Cyfer : Color : Cuprins

Proteină fără carne

Cea mai obișnuită întrebare care mi se pune de când am devenit raw vegan și apoi frugivor este celebra: „de unde îți iei proteinele”.  Răspunsul meu simplu este „din fructe, legume, nuci și semințe”. Încerc să detaliez acum acest răspuns, poate fobia oamenilor de a renunța la produsele de origine animală se va diminua. Pe ce mă bazez când sunt așa sigur că aportul de proteine din dieta mea e suficient? Doar și eu am fost crescut în aceeași idee: „vrei proteine, sunt doar în carne, restul alimentelor n-au”.

gorila

Câteva luni mi-am ținut evidența nutrițională. Mi-am notat într-un program fiecare aliment pe care l-am consumat și gramajul său. Pentru că mănânc simplu, a fost ușor de ținut acest jurnal. Cantitatea de proteine consumată a ieșit 63 g/zi. Eu am 186cm și 78kg. Asta înseamnă 0.8g proteină/kg corp. Mult prea puțin, o să-mi spună bodybuilderii. Tot respectul pentru ei, dar nu pot să mă iau după sfatul lor. Obiectivele mele sunt altele. Sporturile pe care le practic sunt altele. Nu pot să-mi umflu mușchii. Nu m-ar ajuta deloc la alergat, ciclism sau yoga.

Dar după cine mă iau atunci? După credința proprie și oarbă că proteina e suficientă? Cel mai bun indicator este experiența proprie. Fac un program de exerciții fizice de câteva luni de zile. Este bazat pe 6 mișcări de bază și e prezentat în cartea Convict Conditioning. Odată ce stăpânești bine o mișcare, poți trece la alta. De exemplu, una dintre ele este flotarea. În primul pas faci flotări la perete, în al doilea, faci flotări sprijinit de o masă, în al treilea, faci flotări în genunchi, pasul patru, jumătate de flotare, pasul 5, flotare completă, pasul 6, flotare tip diamant și așa mai departe până la flotări într-o mână. Din moment ce parametrii mei se îmbunătățesc la fiecare mișcare, concluzia mea este că am destulă proteină pentru ca mușchii să crească. De altfel, e chiar interesant să observ cum îmi cresc mușchi în părți ale corpului în care nici nu știam că există.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă 0.75g/kg corp macru (fără grăsime). Cum eu am 78kg și probabil vreo 10% grăsime, asta înseamnă că am 70kg fără grăsime. Asta înseamnă că OMS îmi recomandă 52g/proteine/zi. Cercetătorii din Statele Unite recomandă o cantitate ceva mai mare 0.8g/kg corp, ceea ce înseamnă 63g. După cum vedeți, mă încadrez pentru aceste recomandări.

În 2001, Carmen Castaneda, un cercetător de la Universitatea Tufts (Boston), a făcut un experiment pe pacienți bătrâni cu probleme la rinichi. I-a pus pe o dietă în care proteina reprezenta doar 0.6g/kg corp/zi. I-a împărțit în două grupuri. Un grup nu a făcut exerciții fizice, iar celălalt a făcut exerciții la sală, de 3 ori pe săptămână, la 5 aparate, cu greutăți reprezentând 80% din greutatea cu care putea face o singură repetiție. Cei din grupul care nu a făcut exerciții au slăbit 3kg. Cei care s-au antrenat, nu au pierdut în greutate și calitatea antrenamentului lor s-a îmbunătățit. Forța și mărimea mușchilor au crescut. De exemplu la presa pentru picioare, la început cifra medie era de 167kg, iar în săptămâna a 12-a era 210kg. Concluzia mea din acest experiment este că nu proteina te ajuta să construiești mușchi ci antrenamentul. Cu alte cuvinte ori folosești mușchii, ori îi pierzi. Nu contează ce mănânci, atât timp cât mănânci suficient.

Corpul nu are nevoie de proteină ci de aminoacizii care intră în componența ei. Cum proteina animală este completă, intră în discuție posibilitatea ca veganii să nu beneficieze de toți aminoacizii esențiali necesari. Din atâția, sigur or fi unul sau doi pe care nu-i găsesc în plante. Când am cercetat să văd care ar putea fi aceia, am rămas cu un singur nume: lysine. Păi el se găsește în semințe de bostan, alune de pădure, quinoa și linte. Toate îmi plac și fac parte din dieta mea.

taberecusuflet-356

Organizația Mondială a Sănătății mai vorbește despre digestibilitatea proteinei. Iată cum arată ea pentru diverse alimente (1 înseamnă cel mai mult, 0 cel mai puțin)
1.00 caseină (proteină din lapte)
1.00 albuș de ou
1.00 proteină soia
0.92 carne vacă
0.91 soia boabe
0.78 alune de pădure
0.76 fructe
0.73 legume
0.59 cereale și derivate
0.52 alune
0.42 grâu întreg

Ha! O să-mi spuneți că eu mănânc fructe și legume și digestibilitatea este mai mică. Trebuie să mănânc mai mult ca să ajung la aceeași cantitate de proteină digerată de un omnivor. Dieta standard conține carne, dar conține și foarte multe cereale (grâu, orez), legume (fasole, mazăre) și atunci calitatea respectivă scade. Doar că amănuntele astea nu contează. Un studiu făcut de Societatea Vegetarienilor din Colorado arată că e imposibil să fii proteic deficitar chiar dacă ai o mono-dietă bazată pe pâine. Dacă încerci cu adevărat, poți fi deficitar, în următoarele 2 cazuri:

1. nu mănânci suficient (atunci nu vei fi deficitar doar în proteine, dar și în vitamine și minerale; cu alte cuvinte ești flămând)
2. îți obții majoritatea caloriilor din alcool (alcoolul nu are proteine, berea conține foarte puțină. Deci dacă te-ai obișnuit să faci carbo-loading cu bere după antrenament, poți avea probleme cu proteina)

Așa cum există o îngrijorare în privința unei diete proteic prea slabe, îmi expun și eu îngrijorările în legătură cu un aport prea mare de proteine. Majoritatea alimentelor bogate în proteine sunt acide. Corpul trebuie să compenseze această aciditate. Din nefericire această contrabalansare este făcută prin pierderea unor resurse prețioase, minerale alcaline, în special calciu. Consumul prea mare de proteine este corelat cu diverse probleme: artrită, osteoporoză și probleme la rinichi sau ficat.

keep-calm-and-have-a-salad

Știu că nu am acoperit toate aspectele în acest articol, nici n-aș fi avut cum, dar poate v-am convins măcar să o lăsați mai moale cu proteina animală, dacă nu să o reduceți de tot.



33 de răspunsuri la “Proteină fără carne”

  1. IRINA spune:

    Buna Calin,
    Daca esti frugivor=crudivor 100% cum mananci quinoa si lintea?fierte sau hidratate?
    Legumele sa inteleg ca le mananci mixate,sub forma de salata?nu faci tot asa ca si cu fructele sa te limitezi de ex la o masa de castraveti doar?sau doar morcovi,sfecla etc?
    omega 3 gasesti in semintele de canepa sau chia dc doar in alge ziceai?

    • Calin Cyfer spune:

      Bună Irina,
      Lintea și quinoa se pot lăsa la înmuiat și apoi consumate. Pentru mine sunt ok așa, alții am înțeles că au probleme mai ales cu quinoa nefiartă.
      Acum și legumele le mănânc în mese mono. De exemplu o masă de roșii sau de ardei. Oricum separ verdețurile de fructele non-dulci (roșii/castraveți), pentru că e necesară o masticație diferită. Verdețurile le mănânc separat. Ca un fel de sărățele.
      Acum cea mai bună sursă de omega 3 pentru vegani sunt considerate capsulele provenite din alge. Altfel, necesarul de omega 3 poate fi luat din semințe de in și o tonă de verdețuri.

  2. Mirela Mi spune:

    Felicitari pentru schimbarile facute! Am primit de curand cartea 80 10 10 si esti printre putinele persoana din Ro de care am auzit ca se hraneste asa! Informatiile tale mi-au mai clarificat niste lucruri!
    Te rog, spune cu ce frecventa si in ce cantitate sunt incluse in dieta ta semințele de bostan, alunele de pădure, quinoa și lintea?
    Multumesc!

  3. Adi spune:

    Opiniez ca interpretarea corecta vizavi de `incompletitudine` ar trebui sa fie mai degraba in termeni de: cu 60 g proteine exclusiv vegetale / zi… nu satisfac DZR. Insa cu 80 g satisfac.

    In ceea ce priveste bebelusii hraniti vegan, este foarte important ca parintii sa fie siguri ca iau decizii informate (desigur, si de pe bloguri, dar mai ales prin consultarea unui medic pediatru). Cerintele alimentare ale unui nou-nascut sunt foarte diferite de cele ale unui adult!

  4. Adi spune:

    Nearly all foods contain all twenty amino acids in some quantity, and nearly all of them contain the essential amino acids in sufficient quantity. Proportions vary, however, and some foods are deficient in one or more of the essential amino acids. Though some vegetable sources of protein contain sufficient values of all essential amino acids, many are lower in one or more essential amino acids than animal sources, especially lysine, and to a lesser extent methionine and threonine.[6] However, as shown in the example of potatoes, above, nearly all foods provide sufficient amino acids to satisfy human requirements.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Complete_protein

  5. Adi spune:

    Am o observatie de facut… exista multa confuzie creata de ideea asta ca trebuie o `doza zilnica` de proteine, vitamine etc.
    Pentru ca asta e o statistica, nu o lege.
    Mai important imi pare ca alimentele bogate in proteine cel mai probabil ca sunt bogate si in celelalte elemente nutritive necesare. As da in acest sens exemplul laptelui… dar si carnea si ouale.
    Evident, fiind materii animale, sunt mult mai complexe chimic decat produsele vegetale, deci si mult mai nutritive.
    Evident ca exista binecunoscutele dezavantaje ale produselor animale… repet, este doar o observatie, menita sa critice ideea ca: mananc 5kg banane, gata am necesarul zilnic de proteine si de vitamine.

    • Calin Cyfer spune:

      Ai dreptate, e o statistică, nu o lege. Dacă vei compara laptele cu bananele, 4.5L de lapte au același nr de calorii cu 30 de banane. Ambele cazuri vor fi deficiente în anumite minerale sau vitamine când le pui peste RDA. dar laptele are 150g de grăsimi!!! și 130g de proteine. Din punctul meu de vedere e total nesănătos să mănânci atât.

  6. Ada spune:

    hello!

    Am citit pe net (sursa nu e foarte credibila, nu stiu cum sa verific) ca in Franta a murit un bebe de 11 luni alaptat exclusiv de o mama vegan. Eu am o fetita de 6 luni; desi nu sunt vegan (mananc peste, lactate si oua) m-am panicat un pic … help 😉

    Ada

    • Calin Cyfer spune:

      :)) Păi dacă nu ești vegană, de ce te-a îngrijorat o asemenea știre?
      „Vegan” pentru mine nu înseamnă nimic din punct de vedere sănătate. Ca vegan poți să ai o dietă horror plină de uleiuri, grăsimi trans, zahăr, mâncare procesată… Poate fi mai rău, și de cele mai multe ori chiar este, decât dieta standard. Poate afli din sursă, ce și cât mânca respectiva mamă și abia apoi putem discuta.

    • Sakura spune:

      Hello Ada,
      nu intra in panica … nu ai de ce! Sunt multe exemple in jurul tau de mamici vegane, vegetariene, lacto-vegetariene etc. cu bebelusi sanatosi!
      Si familia mea este vegetariana (fara peste, oua, lapte unii dintre noi) si am un bebel voi si vesel care nu a pus in gura lapte de origine animala si nici alte produse de origine animala!
      Stresul nu prea face bine la alaptat 😛
      Sakura

      • John spune:

        Sakura draga nu te supara ca am si eu un comentariu la ce ai afirmat acolo.
        Vaca e vegan, daca paste linistita pe camp, mamele (care alapteaza) sunt si ele vegan ca asa vor ele…care e diferenta nutritiva dintre cele doua tipuri de lapte?

        • Calin Cyfer spune:

          Laptele uman are 9 grame de proteine la litru, iar cel de vacă are 35 grame la litru. Diferență uriașă. Raportul zer/caseină la laptele uman este 80/20, la cel de vacă este 20/80. Laptele de vacă e pentru viței, laptele de om e pentru bebeluși.

  7. Virgil spune:

    „Majoritatea alimentelor bogate în proteine sunt acide. Corpul trebuie să compenseze această aciditate. Din nefericire această contrabalansare este făcută prin pierderea unor resurse prețioase, minerale alcaline, în special calciu.”

    Aste e un jumate adevar acest mecanism de alcalinizare apare abia doar la mancatorii de carne pe o perioada lunga.
    Daca bagi niste legume dupa ce mananci carnea ai stabilit balansul acido-bazic dupa fiecare masa, nu e mare scama.

    „Sporturile pe care le practic sunt altele. Nu pot să-mi umflu mușchii. Nu m-ar ajuta deloc la alergat, ciclism sau yoga.”

    Defapt daca vorbesti de ‘umflat'(creatina?) defapt sunt studii care arata ca ar ajuta la asa ceva. Daca te referi la crescut in masa musculara atunci depinde cat de mult.

    „digestibilitatea proteinei” si „rata de absorbtie/asimilatie”

    Sunt doua lucruri diferite. In principiu, mare parte din ce mananci ajunge la wc. Doar o mica parte se absoarbe si se stocheaza.
    Unele alimente pot fi greu de digerat insa usor de asimilat sau ceva usor de digerat si usor de asimilat. Prea putine studii sunt despre digerare vs asimilare.

    La vegetarieni nu se pune problema deficitului de proteine/aminoacizi ci al altor lucruri.

    Daca deficitul de b12, poate il mai scoti prin adaugat oua(au b12) sau suplimente vegetarian friendly si btw chiar daca suplimentezi nu o sa simti mare lucru, nu e prea reliable faza cu simtitul, poti avea carente si sa te simti ok pe termen scurt si poti fi suplimentat si la fel sa nu simti mare chestie. Deficientele pot sa apara dupa 10-20 de ani, mai ales vezi si relatia dintre b12 mascarea deficitul de catre acidul folic.

    Deficiente mai apar la minerale (zinc, fier), acizii grasi omega 3 EPA&DHA, si cantitati mai mari de prolina, alanina, vezi si Hydroxyproline( collagen)-> proteina de origine exclusiv animala – importanta la recuperarea dupa o accidentare si pentru don’soarele cu probleme de celulita. Colagenul de unde ți-l iei frate?

    Pana la urma mai bine pui problema optimizarii sanatatii, nu a testarii limitelor.
    Daca ar fi sa vorbim de limite, experimente cu dieta exclusiv bazata pe carne au demonstrat ca se poate trai fara sa apara deficite nutritionale grave, lucru ce e imposibil de obtinut chiar daca e sa combini 2-3-4 alimente de origine vegetala si alea combinate.

    Hai sa ne mai documentam Iaca inca un studiu http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479225. Daca tot vrei sa citesti ceva util si rapid citeste cartea lui Weston Price sau altceva cum ar fi beyondveg.com

    Dieta tine exclusiv de libertatea fiecarui om, eu prefer the best of both worlds. Viva omnivorii.

    • Calin Cyfer spune:

      Știu studiul la care faci referire. Michael Greger explică rezultatele surprinzătoare din el în clipul ăsta
      http://www.youtube.com/watch?v=q7KeRwdIH04
      Până acum, timp de doi ani, nu am luat niciun supliment și mă simt bine. Pe viitor, o să studiez problema și voi vedea dacă e necesar să suplimentez în următoarele: b12, omega3 (din alge) și iod (din iarbă de mare).
      Restul nu mi se par de luat în serios. La analize am ieșit cu fierul peste limită, iar faza cu colagenul m-a distrat foarte tare. Păi colagenul nu este produs de corpul nostru cu ajutorul unui aminoacid numit hydroxyprolină care nu este esențial? 🙂
      Eu sunt vegan din compasiune. Nu pot să omor animale. Prin blogul meu, încerc să le explic prietenilor că se poate și fără carne, sau măcar cu mai puțină. Nu sunt nutriționist, dar încerc să mă documentez, pentru cei care au nevoie de detalii tehnice.

    • Dalia spune:

      Buna Virgil,

      Referitor la fraza spusa de tine:
      „Daca bagi niste legume dupa ce mananci carnea ai stabilit balansul acido-bazic dupa fiecare masa, nu e mare scama”, da-mi voie sa iti sugerez la randul meu sa te documentezi mult mai bine asupra alimentatiei corecte mai exact combinarea si consumarea alimentelor. (Nu are legatura cu faptul de a fi sau nu vegetarian)

      Legumele se digera intr-un timp mult mai scurt decat carnea (1h fata de 4h sau mai mult) de aceea ele se mananca inainte de a manca carne, altfel vor astepta digestia carnii si se vor strica/pierde din nutrienti pana se ajunge la digestia lor.
      Mare atentie la afirmatiile facute daca nu sunt documentate!

      Mai mult decat atat, tu spui ca amesteci acid cu basic si gata, esti ok! Esti pe zero! Ca si cum faci rau cuiva, apoi faci o milostenie, si gata, esti impacat spiritual.

      Starea sanatoasa a corpului este o stare alcalina, asa cum spiritual esti bine daca faci mai mult bine decat rau, nu sa fii la zero.

      Un corp mai mult acid este un corp bolnav, un corp mai mult alcalin este un corp sanatos.

      Si de ce as manca un aliment care imi face rau? Si ma si bucur ca apoi mananc ceva sanatos si sterg efectele… De ce nu as manca direct ceea ce este sanatos si gata?

      Da, dieta tine de libertatea fiecarui om, fiecare sa manance absolut ceea ce vrea, ceea ce il face sa se simta bine, sa nu fie frustrat, etc.
      Preferi „the best of both worlds”? Care e partea cea mai buna din a omori animale doar pentru a-ti satisfice papilele gustative? Cu atat mai mult, sa le inghesui si sa le chinui in hale, sa le omori cu cruzime?
      Zi-mi care e partea cea mai buna? Sincer, nu inteleg. GUSTUL?
      Viva omnivorii? De ce? Cu ce se mandresc omnivorii? Cu ce ies in fata?

      Viva vegetarienii! Pe ei ai de ce sa ii lauzi!

      Viva vegetarienii!

      Viva vegetarienii!

    • Alexandru spune:

      Doua intrebari: Daca noi luam B12 de la animalele pe care le mancam, acestea, la randul lor, de unde isi iau B12?
      A doua intrebare: L-ai ascultat pana la final pe acest renumit medic pe care il dai ca exemplu? Chiar Michael Grieger soune ca suplimentele de B12 se extrag din ciuperci.
      Vizionare placuta (si documentare placuta):
      http://www.youtube.com/watch?v=q7KeRwdIH04

  8. Crok spune:

    „Cum proteina animală este completă, intră în discuție posibilitatea ca veganii să nu beneficieze de toți aminoacizii esențiali necesari. Din atâția, sigur or fi unul sau doi pe care nu-i găsesc în plante.”
    ba mie imi pare ca exact asta se intelege, nu stiu ce ai vrut sa spui.
    numa daca nu faci si tu ca badea din banc – „ale tale is oile, bade?”, „alea albe da”, „si alea negre?”, „si alea”.
    adica „proteina animala este completa”, „si aia vegetala?”, „si aia”.
    pai de ce n-ai spus asa de la inceput?

    • Calin Cyfer spune:

      Ok, rectific: din cunoștințele mele, fructele și legumele au proteină incompletă, dar o dietă variată, acoperă fără probleme toți amino acizii necesari. Asta am lăsat să se înțeleagă în articol. Din datele pe care mi le-ai trimis tu, înțeleg că cea mai mare parte din fructe și legume au toți amino acizii necesari de unele singure și chiar o dietă mono de cartofi, roșii sau castraveți ar aduce toți amino acizii necesari organismului. E ok acum? 🙂

  9. Crok spune:

    ma apuca durerea de cap cand aud ca proteina vegetala nu este completa. te rog nu mai prolifera acest mit absurd, sunt multi oameni care te citesc. documenteaza-te mai temeinic. dupa ce vei citi acest articol extraordinar de bine documentat, vei fi complet luminat pe aceasta tema.
    http://michaelbluejay.com/veg/protein.html

    merita sa arunci un ochi si pe restul, sigur te intereseaza:
    http://michaelbluejay.com/veg/myths.html

    • Calin Cyfer spune:

      Mulțumesc pentru articol. Foarte informativ. Dacă citești mai atent, ai să vezi că nu am zis că proteina vegetală nu este completă. Am spus că proteina animală este completă și lumea se așteaptă ca pe dieta vegană să apară deficiențe, după care am spus că nu există amino acizi în care să pot fi deficient. Că roșiile, ardeii și castraveții îți oferă toți amino acizii necesari, nu poate fi decât o știre confortabilă pentru mine. 🙂

  10. Carmen B spune:

    Poate ne ajuti si cu info despre vit B12. Si eu m-am lasat de mancat animale si secretiile lor (a se citi lapte) insa ma ingrijoreaza ce citesc pe forumuri straine vegane despre vit B12.
    Ma intreb oare chiar nu exista nici un stdiu facut pe aceasta tema?
    Multumesc,
    Carmen

    • Calin Cyfer spune:

      B12 e un subiect mai delicat. Eu încă studiez problema. Există două curente în lumea vegană. Cel principal și cel mai mare care promovează suplimente (pastile sau injecții), și cel secundar, câțiva care spun că nu este nevoie de suplimente. Corpul este foarte bun la reciclat B12. Dacă ai mâncat carne ca mine, 36 de ani, cel mai probabil ar trebui să am rezerve încă 10 ani, dacă n-am avut probleme de absorbție. Deocamdată n-am simptome de deficiență, dar dacă apar, voi suplimenta. E posibil să fac și un experiment, să suplimentez și să văd dacă simt vreo diferență.

      • Sakura spune:

        Spirulina: cea mai concentrata sursa de vitamina B12, fiind mai bogata de 26 de ori ca o portie de carne de vita (necesarul pe zi de B12 este de 2-3 micrograme). In ciuda contraparerilor, aceasta este absorbita cu usurinta de catre corpul uman.

  11. corina spune:

    mersi de articol. bebelusul meu e vegan, cum iti ziceam.. iar eu invat de la el ca se poate 🙂
    nu i-am facut analizele, dar asa cum ziceai si tu, cred ca-si ia proteina din quinoa, linte, mei.. e zvelt, activ, sanatos. te citesc zilnic, ce sa mai! esti asa o sursa vie de informatie necesara. bravo

  12. Cătălin spune:

    Salut,
    Sunt de acord cu tine Saifăre, însă din cele 63 de grame de proteină mâncată de tine într-o zi nici macar jumate nu s-a absorbit din cauza ratei mici de absorbție a proteinei vegetale. Faptul că la început pot exista mici creșteri de masă musculară la începători care nu au ridicat în viața lor mai mult decât o sacoșă de cumpăraturi, este iar o chestie cunoscută și dovedită, însă in the long run crești doar suplimentând, indiferent ca este cu proteina vegetala sau animala.
    No offence dar la tine au început să se vadă mușchi pt. că ai tot slăbit, lucru care l-am vazut pe propria piele după ce am dat jos 30 de kile, începeau să se contureze tricepșii, eu credeam că cresc dar de fapt scadeam în țesut adipos.
    Să afirmi că ai crescut în masă musculară tre să vi și cu niște masurători în care să arăți că stratul de grăsime a rămas neschimbat și brațul sau știu eu ce alt mușchi a crescut masurând-ul cu centimetrul.
    Personal te urmăresc pe facebook de la început și îmi permit să trag concluzia că ai slabit foarte mult și întradevăr pe parcurs au început să se vadă niște muschi, dar rămân la părerea că se datorează mai mult slăbirii decât creșterii.

    Cu respect,
    Cătălin

    • Calin Cyfer spune:

      Salut Cătălin! Mulțumesc că mă urmărești!
      Despre rata de absorbție am scris mai sus. Este 0.76 la fructe. „Nici jumate” e un pic exagerat.
      Am spus foarte clar că nu vreau să cresc mușchii. Vreau să cresc funcțional. Câtă vreme sunt mulțumit cu creșterea din antrenamentele pe care le fac, asta e tot ce contează. De exemplu mi se pare o creștere serioasă să încep cu 7 flotări și într-o lună să pot face 40. La alergat, mi se pare enorm să încep să alerg în octombrie câțiva metri și în mai să alerg semi-maraton cu 5.10 minute/km.
      Sunt câțiva mușchi care pot să-ți spun sigur că mi-au crescut. Nu erau acolo :)) Mușchii din jurul labei piciorului (de la alergat în sandale și în picioarele goale), mușchii gambei inferioare, mușchii spatelui (de la tracțiuni), mușchii abdominali superiori și pieptul.
      Sigur că mă ajută faptul că am grăsime puțină, dar nu asta urmăresc. Mă interesează doar ca organismul meu să fie apt pentru ce vreau eu să facă și până acum îmi place cum răspunde.
      Baftă

  13. simona spune:

    sunt de acord, pot trăi fără carne, totuşi puţină ciocolată…

    • Calin Cyfer spune:

      știu fetele trebuie să aibă ciocolată 🙂 Nici stimulentele astea nu sunt sănătoase. Ai nevoie de alimente hrănitoare nu de unele care-ți dau un bici peste ficat să mai scoată ceva din el. Măcar să fie cacao raw, dacă e musai să consumi 🙂

      • Sakura spune:

        avocado, miere, pudra carob si unt cocs = ingrediente de baza pt cioco raw.
        cine mai doreste, mai poate adauga dupa gust: nuci, stafide … dupa inspiratie 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +