Aici în Sihanoukville, m-am plasat strategic. Stau la câteva sute de metri de cea mai mare piață din oraș. Phsar Leu e uriașă. Se întinde pe două hale mari, plus multe tarabe în afara lor. E o piață khmeră tipică: haotică, murdară, întunecată și aglomerată. Nu se vând doar alimente. Poți găsi aproape orice: haine, bijuterii, genți de voiaj sau obiecte de uz casnic.
În oraș sunt și piețe mai noi și curate, în special pentru turiști, dar eu prefer Phsar Leu pentru că sunt mai aproape de viața reală a localnicilor și bine înțeles, e și mai ieftină, dacă știi să negociezi. Absolut niciun obiect de vânzare nu are prețul afișat, așa că totul merge pe întrebate. Pentru că sunt farang (denumire standard în zona Asiei de Sud Est pentru străin), mi se oferă un preț mult mai mare decât cel normal. Calitățile mele de negociator sunt testate la maxim.
Chiar și în cadrul pieței, prețurile diferă considerabil. Tarabele din față, de la stradă, au prețuri mari. Cu cât intri mai adânc în piață, ajungi în zone din ce în ce mai dubioase și prețurile scad considerabil. În aceste zone nu prea ajung turiștii, iar lumea mă privește cu un amestec de curiozitate și admirație. Ochii lor sunt de obicei ațintiți către plase. „Ia să vedem, ce-a luat farangul”.
Deocamdată am învățat doar două cuvinte în limba khmeră: „bună ziua” și „mulțumesc”. Ar trebui să învăț și numerele, pentru că altfel ne înțelegem doar prin semne, degetele de la mâini, sau calculatorul de buzunar. Aproape niciunul nu știe engleză, măcar câteva cuvinte.
Legume și găini vii (majoritatea animalelor sunt vii înainte de cumpărare).
Unul dintre locurile din care iau banane. Aici reușesc să negociez 3 calupuri la 3-4 lei.
Organizarea e cam haotică. Nu e ceva deosebit să găsești bijuterii lângă legume sau genți lângă fructe
Găinile, peștii, crabii și alte vietăți marine sunt la mare căutare. Cantitativ depășesc fructele și sunt aproape de legume.
Nu se folosesc scaune. Vânzătorii stau cocoțați pe tarabe, la nivelul produselor. Stau pe vine sau cu picioarele încrucișate. Mult mai sănătos pentru corp.
Când vine ploaia devine dificil de mers printre tarabele de afară. Doamna din imagine e îmbrăcat într-o costumație tipică pentru femeile din oraș. Când mă plimb prin oraș am senzația că orașul e într-o petrecere în pijamale 🙂
Câteva prețuri informative:
pepene 80 bani/kg
banane (cele mici) 2 calupuri x~20 bucăți – 4 lei
banane (cele scurte și groase) 3 calupuri x~20 bucăți – 3-4 lei
durian – 8 lei/kg
rambutan – 3 lei/kg
mangosteen – 3-5 lei/kg
soursoup – 4 lei/kg
custard apple – 3 lei/kg
roșii – 2.5 lei/kg
varză chinezească – 2.5 lei/kg (aici chiar are gust, spre deosebire de cea din România)
verdețuri – 2-3 lei/kg