Navigation Menu+

Despre

Posted on Aug 3, 2017 by in Uncategorized |

Cyfer este „unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti ai scenei Blues Rock din România”, „un maestru al interpretării libere şi al improvizaţiei” (Horia Neagu, Smart FM).

Este un împătimit al chitarei slide, cu o tehnică fluidă şi expresivă şi o remarcabilă energie interpretativă. Are un timbru vocal inconfundabil, baritonal, cu irizaţii metalice.

Cyfer are o experienţă concertistică de peste 10 ani şi se află într-o permanentă căutare de natură estetică. Muzica lui acoperă o gamă variată de influenţe muzicale şi este un amestec muzical eclectic, o îmbinare armonioasă de elemente blues, ritmuri funk, structuri specifice muzicii alternative şi sonorităţi exotice.

Asimilabil „mişcării de rezistenţă” din underground, muzicianul Cyfer reprezintă o voce distinctă în peisajul muzical autohton, de la simplele note executate pe chitară, până la producţia finală a unui material audio. Creativ şi exuberant, Cyfer se remarcă prin originalitatea compoziţiilor sale, prin diversitatea lor stilistică şi prin calitatea reprezentaţiilor sale live.

Anul 2009 coincide cu lansarea primului album de studio marca Cyfer, intitulat „Color”. Materialul discografic a fost realizat cu sprijinul inginerului de sunet Victor Panfilov, în studioul Real Sound & Vision. Albumul „Color” este un produs unicat pe piaţa muzicală românească, cu un stil muzical modern, apropiat genului world blues, caracterizat prin accente primare, bluesy-rock şi secundare, orientale.
În anul 2010, Cyfer a concertat în 20 de orașe din România, Austria și Slovacia în cadrul turneului Color Jam. Seria de spectacole a fost menită să promoveze albumul Color, dar și conceptul de Open Jam, scena fiind deschisă pentru muzicienii locali, amatori de improvizații altături de Cyfer. În luna septembrie 2010, Cyfer Trio a participat la festivalul Vară Târzie în Bratislava, organizat de Institutul Cultural Român.

De-a lungul carierei, Cyfer a susţinut sute de concerte în cluburi, pe scene în aer liber, în săli de teatru, a fost invitat la numeroase festivaluri şi evenimente private. A abordat genuri muzicale diferite, ca artist solo sau membru al unor trupe de blues-rock, Chicago blues şi country-blues/americana: Cyfer’s Sin, Trenul de Noapte, Fernet Blues Company, Tennessee Rhythm Devils. În adolescenţă a evoluat în trupe de thrash şi death metal: Abandon, Hodoronc Tronc.
Împreună cu trupa Trenul de Noapte, Cyfer a avut două turnee prin ţară alături de Sugar Blue, în 2007 şi 2008. Sugar Blue este un vrăjitor al muzicuţei (laureat Grammy) şi un nume de referinţă pentru muzica blues. În noiembrie 2008, Cyfer a înregistrat cu Trenul de Noapte materialul pentru albumul „Poveştile Bluesului”.

Cyfer acordă o importanţă deosebită pregătirii şi promovării tinerilor muzicieni. Şi-a asumat un rol educativ, de mentor pentru tânăra generaţie şi se implică activ în descoperirea şi promovarea tinerelor talente. Predă ore de chitară celor pasionaţi de acest instrument, pregăteşte un manual de chitară pentru începători, este autorul unui serial de lecţii online, de slide guitar, în colaborare cu metalhead.ro. Este moderatorul unei secţiuni de forum, „Cyfer’s Corner”, pe rgc.ro, site dedicat chitariştilor din România. Cyfer a facilitat apariţia unui tânăr chitarist pe albumul său „Color”, a colaborat şi colaborează cu muzicieni debutanţi, organizează serile de jam session din Big Mamou.

Din 2006, Cyfer este gazda şi organizatorul unui eveniment singular în România, Open Microphone, desfăşurat timp de trei ani, în fiecare marţi, în clubul Big Mamou din Bucureşti. Aflat sub semnul invitaţiei “Ia-ţi chitara şi vino să cânţi cu… Cyfer”, Open Microphone oferă un suport adecvat muzicienilor dornici de afirmare şi un spectacol inedit amatorilor de concerte live. Serile de jam session de la Big Mamou au atins cifra record de 100 de reprezentaţii în aprilie 2009. În septembrie 2010 a început sezonul al cincilea de Open Mike, cu un nou format şi o nouă titulatură: Open Jam.

Cyfer s-a remarcat prin rolul său de promotor al unor valori muzicale autentice. Cu riscul de a avea o reprezentare neomogenă în mentalul colectiv, Cyfer se distanţează de mainstreamul comercial, de pseudovedete şi pseudomodele făcute peste noapte. Nu urmăreşte succesul facil şi nu este dispus la compromisuri de dragul succesului de casă. Esenţa produsului său muzical provine din underground, „adică din rezistenţa de bun simţ a muzicii de valoare, a muzicii care durează” (Radu Lupaşcu, ArtaSunetelor.ro).

Citește și dă mai departe!