Cyfer : Color : Cuprins

Frugivor

Am fost deseori întrebat ce mănânc. Cum arată o zi din viața mea din punct de vedere alimentar. Se știe că sunt raw vegan (plantivor crudivor), dar acest termen nu descrie bine alimentația mea. E prea restrictiv, prea polițienesc, intră în contradicție cu oportunismul nostru ca specie. Alimentația raw vegană cuprinde și ea o întreagă paletă de genuri. Unii raw vegani mănâncă alimente și combinații pe care eu nu le consum deloc.

banana

Frugivor, este termenul care mă descrie cel mai bine din punct de vedere alimentar. În dicționarul explicativ se dă următoarea definiție: „Frugivor – (animal) care se hrănește în special cu fructe”. Într-adevăr, aproximativ 85% din calorii îmi provin din fructe. Într-o zi obișnuită mănânc 2-3 mese mono-fruct. La fiecare masă, mănânc un singur tip de fruct, până mă satur. Seara completez cu o salată, dacă simt nevoia de sărat. Nu adaug sare în salată. Prin poftă de sărat, mă refer la sodiu, care se găsește în verdețuri. Dacă încă îmi este foame după salată, mănânc niște semințe (floarea soarelui, dovleac, in, cânepă) sau nuci (migdale, caju, nuci, nuci braziliene).

Aportul caloric variază în funcție de cât de grea a fost ziua. Alerg, merg pe bicicletă, înot, fac yoga. În unele zile sunt foarte activ, în altele mai mult stau. Câteodată mănânc 2000-2500 de calorii, alteori ajung la peste 6000. În medie, sunt aproximativ 4000.

Cum termenul „frugivor” nu necesită nicio explicație, am să vorbesc despre termenul raw vegan.
Raw înseamnă crud. Cei care mănâncă raw, nu mănâncă nimic încălzit la peste 40C, pentru că astfel enzimele care ajută la digestie sunt distruse. „Raw” descrie dieta mea, dar pe lângă asta, fructele pe care caut să le consum sunt:
Întregi: nu au fost stoarse (proces prin care se elimină fibra, suc), uscate (proces prin care se elimină o parte din apă), sau presate pentru a fi extras uleiul din ele.
Proaspete: nu au fost murate sau conservate în vreun fel.
Coapte: sunt gătite de soare.

Vegan e un termen inventat pentru că termenul vegetarian a fost corupt. Vegetarian, ar fi trebui să descrie un individ care se hrănește doar cu cele provenite de la plante, dar termenul a ajuns să excludă doar carnea și să includă lactatele, ouăle și mierea de albine. Veganii nu consumă nimic de proveniență animală, dar mierea este de cele mai multe ori acceptată.

mago

Eu nu mă consider vegan pentru că mi-am propus să accept carnea doar cu o condiție. Animalul să fie tăiat în fața mea și să-l mănânc crud. Cum îmi e milă de animale, iar dieta mea nu dă semne că aș avea nevoie de aportul cărnii, acest eveniment sângeros nu s-a produs și tehnic vorbind, sunt vegan cu mici excepții. Celelalte 3 tipuri de alimente mai puțin sângeroase, lactatele, ouăle și mierea, nu le accept pentru că nu vreau să profit de alte animale.

Am spus că 85% din calorii îmi provin din fructe, probabil sunteți curioși de unde vin celelalte 15%, atunci când nu vin din salate, nuci și/sau semințe. Nu sunt perfect. 36 de ani am mâncat obișnuit și am fost crescut pe făină albă, care este un drog, nu departe de cocaină. Dintre toate mâncărurile gătite, poftesc cel mai mult produsele din făină albă (covrigi, pâine sau biscuiți). Asta se întâmplă pentru că făina albă nu are fibră, iar produsele din făină au foarte puțină apă. Astfel se digeră ultra rapid și corpul primește un șoc total nenatural, care dă dependență.

platou de fructe

Perioade lungi de timp am fost foarte strict, și nu a fost bine deloc. Acum îmi permit câteodată un covrig, pachet de biscuiți sau puțină pâine la salată deși știu că nutrițional vorbind, nu primesc nimic în plus, iar alimentele respective sunt departe de ceea ce caut eu. Adică nu sunt crude (au fost puse la cuptor), nu sunt proaspete (grâul și făina au fost depozitate ani de zile până să fie gătite), nu sunt întregi (nu au fibră) și majoritatea nici vegane.

Nu mai consider importante aceste accidente. Mai mult mă interesează să mențin acest demers, de a găsi în fiecare zi cele mai hrănitoare alimente și care pot fi acestea, dacă nu fructele coapte, proaspete, neprocesate și organice? 🙂Abonează-te: rss | email | twitter | facebook | +