar nu ma voi simti plina de energie in acea zi…; asa ca ..asta e buna pt obezi, nu pentru ceilalti; sau pentru tine, autorul articolului!!

    • Calin Cyfer spune:

      dacă nu are gust bun, nu-l mănânci, e simplu 🙂 Cât despre nutrimente, fii fără grijă, pe timp mediu le obții pe toate. Nu e ca și cum trebuie să fie toate acolo în fiecare zi că altfel mori.

  29. Bea spune:

    Super tare articolul…ne pune pe ganduri!

  30. Ben Ami spune:

    asta cu necombinatul alimentelor poate parea cat de cat ok. da’ nu e chiar atat de simplu, desi poate fi o optiune cand doresti sa slabesti. deci, ceva extrem.
    aia cu gatitul… nu e deloc ok. pentru ca nu e musai sa fie mai… biocompatibile. avantajul evolutionist al astora care gatesc nu vine din… depozitare, neaparat, ci din rafinare (si nu te gandi la zahar si ulei, desi poti face si asta, pentru ca e un avantaj, mai ales la corectarea dezechilibrelor sau pentru spike-uri de energie de care omul modern are nevoie, sau… ca medicamente pur si simplu). viata nu e o dreapta constanta, ci are o traiectorie ondulatorie, cu adaptari la efort, la conditii de mediu, la stres, etc.
    gatitul biocompatibilizeaza hrana, si diversifica natura umana, nu traim la aceeasi presiune, temperatura, nu citim acelasi lucru, nu dormim un numar fix de secunde, nu facem nimic la fel cu nimeni. basca… avem cod genetic diferit, nu numai ca si componenta de gene, cat ca functionare a lor. nu exista un unic echilibru, o stare de entropie zero. spre care sa trebuiasca sa tindem.
    dimpotriva… viata e cu totul si cu totul altceva.
    pe scurt… teoria ta nu are de-a face cu dinamismul biotic, cu atingerea unor stari de echilibru superioare, cu adaptarea la alte si alte conditii, poate ale unor alte planete. tu propui stagnare si adaptare la un nivel abisal, conditii improprii evolutiei fiintelor umane. care e musai sa paraseasca la un moment dat… planeta si sa se raspandeasca in spatiu.

    • Calin Cyfer spune:

      cum una din problemele actuale în lume e supraponderabilitatea, înseamnă că multă lume ar putea beneficia de regula 1. Deși eu mănânc așa de mult timp și greutatea mea rămâne constantă.
      Avantajul gătitului la foc este că face comestibilă o hrană care altfel ar putea fi necomestibilă pentru oameni. Acest avantaj probabil ne-a ajutat să supraviețuim în diverse locuri de pe glob pentru care nu eram altfel adaptați. Dacă am la dispoziție hrană care poate fi mâncată fără a fi pusă la foc, instinctul mă face să o mănânc în detrimentul celei care trebuie gătită. Asta mi se pare alegerea normală și corectă. Când vom ajunge să părăsim planeta, probabil vom fi rezolvat și problema nutriției 🙂
      Ce mă miră este altceva. Înțeleg că nu susții curentul raw, și din discuțiile de pe FB, înțeleg că nici pe cel vegan. Ce faci pe un grup care se numește „alimentația vegană fără foc”? LOL

      • Ben Ami spune:

        te miri ca-s pe un grup fara sa citesti ce scriu pe grup?
        e o intrebare tendentioasa. eu mananc SANATOS pe baze stiintifice RE A LE, dupa ce am terminat o facultate de profil (Biotehnologie) – primul. probabil ca, sa zicem ca doar pe subiectul gmo-uri, sunt cel mai avizat. nu-s bolnav desi fac eforturi iesite din comun la 45 de ani (si cu rezultatele sportive aferente). am deja rezultate cu regimul MEU de viata (in martie aveam 114 kg, acum am 88 – in martie alergam maxim o jumatate de ora, acum pot s-o tin asa, fara sa ma opresc, pana termin combustibilul, nu stiu, poate 10 ore, poate 20 de ore; in martie – cu doua maini rupte – aruncam sulita de 800gr la 19 m, acum o arunc 35). pe grup aflu despre unele alimente si despre cum traiesc unii oameni (aici esti si tu inclus) imi fac prieteni, socializez (e un punct forte pentru echilibrul meu – mai ales dat fiind faptul ca traiesc intr-o izolare fizica periculoasa pentru majoritatea oamenilor). vreau sa slabesc in continuare, am nevoie sa ajung sub 75kg. am toate motivele din lume sa fiu pe grup. si-apoi… afirmatia ta este in spiritul a ceea ce am zis deja aici: tu propovaduiesti stagnarea (evolutia nu vine din… jdemii de suflete care gandesc la fel 🙂 ).

        • Ben Ami spune:

          cat despre „raw”… sigur n-ai citit ce mananc eu 🙂
          si ca sa te sperii oleaca: cand mananc carne, mananc NUMAI RAW. 150-200 de gr, pentru ca mai apoi nu mai pot dormi de atata energie!

          • RahZee spune:

            pentru BenAmi si nu numai

            Bazele „stiintifice reale”, in general, sunt mai mult decat subiective ca sa nu spun ireale, mai ales in domeniul nutritiei. Daca vorbesti despre ce ai invatat in scoli in ultimii 10 – 15 ani, adica ce ti-au predat altii care la randul lor au invatat „ultimele descoperiri” in nutritie de acum mai bine de 40 de ani, atunci cred ca prima mea afirmatie e corecta. Vei argumenta probabil ca ai compilat informatiile din scoala cu altele de actualitate, bazate pe studii extinse si amanuntite.

            Cu riscul de a gresi grav (am zero experienta in biotehnologie), imi rezerv dreptul de a pastra o doza de suspiciune cu privire la interesele (nu la onestitatea actului de cercetare stiintifica) care stau de foarte multe ori in spatele multor studii de acest tip, despre care se stie foarte bine ca au devenit din ce in ce mai populare (sau popularizate) intr-o era in care expasiunea multinationalelor valorificatoare de OMG-uri a depasit si cele mai optimiste (sau sa spun sumbre?!?) previziuni.

            Lasand la o parte „gluma” conspirationista, sa nu uitam nici faptul ca traim in era fizicii cuantice, intr-o faza mult mai avansata decat suntem lasati sa credem (iarasi, doar o presupunere nefondata). Traim cu nonsalanta – ca sa nu spun ignoranta – in mijlocul a ceea ce doar acum un secol era considerat supranatural, daca nu erezie curata – evident de noi cei multi, fara de bagare de seama pentru cele nevazute. Latura spirituala a lucrurilor a capatat insa dimensiuni la fel de importante cu precadere in ultimii 10 – 15 ani, si mai condensat in ultimii 4 – 5 ani.

            Oameni multi, din toata lumea, cred, si o fac instinctiv, cu detasare, fara frica, in pofida valului care se incapataneaza sa ne mature pe toti in directia imbecilizarii docile. In ce cred ei? Total neinteresant pentru cei care nu cred. Dap, daca va simtiti fie superiori fie inferiori acestei afirmatii, e absolut OK, insa puteti sa va scutiti de chinul de a deveni teribil de plictisiti si sa va opriti din citit chiar AICI.

            Daca v-ati regasit in afirmatia despre cei care cred (in nu stiu ce nebunie), atunci explicatiile sunt de prisos. Credinta, un cuvant pe care mi-as dori foarte mult sa nu-l asociati nici cu religia, nici cu rolul politic al bisericii, dar care nu exclude asocierea cu Dumnezeu – fie el in orice forma sau concept il preferati: balanta universala, constiinta universala, karma, domnul cu barba, facatorul lumilor, sursa universala de energie, etc – este noua stiinta. Descoperirile (sau mai degraba re-descoperirile) cu privire la imensa forta a mintii umane au readus credintei un statut de mult pierdut, regasit astazi doar in „povestea” din Biblie sau cele asemanatoare ei care-au existat de altfel cu mii de ani inainte de aparitia asa zisei primei Biblii (King James Bible). Credinta, generatoare de „minuni” este conditionata de ceea ce unii numesc „curatenie” spirituala.

            Facand abstractie de autotrofii pe care i-am mentionat in alt comentariu, oamenii „obisnuiti”, ca noi, provin dintr-un mediu in care curatenia spirituala este un concept daca nu hilar atunci cel putin abstract. Alimentatia „curata” face si ea parte din procesul de „curatire”. Cum explica si Calin, consumul de mancare procesata, cu efect de drog, are niste repercusiuni asupra nivelului energetic al fiecarui organism, masurabile nu doar in randament fizic, ci si in eficienta inteligentei unui individ. Asta include si una dintre calitatile de baza ale unui intelect sanatos: capacitatea de a expune dezinteresat ideile, in detrimentul impunerii lor. In plus, consumul de alimente de origine animala are un efect si mai distrugator, care este mult mai bine explicat intr-o carte precum „Yoga nutritiei”.

            Alegerea schimbarii radicale a nutritiei unui individ nu poate fi validata decat de un singur factor: instinctele propriului organism. Exista totusi o majoritate dezarmanta in randurile celor care hotarasc sa aleaga o anumita dieta din motive cat se poate de lipsite de sens (evit intentionat aici cuvantul logica). Unii ajung in sala de urgente in urma unor diete propovaduite ca fiind absolut sanatoase de catre studii de specialitate efectuate de oameni de stiinta facuti celebri peste noapte de cifrele de vanzari ale cartilor lor, cifre expuse mari pe ecranele televizoarelor. Altii tin o dieta doar pe timpul verii, sau iernii, alternand-o cu mancarea „normala”, nefacand altceva decat sa deruteze propriul metabolism si-asa dezorientat, si sa duca inevitabil la acelasi rezultat statistic, atat de drag companiilor farmaceutice.

            Ca sa nu lungesc prea mult discutia… Cine alege o asemenea dieta, o face cu siguranta in cunostinta de cauza, 100% bazat pe instinct, de care am fost atat de bine invatati sa ne temem. Teama de propriile instincte – prin excelenta o tara educationala as indrazni sa adaug – este inamicul numarul 1 al credintei in toate formele ei, si al nostru ca fiinta aspiranta la lumile superioare.

            Apropierea de absolut vine intr-o multitudine de forme. Calin a ales una care pare ca i se potriveste. Nimeni in afara de el nu poate da verdictul aici. Bursa speculatiilor e mereu deschisa, in fond suntem liberi in gandire si exprimare, nu?

            Voua ce cale vi se potriveste? Cautati vreuna? Daca da, care este adevaratul motiv?

          • Calin Cyfer spune:

            nu mă sperie carnea raw. Și eu aș mânca la fel, dacă nu aș avea compasiune pentru animale. Mi-am propus ca următoarea dată când voi consuma carne să o fac după ce eu însumi omor animalul și îl mănânc crud. Nu știu dacă asta se va întâmpla prea curând. Poate într-o situație de supraviețuire.

        • Calin Cyfer spune:

          Ok, înțeleg de ce ești pe un grup raw vegan și ai dreptate să fii. Pentru mine e doar o surpriză. Când am descoperit grupurile raw vegane, m-am bucurat în ideea că acolo voi descoperi oameni ca mine, care SUNT raw vegani. Nu mă așteptam să găsesc o majoritate care doar cochetează cu raw veganismul, iar alții care chiar sunt împotriva curentului. Trec peste surpriza asta și îmi dau seama că au și ei dreptul de a fi pe aceste grupuri pentru a se documenta, la fel ca oricare altul. Câtă vreme interacțiunea lor se menține doar la nivel de comentarii e ok. Dar când văd postări despre miere, cum gătești mai bine fasolea, sau despre brânză…. :))

  31. mirela spune:

    mi se pare foarte trista dieta asta…:( e adevarat ca trebuie doar sa ne hranim in fond,daaaar…..inca o data te apreciez infinit pt constanta si determinare.

  32. Nicoleta spune:

    2 reguli de foarte bun simt

  33. grati spaima unei generatii spune:

    vad ca te axezi pe nutritie mai mult….in rest ce faci toata ziua in cambodgia? cand ajungi la angkhor?

  34. grati spaima unei generatii spune:

    Bine dar tu dadeai prin blender toate cele…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +